Google otvara predstavništvo u kineskoj Silicijumskoj dolini

Iako prostorije u kojima se smestila kompanija najviše podsećaju na iznajmljene kancelarije, sigurni smo da su joj planovi mnogo ozbiljniji. Izgleda da se odnosi između kompanije Google i kineske vlade popravljaju jer najveći među pretraživačima veba otvara novi poslovni prostor u Kini. Google već ima dva sedišta u toj državi, jedno je u Pekingu, a drugo u Šangaju i, konačno, najnoviji poslovni prostor (za sad iznajmljen) nalazi se u Šenženu koji se često naziva kineskom Silicijumskom dolinom. U provinciji koja se graniči sa Hong Kongom, svoja predstavništva imaju i kompanije kao što su Huawei, Tencent, ZTE, OnePlus i, naravno, tu se nalazi i ogromna Foxconn fabrika. Za sada, sedište kompanije Google u Šenženu smešteno je u iznajmljenom poslovnom prostoru koji se sastoji od podeljenih kancelarija u kojima će zaposleni povremeno raditi prvenstveno zbog toga što će često putovati u Šenžen da bi obavili potreban posao. Mnogo je bolje i razumnije okupiti radnike na jednom mestu nego ih smestiti po hotelskim sobama или negde drugde odakle bi obavljali zadatke koji su im dodeljeni.

Otvaranje novog predstavništva može se protumačiti kao spremnost kompanije da prevaziđe nesporazume sa kineskom vladom koji traju već deset godina. Kompanija je 2010. godine zatvorila svoj pretraživač za kinesko tržište u znak protesta protiv vrlo stroge državne cenzure, koja je uspela da zabrani pretraživanja svega onog što se ne sviđa Komunističkoj partiji. U toj grupi nalaze se veze prema prodemokratskim kampanjama, dokumentima o unutrašnjoj korupciji u državi, policijskoj brutalnosti, nezavisnosti Tajvana i krvoproliću na Tjenanmenu.

Međutim, kompanija je na vreme shvatila da kinesko tržište osim veličine, poseduje i ogroman potencijal i da bi inicijativama koje bi podržale kinesku vladu uspela da postavi temelje za povratak. Šenžen nije izabran slučajno. Tu se nalaze ključni partneri koji se bave hardverom, a pošto je kompanija kupila priličan deo kompanije HTC, neposredni razgovori i dogovori su od presudnog značaja. Ako je kompanija Google odlučila da ponovo uspostavi prijateljske odnose sa Kinom, moraće da nađe mnogo prijatelja za izuzetno kratko vreme.

4733-xa-google-xa-otvara-predstavnistvo-u-kineskoj-silicijumskoj-dolini