Google će šifrovati podatke u oblaku

Korisnik može da bira da li će sam da drži ključeve za šifrovanje. Google izjavljuje da će podaci uskladišteni u njihovom servisu Cloud Storage podrazumevano da se šifruju. Šifrovanje na serverskoj strani je sada aktivirano za sve nove podatke koji se upisuju u Cloud Storage , a stariji podaci će se šifrovati tokom narednih meseci, piše Dave Bartx (menadžer proizvoda u Google -u) u blogu.

„Mi upravljamo kriptografskim ključevima za vaš račun pomoću istih čvrstih sistema za upravljanje ključevima koje Google koristi za svoje šifrovane podatke, uključujući strogu kontrolu i praćenje pristupanja ključevima. Podaci i metapodaci o objektu koji se čuvaju u Cloud Storage -u se šifruju jedinstvenim ključem pomoću 128-bitnog algoritma ( Advanced  Encription Standard ), a sam ključ objekta se šifruje jednstvenim ključem koji je pridružen vlasniku objekta”, piše Bartx .

„Ti ključevi se dodatno šifruju jednim iz redovno rotiranog skupa glavnih ključeva. Naravno, ako više volite da sami upravljate ključevima, još uvek možete da šifrujete svoje podatke pre upisivanja u Cloud Storage .“

Programi za prikupljanje podataka koje je otkrio bivši izvršilac u Državnoj agenciji za bezbednost SAD Edvard Snouden otvaraju pitanja o zahtevima koje je za istraživanja državne bezbednosti vlada SAD postavljala pred Internet kompanije kao što je Google .

Jedna zastupnica Google -a je u mejl poruci potvrdila da ova kompanija nijednoj vladi ne daje ključeve za šifrovanje, a korisničke podatke izdaje jedino u skladu sa zakonom.

Izvor: IT WORLD

2303-google-ce-sifrovati-podatke-u-oblaku