Google će proveriti aplikacije koje traže pristup podacima njenih korisnika

Posle najnovijeg procesa procene rizika i kao odgovor na nedavne napade hakera na Google- ove servise OAuth da bi pristupili nalozima Gmail- a, neke aplikacije koje žele da koriste servise digitalnih identiteta moraće da se podvrgnu proveri.  Da bi ojačala postupke kojima se pristupa podacima korisnika pomoću interfejsa za programiranje aplikacija, kompanija je odlučila da izmeni proces kojima se aplikacije treće strane nude korisnicima, njihov sistem procene rizika, kao i stranicu koja traži pristanak od korisnika.

Kompanija Google dodeljuje identitete, što znači da ostale veb aplikacije mogu da koriste Google kao mehanizam prepoznavanja korisnika koji žele da pristupe aplikaciji. Da bi obavile taj proces, koriste protokol OAuth или Google- ov interfejs za programiranje aplikacija da bi korisnicima poslale zahteve za informacije koje se nalaze u servisima Google- a.

Od prošlonedeljnog napada, kompanija je pojačala procenu rizika za nove aplikacije i napravila još neke izmene. Zbog toga bi programeri softvera mogli da vide poruku koja obaveštava da postoji greška kad budu prijavljivali novu aplikaciju или ažurirali prethodnu.  Pregledanje aplikacije može trajati najviše sedam radnih dana (ako se obavlja ručno), ali za to vreme, programeri će moći da testiraju svoje aplikacije koristeći svoj nalog.

4344-xa-google-xa-ce-proveriti-aplikacije-koje-traze-pristup-podacima-njenih-korisnika