„Fejsbuk“ upozorava zaposlene da u javnosti ne nose odeću sa logom kompanije

„Fejsbukov“ tim za unutrašnju bezbednost upozorio je zaposlene da u javnosti ne nose nikakvu opremu na kojoj se nalazi logo kompanije, navodi se u novom izveštaju na veb-stranici Information, koja objavljuje vesti. Upozorenje dolazi pošto je gigant društvenih medija zabranio predsedniku Donaldu Trampu pristup platformi nakon nasilnog pokušaja puča njegovih sledbenika na američkom Kapitolu 6. januara. „Zbog nedavnih događaja, a da se ne bismo izlagali nepotrebnoj opasnosti, očuvanje opšte bezbednosti nas upućuje da, u ovom trenutku, izbegavamo nošenje odeće или predmeta koji na sebi imaju logo kompanije“, navodi se u memorandumu, ali nigde se ne spominje Tramp. Upozorenje je postavljeno na internu oglasnu tablu za zaposlene u kompaniji. Iako se u memorandumu izričito ne kaže da zaposleni u „Fejsbuku“ rizikuju da ih fizički napadnu Trampove pristalice, upozorenje se lako može pročitati između redova. Predsednikovi neofašistički sledbenici su neki od najodvratnijih ljudi na planeti, a nakon njihove opsade Kapitola prošle nedelje, u kojoj je poginulo pet osoba, organi reda upozoravaju da postoji mogućnost organizovanja većeg broja okupljanja sa namerom širenja nasilja u danima i nedeljama koji su pred nama.

Novinska kuća ABC News izveštava da su protrampovski skupovi planirani u svih pedeset država, a FBI je izdao upozorenje o mogućnostima širenja nasilja kako bi omogućio državnim vladama da se pripreme. Hafington post, takođe, ima novi izveštaj o tri „protesta“ koji se planiraju oko Vašingtona, koji navodno uključuju šemu za opkoljavanje Bele kuće kako bi se „zaštitio“ predsednik Tramp. Demokrate u američkom Predstavničkom domu upozorene su u ponedeljak na planove, koji možda uključuju i zaveru za ubistvo nekih političara.

Iz Hafington posta: „Demokratama je rečeno da se policija Kapitola i Nacionalna garda pripremaju za mogući napad desetina hiljada naoružanih demonstranata koji dolaze u Vašington i uspostavljaju pravila o angažovanju u ratnom stanju. Generalno, vojska i policija ne planiraju da pucaju ni u koga dok neko od izgrednika ne otvori vatru, ali može biti izuzetaka.

Zakonodavcima je rečeno da zavera za opkoljavanje Kapitola uključuje i planove za opkoljavanje Bele kuće – kako niko ne bi mogao da naškodi Trampu – i Vrhovnog suda, jednostavno zbog toga da bi se sudovi ugasili. Plan da se okruži Kapitol uključuje atentat na demokrate, kao i na republikance koji nisu podržali Trampove napore da poništi izbore, kao i omogućavanje drugim republikancima da uđu u zgradu i kontrolišu vladu.“
Ne čudi to što su kompanije društvenih medija zabrinute zbog reakcije Trampovih pristalica, među kojima su uglavnom opasni ekstremisti. Moramo da se zapitamo kakvo bi stanje danas bilo da su kompanije, kao što su „Fejsbuk“ i „Tviter“ ozbiljnije shvatile Trampov autoritarni jezik u protekle četiri godine.

Te platforme društvenih medija dozvolile su Trampu da koristi rasistički obojene uvrede kao što je „Pokahontas“, koja se odnosi na senatorku Elizabet Voren iz redova demokrata, dozvolile su mu da podstiče svoje sledbenike da počine krivično delo tako što su glasali dva puta i nisu ništa preduzele dok je pretio da će povesti nuklearni rat protiv Severne Koreje – naravno, pre nego što mu je Kim Džong Un postao najbolji prijatelj.
„Fejsbuk“ i „Tviter“ su možda pravilno postupile kad su zabranile pristup Trampu pošto je pokušao da sprovede državni udar na Kapitolu, ali, u ovom trenutku, rukovodioce u tim kompanijama možemo smatrati saučesnicima u šteti koju je Tramp naneo državi. Da nije bilo Tvitera i Fejsbuka, Tramp, verovatno, nikada ne bi postao predsednik.

6121-fejsbuk-upozorava-zaposlene-da-u-javnosti-ne-nose-odecu-sa-logom-kompanije