File Explorer kartice u operativnom sistemu Windows 11

File Explorer kartice u operativnom sistemu Windows 11 znatno olakšavaju upravljanje datotekama i fasciklama.
Sa ažuriranjem KB5019509 za Windows 11, koje je Microsoft objavio 18. oktobra 2022. godine, File Explorer je dobio veoma korisnu i traženu funkciju kartica. Ta funkcija vam omogućava da otvorite više File Explorer kartica u jednom prozoru – baš kao što biste to uradili u veb-pregledaču, kao što je Google Chrome ili Microsoft Edge.
Ipak, prvo proverite da li ste ažurirali Windows 11 na najnoviju verziju.
Otvorite novu File Explorer karticu
Da biste dodali novu karticu, kliknite na znak plus u naslovnoj traci. Novu karticu možete brzo da dodate tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl + T.
Kada to uradite, videćete da se nova kartica pojavljuje s desne strane prethodne. Možete da nastavite i otvorite onoliko kartica koliko želite. Nemojte da otvorite suviše mnogo kartica, jer to može da utiče na rad računara.
Podrazumevano, kada otvorite File Explorer, pojaviće se kartica Home. Postoje postupci koji će vam omogućiti da to promenite.
Otvorite fasciklu u novoj File Explorer kartici
Ako želite da otvorite fasciklu na drugoj kartici, kliknite desnim tasterom miša na fasciklu i izaberite Open in new tab.
Videćete novu karticu koja se pojavljuje u naslovnoj traci sa nazivom fascikle.
Krećite se po različitim File Explorer karticama
Ako imate više otvorenih File Explorer kartica i želite da sa jedne pređete na drugu, jednostavno kliknite na onu koju želite u naslovnoj traci. Na sledeću karticu možete da pređete i ako pritisnete tastere Ctrl + Tab, a ako hoćete da pređete na prethodnu pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Shift + Tab.
Na neku određenu karticu možete da se prebacite i pritiskom na Ctrl i bilo koji numerisani taster između 1 i 9. To znači da ako želite da izaberete treću karticu koristeći ovaj metod, morate da pritisnete Ctrl + 3. Naravno, ovaj metod možete da koristite kada želite da izaberete prvih devet File Explorer kartica.
Dok otvarate dodatne kartice, primetićete da će File Explorer pokušati da ih što više smesti u naslovnu traku. Međutim, kada dođete do određenog broja kartica, neke će postati sakrivene. U tom slučaju, videćete da se na levom kraju naslovne trake pojavljuje dugme sa strelicom nalevo, a pored poslednje kartice sa desne strane pojavljuje se dugme sa strelicom nadesno. Kad kliknete na tu dugmad sa strelicama, moći ćete da se krećete kroz kartice.
Preuredite File Explorer kartice
File Explorer kartice možete slobodno da pomerate i raspoređujete onako kako vam odgovara, što je jedna od dobrih osobina.
Da biste ih rasporedili kako želite, kliknite na karticu u naslovnoj traci i prevucite je na levu ili desnu ivicu druge kartice. Kada se nađe na ivici, druga kartica će se smestiti levo ili desno, u zavisnosti od toga gde pokušavate da je postavite. U tom trenutku, možete da otpustite levi taster miša da biste postavili karticu na to mesto.
Kopirajte i premeštajte datoteke i fascikle između File Explorer kartica
Da biste kopirali ili premestili datoteku ili fasciklu između kartica, jednostavno koristite kontekstni meni da biste je kopirali ili isekli sa jedne kartice, a zatim nalepili na drugu. Prečice na tastaturi za kopiranje, isecanje i nalepljivanje će takođe funkcionisati.
Možete i da prevučete i otpustite datoteku ili fasciklu na drugu karticu, koja će je premestiti u fasciklu te odgovarajuće kartice. Da biste to uradili, kliknite na stavku i prevucite je do naslova kartice, u naslovnoj traci, na koju želite da je premestite. Kada File Explorer uoči pokazivač miša na toj kartici, prebaciće se na nju, a vi možete da ispustite datoteku ili fasciklu u prozor.
Zatvorite File Explorer kartice
Karticu ćete najlakše zatvoriti ako kliknete na dugme X sa desne strane njenog naziva u naslovnoj traci. Možete i da kliknete desnim tasterom miša na karticu koju želite da zatvorite i izaberete Close tab u meniju koji se pojavi ili da izaberete karticu i pritisnete Ctrl + W.
Ako želite da ostavite jednu karticu otvorenu i da zatvorite sve ostale kartice, kliknite desnim tasterom miša na tu karticu i izaberite Close other tabs. U istom meniju postoji opcija Close tabs to the right. Kada je izaberete, zatvoriće se sve kartice sa desne strane.
Naravno, kad zatvorite i poslednju otvorenu karticu, zatvorićete File Explorer.
Da li treba koristiti File Explorer u operativnom sistemu Windows 11?
Ne znači da morate da koristite File Explorer kartice samo zbog toga što one postoje. Korisnici koji imaju naviku da otvore mnogo File Explorer prozora, imaće mnogo koristi od nove funkcije.
Jedna od najznačajnijih prednosti kartica je ta što olakšavaju obavljanje više zadataka unutar File Explorer-a. Pri tom, ne morate da se snalazite u velikom broju odvojenih prozora, jer vam kartice omogućavaju da svemu možete da pristupite na jednom mestu. Uz to, veliki broj prozora vam više neće zatrpavati radnu površinu, a poštedeće vas i dosadnog postupka njihovog minimiziranja da biste napravili kakav-takav red. Štaviše, otvaranje velikog broja File Explorer prozora može da ima značajan uticaj na fizičku memoriju ili RAM računara, posebno ako je nemate mnogo. Kartice ne zauzimaju mnogo prostora u RAM-u, tako da ih je mnogo lakše čuvati i učitavati iz fizičke memorije. To znači da otvaranje velikog broja File Explorer kartica neće uticati na vaš računar koliko otvaranje posebnih prozora.
Upoznali smo se sa File Explorer karticama u operativnom sistemu Windows 11
Kada počnete da koristite File Explorer kartice u sistemu Windows 11, zapitaćete se zašto je kompaniji bilo potrebno toliko vremena da ih omogući. Kao što ste i sami mogli da zaključite, vrlo lako ih je koristiti, baš kao i kartice u veb-pretraživaču.
Nažalost, ako još uvek koristite Windows 10 ili niste ažurirali na najnoviju verziju operativnog sistema Windows 11, moraćete da pronađete druge načine da dodate kartice u File Explorer.