Google konferencija 2017

Šta da očekujemo od ovogodišnje konferencije Google I/O 2017?

Saznali smo da će glavna tema razgovora biti Android O, ali ne znamo koje novine će nam kompanija Google predstaviti. Za nekoliko dana, biće organizovana godišnja Konfrencija I/O kompanije Google. Iako znamo da počinje godina androida i da je kompanija bila vrlo vredna, prave novosti saznaćemo tek kad Sandar Pikaj uzme reč.

Posle prošlogodišnjih novina kao što su Google Assistant, Daydream, Home, Allo, Duo, i, naravno, Android N, jedva čekamo da vidimo šta nam je kompanija pripremila ove godine. 

Ipak, mogli bismo, pre početak konferencije, da pretpostavimo o čemu će se razgovarati.

Android O

Pošto je Android O čvrsto povezan sa svakom konferencijom kompanije, očekujemo da će se najviše vremena posvetiti upravo ovoj temi. Iako smo uspeli da krišom saznamo neke novosti (ograničavanje procesa u pozadini da bi baterija duže trajala, novi interfejs za programiranje aplikacija omogući će nam da pristupimo menadžeru lozinki unutar Chrome- a i mnoge druge), ipak očekujemo da će nam kompanija predstaviti odgovarajući sistem za pravljenje rezervnih datoteka i podršku. Iako je taj postupak godinama usavršavan na android operativnom sistemu, postoji još mogućnosti za napredovanje.

Google Home

Kompanija se ozbiljno bavi uvođenjem veštačke inteligencije u domove korisnika jer se stalno bori sa velikim konkurentima kao što su Amazon, Microsoft i Apple. Nedavno smo spomenuli svojstvo prepoznavanja glasa u slučaju većeg broja korisnika. Priča se da Google želi da poveže Home sa bežičnim meš ruterom da bi stvorio stalno i svuda prisutnog saradnika. Pretpostavljamo da će nam ponuditi i još neke komande, kao što je podešavanje budilnika, pravljenje podsetnika i čitanje najnovijih tekstualnih poruka i poruka elektronke pošte. Nadamo se da će uzvratiti pravom merom kompaniji Amazon i njenim novim Echo proizvodima.

Google Assistant

Od prošle godine, kad smo se upoznali sa asistentom kompanije Google, značajno je napredovao. Uz Google Home i Allo proširio se na većinu android telefona, ručnih satova, automobila i televizora. Jednom rečju, ima ga svuda. Ipak, voleli bismo da nam na naše „Hej, Google“, ne odgovaraju svi uređaji koji su povezani na Google Assistant.

Daydream

Obično je I/O konferencija odskočna daska za sav trud koji kompanija ulaže u razvoj virtuelne stvarnosti (znamo za Daydream i Cardboard). Pošto je Google prošle nedelje preuzeo kompaniju Owlchemy Labs (Job Simulator and Rick and Morty: Virtual Rickality) sigurni smo da se sprema nešto novo. Očekujemo i nešto mnogo moćnije od Daydream View -a.

Android pametni ručni satovi

Prošlogodišnje predstavljanje ručnih satova Android Wear 2.0 nije, kasnije, dalo zadovoljavajuće rezultate. Možda bi kompanija ove godine mogla da nam predstavi Pixel pametne satove.

Pixel telefoni

Svakako je teško sačuvati tajne koje se odnose na pametne telefone. Pošto ništa o njima nismo čuli, pretpostavljamo da će novi biti predstavljen kasnije. Očekujemo da se telefoni konačno pojave u prodavnicama i da, naravno, budu malo jeftiniji.

Android One

Android One je Google- ov program koji treba da uvede pametne telefone u zemlje u razvoju, ali načuli smo da se planira prodor na američko tržište. Naravno, jeftini pametni telefoni se suočavaju sa problemima ažuriranja, kako softvera tako i bezbednosnih ispravki. Očekujemo da nam kompanija predstavi jeftin pametni telefon kod koga će ti problemi biti rešeni.

Android automobil

Na prošlogodišnjoj konferenciji, ovaj segment kompanije nije bio naročito zastupljen. Zbog toga očekujemo da će mu se posvetiti više pažnje ove godine. Nadamo se da ćemo uskoro videti i Google- ov samovozni automobil.

Allo/Android tekstualne poruke

Kompaniji je neophodan jednostavan i brz sistem slanja poruka pomoću svih android uređaja. Prošle godine je predstavljen Allo, koji nikad nije osvojio značajniji broj korisnika jer nije podržavao SMS i bio je ograničen na samo jedan uređaj. Želeli bismo da nam Google ponudi jedan servis koji će biti sinhronizovan sa svim našim uređajima i koji će raditi na svim telefonima.

Tablet računari

Iako smo mislili da su tablet računari nestali posle 2016, ipak u 2017 počinju da pokazuju znake života. Njihova sve manja upotreba verovatno je uzrokovana funkcijom, a ne izgledom. Očekujemo da kompanija pokuša da te uređaje podigne na viši nivo koristeći sve prednosti interfejsa tablet računara i prednosti velikog ekrana.

4345-xa-google-xa-konferencija-2017