Google mesecima krišom prikuplja podatke o lokaciji korisnika androida

Koliko će vam biti dozvoljeno slobode i privatnosti kad kupite ulaznicu za elektronski „ekosistem“ kompanija Apple, Microsoft или Google? I dok se pitanje nameće već godinama, ljudi koji koriste internet na vodećim svetskim mobilnim i stonim operativnim sistemima povremeno se pomire sa analizom njihovog ponašanja na mreži, prikupljanjem kolačića или praćenjem lokacije, ali posle izvesnog vremena odluče da granica negde mora da postoji. Kompanija Uber je upravo uspela da uznemiri desetine miliona vozača pošto je priznala da su pre godinu dana njihovi podaci bili kompromitovani. Da cela situacija bude još gora, ogromni hakerski napad je prikrivan sve vreme. Slični napadi u prošlosti bili su uspešni zbog slabe bezbednosti različitih aplikacija i servisa, zbog čega su korisnici bili izloženi različitim krađama, od krađe identiteta do stvarne krađe imovine. Srećom, ne znamo da li se nešto slično dešavalo u Google- u, što bi moglo biti posebno štetno u kontekstu novootkrivenog procesa praćenja lokacije korisnika.

Izgleda da je najveći internet pretraživač od početka 2017. godine, sakupljao nešto što se naziva Cell ID podaci od korisnika androida, ali, pri tom, to nije javno otkrio. Ukratko, praćen je položaj svih aktivnih android telefona i tableta na svetu čak i kad su servisi za utvrđivanje lokacije onemogućeni, a iz uređaja izvađena SIM kartica.

Svaki put kad je mobilni uređaj sa Google- om priključen na internet, čak i putem bežične veze, adresa najbliže antene za mobilnu vezu poslata je na neki od servera smeštenih u gradu Mauntin Vju, mada kompanija u vlasništvu Alphabet- a tvrdi da su „podaci odmah odbačeni“. Njen navodni cilj bio je da „poboljša brzinu i performanse isporuke poruka“, tj. prosleđenih obaveštenja, ali prikupljanje Cell ID šifara nikada nije zapravo ugrađeno u Google- ov „sistem za sinhronizaciju mreže“.

To i nije baš neka uteha, pošto takav postupak nikad nije razmatrao. Takođe, nismo sasvim sigurni ni da će se proces nadgledanja podataka o lokaciji pomoću antena za mobilnu vezu završiti krajem ovog meseca. Pa, i ako jeste, izgleda da se kompanija povlači pošto je uhvaćena na delu.

4650-xa-google-xa-mesecima-krisom-prikuplja-podatke-o-lokaciji-korisnika-androida