Elon Mask upozorava da borba za prevlast na polju veštačke inteligencije može da dovede do Trećeg svetskog rata

Elon Mask je tokom državnog praznika u Americi izrekao mračno predskazanje: „Države koje se bore za prevlast nad tehnologijom veštačke inteligencije vrlo lako mogu da dovedu do izbijanja trećeg svetskog rata.“ Mask je svoja razmišljanja podelio sa svojim pratiocima na Twitter-u verovatno podstaknut nedavnim događajima u Severnoj Koreji i njenim testiranjem hidrogenske bombe, kako su neki od njih prokomentarisali. Kao odgovor na Putinovu tvrdnju da će novi svetski lider biti zemlja koja osvoji nadmoć nad razvojem veštačke inteligencije, Elon Mask je na svom Twitter nalogu napisao i sledeće: „Rusija, Kina i sve zemlje sa razvijenom kompjuterskom naukom uskoro će se uključiti u trku za nadmoć u tehnologiji koja se bavi veštačkom inteligencijom.“ Ipak, Mask ne smatra da će zemlje koje razvijaju veštačku inteligenciju izazvati novi svetski rat svesno, već da bi jedna vrsta veštačke inteligencije koja se koristi u trci u tehnološkom naoružanju mogla da izazove rat ako sama odluči da će to biti najbolji put do svetske dominacije.

Štaviše, pokušao je da umanji opasnost od nuklearnog rata ističući da je ona negde na dnu liste razloga za zabrinutost što se opstanka civilizacije tiče i napomenuo da nam mnogo veća opasnost preti od trke u naoružanju veštačkom inteligencijom. Mask je posebno istakao opasnost od tehnologije veštačke inteligencije koju uglavnom podstiču i podržavaju same države i njihove vlade i koja, zbog toga, nema jasne zakonske okvire.

Mask je i pre ukazivao na potencijalne opasnosti koje nam donosi veštačka inteligencija i sve ih okupio pod pojmom „egzistencijalne pretnje“. Zbog toga je i pomogao u stvaranju neprofitne organizacije OpenAI (veštačke inteligencije otvorenog koda) koja se zalaže za javni razvoj i opšti uvid u njen napredak, a suosnivač je i kompanije Neuralink čiji je cilj da nam pomogne da kombinujemo ljudski mozak za tehnologijom veštačke inteligencije da ne bismo postali suvišni.

Protivnici Maskovih stavova ističu da je njegova briga potpuno pogrešno usmerena. Neki čak tvrde da mu verovatno nije sasvim jasan pojam veštačke inteligencije. Naravno, Maskovi stavovi nisu bili poljuljani takvim komentarima.

4535-elon-mask-upozorava-da-borba-za-prevlast-na-polju-vestacke-inteligencije-moze-da-dovede-do-treceg-svetskog-rata