Google Drive i Microsoft OneDrive : Koji je bolji?

Izaberite pravi ekosistem skladištenja u oblaku za kompaniju. Serverske sobe čije održavanje zahteva velika materijalna sredstva stvar su prošlosti, jer se danas poslovni podaci čuvaju i pristupa im se, gotovo isključivo, preko ofšor servera smeštenih u namenskim centrima podataka koji su povezani preko interneta. Skladištenje u oblaku nudi modernim preduzećima sasvim nov i vrlo povoljan i ekonomičan metod upravljanja podacima.
Naravno, postoji više kompanija koje nude usluge skladištenja u oblaku preduzećima kojima su takve usluge potrebne. U zavisnosti od kriterijuma, kao što su prostor za skladištenje, šifrovanje podataka i serverska infrastruktura, izbor dobavljača takve usluge može se značajno razlikovati. Dva najveća konkurenta u pružanju usluge skladištenja podataka u oblaku su svima dobro poznate kompanije „Gugl“ i „Majkrosoft“. Koja od njih pruža bolju uslugu za cenu koju treba da platite?

Uporedićemo Google Drive i Microsoft OneDrive da bismo saznali koji je dobavljač softvera bolji, pri čemu ćemo razmotriti njihove karakteristike, performanse, podršku i cene.

Google Drive i Microsoft OneDrive : Karakteristike

Google Drive je platforma za skladištenje zasnovana na oblaku koja čini srce i središte Google Workspace -a, mrežnog paketa za preduzeća. Nudi funkcije za deljenje datoteka i sinhronizaciju, uz dodatnu mogućnost pravljenja, čuvanja, upravljanja i deljenja različitih vrsta dokumenata u celom Google Workspace -u. Google Drive , takođe, nudi klijenta za preuzimanje koji može da se koristi za sinhronizaciju određene fascikle direktno sa radne površine. Štaviše, možete da sinhronizujete datoteke u skladištu u oblaku sa radnom površinom da biste im pristupili kad niste povezani na internet, što je korisno ako vam veza nije najsigurnija. Drive je usluga na više platformi sa aplikacijama koje se mogu preuzeti na pametne telefone, tablete, prenosive računare i radne površine, i može se koristiti za sinhronizaciju datoteka između ovih uređaja.

Iako je ta ponuda isto toliko kvalitetna kao i kod Microsoft OneDrive -a, Google Drive -u nedostaje pristupačnost. Korisnicima koji koriste Majkrosoftov poslovni paket, uključujući programe, kao što su Word, Excel i PowerPoint, biće mnogo lakše da se drže OneDrive- a.
OneDrive nudi skoro iste funkcije sinhronizacije datoteka i saradnje kao Google Drive , ali napravljen je tako da radi zajedno sa sopstvenim paketom za poslovanje Microsoft Office . Korisnici koji su bolje upoznati sa radnom atmosferom van mreže osećaće se kao kod kuće sa Office -om, a pri tom se nude aplikacije za preuzimanje kroz Windows i macOS . To se razlikuje od Google Workspace -a, čijim se aplikacijama može pristupiti samo pomoću veb-pregledača na stonim računarima.

Suprotno opšte prihvaćenoj zabludi, Microsoft OneDrive nudi funkcije za saradnju u stvarnom vremenu koje rade isto tako dobro kao i Google Drive . Korisnici mogu svoje dokumente u aplikaciji Office da sinhronizuju u realnom vremenu na različitim uređajima i da sarađuju na projektima sa nekoliko drugih korisnika odjednom. Na kraju, Google Drive i Microsoft OneDrive nude slične funkcije na svojim platformama za skladištenje u oblaku. Čak i u pogledu bezbednosti, njihove ponude su uglavnom slične, sa dvofaktorskom autentifikacijom i ograničenim mogućnostima deljenja datoteka na tim dvema platformama.

Izgleda da će se korisnici odlučiti za jednu или drugu uslugu samo na osnovu toga koja im je platforma poznatija. Microsoft Office je bolja usluga ako korisnik traži sirovu procesorsku snagu. Google Workspace je, s druge strane, bolja usluga za kancelarijsku saradnju u realnom vremenu sa do sto korisnika.

Performanse

Što se tiče performansi i brzine, Google Drive i Microsoft OneDrive ostavljaju isti digitalni otisak na vašem sistemu, što je zanemarljivo malo. Obe usluge nude klijente za preuzimanje koji se mogu koristiti za sinhronizaciju određene fascikle na računaru sa oblakom, a istovremeno nude i aplikacije za preuzimanje za pametne telefone i tablete. Ovi klijenti i aplikacije su zaista lagani i ne zahtevaju skladištenje или obradu.

Međutim, treba napomenuti da Microsoft Office – s obzirom na to da je u velikoj meri poslovni paket sa softverom koji treba instalirati na disk računara (van mreže) – zauzima nešto više resursa u poređenju sa Google Workspace -om, čije su aplikacije zasnovane na mreži i možete da im pristupite preko željenog veb-pregledača.

Podrška

Google Drive poseduje vrhunski, višejezički sistem podrške koji možete da kontaktirate putem telefona, ćaskanja или e-pošte. Uz to, postoji i centar koji će vam dati sva potrebna znanja i uputstva i koji vam može pomoći da počnete da koristite uslugu. Postoji čak i forum zajednice na kome možete da postavljate pitanja drugim članovima i zaposlenima u „Guglu“, ako se ukaže potreba.

Odgovor uglavnom dobijete za manje od jednog radnog dana. Uz pretplatu na Google Workspace , taj period je kraći. Podršku za Microsoft OneDrive možete da kontaktirate putem veb-lokacije kompanije. Tu možete da se obratite forumu zajednice, veštački inteligentnom sagovorniku или putem opšte linije za podršku. Iako ćete u poslednjem slučaju morati malo duže da čekate, pretplata vam garantuje da će vaš problem biti brže rešen.

Forum zajednice je posebno aktivan i posećuju ga članovi tima za pomoć korisnicima. Što se tiče usluge podrške korisnicima, Google Drive ističe svoju prednost nad Microsoft OneDrive -om jer ima slojeviti sistemom podrške i brže pruža pomoć korisnicima. Međutim, obe usluge skladištenja u oblaku vrlo su uspešne u pružanju pomoći svojim korisnicima.

Cene

Svoj besplatni paket Google Drive možete da nadogradite pretplatom na Google One или Google Workspace . Bez obzira na to koju uslugu izaberete, proces skladištenja u oblaku biće značajno unapređen, dobićete veći prostor za skladištenje, više funkcija i prioritetnu podršku.
Google One je objedinjena usluga koja se plaća i namenjena je pojedinačnim korisnicima koji žele da prošire prostor za skladištenje za usluge Gmail, Photos (fotografije) i Drive (disk). Cene se kreću od 2,99 dolara mesečno za 200 GB skladišnog prostora; 9,99 dolara za 2 TB ; 99,99 dolara za 10 TB ; 199,99 dolara za 20 TB ; i 299,99 dolara za 30 TB . Te ponude, takođe, imaju premijum podršku i mogućnost deljenja pretplate sa članovima porodice.

Google Workspace je, s druge strane, platforma namenjena kompanijama koje žele da poboljšaju produktivnost koristeći poslovanje u oblaku. Prvenstveno je namenjen preduzećima i sastoji se od usluga Gmail, Drive, Meet, Chat, Docs, Sheets, Slides i još mnogo toga. Pretplate počinju od 6 dolara po korisniku mesečno za plan Business Starter i do 20 dolaru po korisniku mesečno za Enterprise Standard.

Uz Microsoft OneDrive postoji mnogo više opcija kada je u pitanju određivanje cena. OneDrive Basic, koji se isporučuje sa besplatnim prostorom za skladištenje od 5 GB , je besplatan. Posle toga, nudi se 100 GB prostora za skladištenje po ceni od 1,99 dolara po korisniku mesečno. Pretplata na Microsoft 365, koja takođe uključuje ceo poslovni paket za pojedinačne korisnike, nudi 1 TB skladišnog prostora za 6,99 dolara mesečno i 5 TB skladišnog prostora za 9,99 dolara mesečno. Tu je i Microsoft 365 Business Standard , koji vam omogućava da imate više korisnika po paketu za 15 dolara mesečno po korisniku sa 1 TB prostora za skladištenje po korisniku.

Konačno, tu je i OneDrive for Business (za preduzeća). Tu postoje dve odvojene ponude koje omogućavaju preduzeću pristup usluzi skladištenja u oblaku kompanije, ali ne i platformi za produktivnost. Cena jedne je 5 dolara po korisniku mesečno za 1 TB , odnosno 10 dolara po korisniku mesečno za neograničeno skladištenje. U oba slučaja broj korisnika je neograničen.

Google Drive i Microsoft OneDrive : Zaključak

U suštini, pobednika nema. Sve se svodi na način rada nekog preduzeća (da li posao obavlja uglavnom na mreži или van nje) i na softverski ekosistem koji je omiljeniji ( Google или Microsoft ). Izbor usluge poslovanja u oblaku uglavnom će zavisiti od prirode posla i od toga na kakvu platformu su zaposleni navikli.

6320-xa-google-drive-xa-i-xa-microsoft-onedrive-xa-koji-je-bolji