Google tehnologija – neželjena pošta i lažne poruke

Kompanija Google tvrdi da njena tehnologija mašinskog učenja blokira 99,9% neželjene pošte i lažnog predstavljanja u porukama na Gmail- u. To i dalje znači da ipak jedna od hiljadu poruka elektronske pošte ipak uspe da probije takav odbrambeni zid (što znači da neki Džon Prajs još može da vas obavesri da ste na lutriji osvojili pola miliona funti koje niste očekivali). Kompanija, međutim, tvrdi da je to veliki uspeh, što je, verovatno tačno, pošto prema podacima kojima Google raspolaže od 50 do 70 procenata poruka koje Gmail primi svakog dana pripadaju neželjenoj pošti. Modeli koji prepoznaju takve poruke integrisani su alatke tehnologije Google Safe Browsing koja prepoznaje zlonamerne uniformne lokatore resursa.

Da bi dodatno unapredila prepoznavanje lažnog predstavljanja u porukama elektronske pošte, kompanija je napravila sistem koji odlaže primanje takvih poruka da bi se podvrgle dodatnoj analizi. Pošto je takve poruke mnogo lakše prepoznati kad se nalaze u skupu, Google će odložiti slanje takvih poruka da bi ih podrobnije analizirao. Takvih poruka ima oko 0,05%.

Kompanija je razvila još jedno svojstvo u Gmail-u koje će najviše pomoći kompanijama u zaštiti njihovih podataka. Tako, ako odgovarate na poruku elektronske pošte koju ste primili od nekog s kim obično ne komunicirate, Google će vam poslati upozorenje i tražiti potvrdu o slanju poruke. Kompanija Google već nudi pravnim licima skup osetljivih filtera koji pokušavaju da spreče takvu vrstu neželjenog deljenja podataka.

I, konačno, kompanija dodaje još jednu opciju koja će obavestiti korisnike ako pokušavaju da izaberu vezu koja će ih dovesti do zlonamernog sajta.

4375-xa-google-xa-tehnologija-nezeljena-posta-i-lazne-poruke