„ Google “ planira da ukine lozinke za milijardu Android uređaja

To znači da vam uz Android lozinka više neće biti potrebna. Kompanija je nedavno objavila da će se vaše lozinke, jednog dana, naći na istom mestu gde se sada nalaze flopi diskovi. „ Google “ i kompanija „Fast ajdentiti онлајн alajans“ ( FIDO ) objavili su u ponedeljak da je operativni sistem Android dobio FIDO 2 sertifikat, što znači da uređaji koji rade pod tim sistemom od sad mogu da, umesto lozinke, koriste otisak prsta i bezbednosne ključeve za prijavljivanje na naloge. Novost je objavljena u Barseloni na Svetskom mobilnom kongresu. Promena će uticati na uređaje koji imaju instaliran Android 7 i kasnije verzije, a to znači na polovinu uređaja koja radi pod tim operativnim sistemom. Milijardu uređaja će dobiti dodatni stepen bezbednosti bez bilo kakvih dodatnih procedura. Ispravka će biti instalirana u svim novim uređajima или će se proces automatskog ažuriranja obaviti preko servisa „ Play “ prodavnica.

Upotreba otiska prsta или bezbednosnog ključa već je dostupna za nekoliko aplikacija u Android operativnom sistemu, prvenstveno za finansijske i bankarske usluge. Promena koja je najavljena omogućava takav način identifikacije za bilo koga ko se bavi programiranjem u Android okruženju, dakle, prijavljivanje bez lozinke na mobilni pretraživač i aplikacije u tom operativnom sistemu.

Lozinke predstavljaju ključeve koji otvaraju naš digitalni život i dozvoljavaju nam pristup nalozima u kojima upravljamo finansijama, društvenim životom i mnogim drugim oblastima. Problem je u tome što one ne predstavljaju najpouzdanije čuvare naše privatnosti jer hakeri mogu vrlo lako da pokupe informacije o nama i prodaju ih na tržištu podataka. Posebno su nepouzdane ako koristimo istu lozinku za pristup većem broju naloga. Istovremeno, računari su postali toliko moći da vrlo lako mogu da pogode vrlo komplikovane lozinke za nekoliko sati proveravajući sve moguće kombinacije.

Sve što smo spomenuli navelo je stručnjake za digitalnu bezbednost da nam omoguće da prevaziđemo upotrebu lozinki i da umesto njih počnemo da koristimo biometrijske elemente i bezbednosne ključeve. Za razliku od lozinki, mnogo je teže ukrasti bezbednosne ključeve i otisak vašeg prsta, a uz FIDO 2 standard, nalozi su vam zaštićeni i od „pecanja“ na internetu. Pošto je kompanija „ Google “ objavila vest, broj korisnika koji imaju mogućnost FIDO potvrde identiteta dramatično i naglo je porastao. Zajedno sa vodećim pretraživačima koji su usaglašeni sa zahtevima FIDO 2 potvrde identiteta, sad je došao red na kreatore sajtova da oslobode svoje korisnike od rizika i muke oko lozinki i odmah integrišu FIDO potvrdu identiteta.

Pretraživači kompanija „ Google“ (Chrome) i „ Microsoft“ ( Edge ), kao i Mozilin Firefox već podržavaju FIDO 2 standard. Bezbednosni standard vrši proveru kad se prijavljujete da bi se uverio da je to prava stranica, a ne lažna koja je napravljena da bi vas prevarila. Hakeri često koriste takav metod prevare, što je „ Google “ pokazala, prikazujući nekoliko lažnih stranica za podršku koje su izgledale potpuno isto kao prave. U istraživanju koje je kompanija za bezbednost na mreži „Telesajn“ ( TeleSign ) sprovela 2016. godine, navodi se da je 72% kompanija odlučilo da prestane sa korišćenjem lozinki u sledećih deset godina. Umesto toga, koristiće biometrijske elemente i dvofaktornu potvrdu identiteta.

Pored kompanije „ Google “, koja je kreirala sopstveni bezbednosni ključ u julu, stručnjaci veruju da je otisak prsta najpopularnija zamena za lozinku.

5235-gugl-planira-da-ukine-lozinke-za-milijardu-xa-android-xa-uredaja