Facebook aktivirala Safety Check posle napada kod Londonskog mosta

Ova alatka omogućava ljudima da obaveste svoje prijatelje i porodicu da su živi i zdravi. U subotu, pošto je kombi uleteo u grupu ljudi kod Londonskog mosta, kompanija je aktivirala svojstvo Safety Check. Lokalne snage reda potvrdile su da je poginulo više ljudi, nakon što je mreža BBC objavila da je napad odneo nekoliko ljudskih života. Londonska policija je na Twitter- u objavila da se napadi kod mosta kod pijace Borou smatraju terorističkim činom. Ambasada Sjedinjenih Država u Londonu poslala je poruku na Twitter- u svojim građanima koji su u Britaniji da bi ih podsetila da obaveste svoje prijatelje i porodicu da su sigurni kao i da ažuriraju status ako koriste društvene mreže. Ažuriranje obuhvata i vezu ka svojstvu Safety Check.

Inače, svojstvo šalje poruku korisnicima društvene mreže Facebook koji se nalaze u oblastima u neposrednoj opasnosti i tako im omogućava da obaveste svoje prijatelje i porodicu da su živi i zdravi. Uglavnom se koristi u slučajevima prirodnih katastrofa, kao što su uragani i, naravno, u slučajevima terorističkih i oružanih napada.

Ovo svojstvo društvene mreže Facebook aktivirano je više od 300 puta u protekle tri godine, iako je kompanija kritikovana da u nekim državama nije uspela da je pokrene. Zbog toga je kompanija odustala od ručne aktivacije i oslanja se na to da će korisnici sami pokrenuti alatku kad unesu ključne reči koje označavaju nevolju, kao što su „zemljotres“, „pucnjava“ или „eksplozija“.

4384-xa-facebook-xa-aktivirala-xa-safety-check-xa-posle-napada-kod-londonskog-mosta