Globalni protest zaposlenih u „Guglu“

Hiljade zaposlenih u kompaniji pobunili su se protiv odnosa prema zaposlenima!

Hiljade radnika u kompaniji „Gugl“ širom sveta napustili su svoja radna mesta i izašli protestvujući protiv seksualnog uznemiravanja, polne neravnopravnosti i sistemskog rasizma. Demonstracije u kompanijinim kancelarijama u celom svetu sveta počele su danas (četvrtak) u Tokiju u 11:10 i nastavile se u isto vreme u različitim vremenskim zonama. Spominju se optužbe protiv višeg rukovodećeg osoblja zbog seksualnog uznemiravanja za koje organizatori kažu da su samo mali deo slučajeva koji se javljaju širom kompanije. U Singapuru je iz kancelarija izašlo bar sto zaposlenih.

Još veći broj se pojavio na ulicama Ciriha pored sedišta kompanije u Švajcarskoj, a protesti su organizovani i u Haifi u Izraelu, kao i u Berlinu. Zaposleni u Guglu su protestvovali i u kancelarijama u Londonu, Dablinu i Njujorku. Većina zaposlenih u Londonu su napustili svoja radna mesta i okupili se u glavnoj sali u Kings krosu. Kad se prostorija napunila, neki su ostali napolju, a njima su se pridružili i zaposleni iz kompanijine podružnice „Dipmajnd“.

Jedan od učesnika protesta je izjavio da se bori protiv svakog uznemiravanja na radnom mestu da se ne bi dogodilo da krivci budu zaštićeni или oslobođeni. Najvažnije je pomoći ljudima koji su pretrpeli bilo kakvo maltretiranje na bilo kom radnom mestu. Zaposlenima je rečeno da na stolu ostave poruku na kojoj piše: „Nisam na svom radnom mestu jer sam otišao da podržim i solidarišem se sa ostalim zaposlenima u kompaniji u borbi protiv seksualnog uznemiravanja, nedoličnog ponašanja, nedostatka otvorenosti i odnosa prema zaposlenima.“

„Protest za prave promene“ počeo je nedelju dana nakon što je otkriveno da je kompanija dala 90 miliona dolara otpremnine Endiju Rubinu, kreatoru android softvera za mobilne telefone, ali sakrila je detalje o optužbama za seksualno uznemiravanje zbog kojih je i napustio kompaniju. Rubin poriče optužbe. Generalni direktor kompanije Sundar Pičaj je izjavio da je preduzeo stroge mere protiv seksualnog uznemiravanja i da će podržati zaposlene u protestu. „Zaposleni su u protestu izneli neke izuzetno konstruktivne predloge za unapređenje procesa rada i međuljudskih odnosa. Razmotrićemo ih i svakako iskoristiti u najbolje svrhe“, rekao je.

Učesnici protesta su predočili listu koja se sastoji od pet zahteva, uključujući i ukidanje nejednakosti u iznosu plata za isto radno mesto, ali za radnike različitog pola, kao i bolju obaveštenost o slučajevima seksualnog uznemiravanja. „Njujork tajms“ je posle objavljivanja Rubinove priče, izneo još nekoliko optužbi protiv drugih rukovodilaca u kompaniji za seksualno uznemiravanja. Spominje se i Ričard Deval, direktor laboratorije koja se bavi naprednim projektima među kojima su i autonomna vozila. Ostao je u laboratoriji i posle optužbi da bi u utorak dao otkaz i otišao bez otpremnine.

Ove nedelje, Pičaj je poslao izvinjenje zaposlenima u poruci elektronske pošte, izražavajući žaljenje i ogorčenje zbog situacije koja već dugo traje, ali obećao je da preduzeti sve potrebne mere da se prilike u kompaniji poboljšaju. Naravno, u izvinjenju nije spomenuo nijedan pojedinačni slučaj. Protest će pokazati koliko je Pičaj uspeo da umiri zaposlene. „Gugl“ i njena matična kompanija „Alfabet“ zapošljavaju 94.000 radnika širom sveta. Procenjuje se da je između 400 i 500 radnika „Gugla“ u Njujorku izašlo na ulice Menhetna i okupilo se u malom parku nekoliko ulica dalje. Osim protesta zbog zataškavanja slučajeva seksualnog uznemiravanja, čuli su se i komentari u vezi sa rodnom neravnopravnošću. Jedna od zaposlenih je izjavila da nije imala problema sa seksualnim uznemiravanjem, ali osetila je drugačiji tretman na poslu samo zbog toga što je žena. „Mom radu se pristupa sa mnogo više sumnjičavosti nego radu mojih kolega.“ Ipak, uspela je da se izbori za svoje mesto samo zbog toga što je vrlo glasna i prodorna osoba.

Čule su se i izjave da gigant treba da zauzme odlučan i nepokolebljiv stav protiv seksualnog uznemiravanja i da bi podaci o uslovima zapošljavanja i plaćanja zaposlenih trebalo da budu dostupni svima.

5094-globalni-protest-zaposlenih-u-guglu