Facebook ponovo plaća kaznu

Evropska komisija je izjavila da je takvom kaznom poslala jasan signal svim kompanijama koje ne poštuju pravila o procesu udruživanja. Kompanija Facebook za manje od nedelju dana ponovo odvaja novac za kaznu zbog nepoštovanja zakona. Naime, kompanija mora da plati kaznu od 110 miliona evra zbog davanja neistinitih informacija 2014. godine kada je preuzela kompaniju WhatsApp. Evropska komisija je rekla da je novčana kazna sasvim srazmerna zaradi jedne kompanije koja se bavi oblastima informacionih tehnologija i da je na taj način poslala sasvim jasno upozorenje svim firmama da se moraju poštovati pravila Evropske unije o konkurenciji i slobodnom tržištu.
Kad je kompanija Facebook preuzela servis za razmenu poruka WhatsApp 2014. godine, povezala je korisničke naloge na obema platformama iako je rekla komisiji da to neće moći da uradi. Komisija je saznala da su zaposleni u Facebook- u odmah po preuzimanju znali da je tehnički izvodljivo povezati brojeve telefona u servisu WhatsApp sa identitetima korisnika Facebook- a, iako su tvrdili suprotno. U zvaničnoj izjavi kompanije stoji da su načinjene greške sasvim slučajne. Možda zbog toga kazna nije toliko oštra koliko je mogla da bude pošto je komisija uzela u obzir potpunu saradnju kompanije tokom istrage.
Inače, iznos je mogao da bude dva puta veći jer komisija ima pravo da kazni kompaniju u iznosu od 1% od ukupne njene godišnje zarade, što bi u slučaju Facebook- a iznosilo 276 miliona dolara.

4356-xa-facebook-xa-ponovo-placa-kaznu