Google Wifi Network Check može da testira brzinu svih vaših povezanih uređaja

Nećete više morati da se mučite sa pojedinačnim testovima brzine. Pošto se u sve više elektronskih uređaja dodaje Wi-Fi konekcija, možda ćete imati problem da utvrdite u čemu je problem ako neki od vaših uređaja ima sporu Internet vezu. Ažuriranje opcije Google Wifi Network Check može vam pomoći u rešavanju tog problema. Ažuriranje Network Check koje izlazi od utorka, omogućava vam da iz aplikacije Google Wifi pokrećete testove brzine na pojedinačnim uređajima koji su povezani sa vašom mrežom. Ranije ste mogli da testirate brzinu od vašeg dobavljača servisa do vašeg rutera, ali ova ispravka konkretno pokazuje brzinu internetskog povezivanja za svaki uređaj.

Ako su svi vaši uređaji spori, znaćete da morate da resetujete или premestite svoj ruter, или da pozovete svog dobavljača internet usluga. Ako je spor samo internet na vašem računaru, znaćete da morate ponovo da pokrenete svoj računar. U aplikaciji Google Wifi moći ćete da vidite brzine različitih uređaja. Google Wifi je mrežni Wi-Fi sistem kompanije. On sadrži ruter i može se proširiti dodatnim Wi-Fi tačkama, za bolju pokrivenost u većem stanu. Aplikaciju koristite tako da postavite Wi-Fi mrežu i dodajete dodatne Wi-Fi tačke.

Tokom razgovora o ovom ažuriranju sa CNET-om, Alex King, menadžer proizvoda Google Wifi, govorio je o problemu koji je doveo do ove promene. „Sa sve više uređaja kojima je potreban pristup, korisniku je teško da dobije pouzdan Wi-Fi u celoj kući“, rekao je. „Kada se Wi-Fi uspori, teško je odrediti gde se to dešava.“

Da biste testirali pojedinačne uređaje, idite na karticu podešavanja na glavnoj stranici aplikacije, pritisnite Network Check i videćete opciju da se testira Wi-Fi ka svim bežičnim uređajima. Pritisnite to dugme, a aplikacija će proći kroz sve uređaje jedan po jedan i reći vam trenutnu brzinu prenosa. King nam je prikazao živu demonstraciju procesa na delu, i trajalo je par sekundi po uređaju.

Ranije, da biste dobili isto merenje, morali ste da pokrenete test brzine na svakom pojedinačnom uređaju. Novi proces Google-a je mnogo brži, mada će ipak trajati neko vreme ako u vašoj kući imate 100 različitih pametnih kućnih uređaja.

Za razliku od testiranja svih uređaja odjednom, možete u aplikaciji da testirate i pojedinačne brzine uređaja. Dakle, ako vaša pametna svetla sporo reaguju, možete u aplikaciji Google Wifi da proverite samo pametna svetla tako što ćete na glavnoj stranici pritisnuti na „devices“.

Kada u mreži imate više Wi-Fi tačaka, za sada ne možete proveriti sve uređaje koji komuniciraju sa nekom određenom Wi-Fi tačkom. Morate da proverite sve uređaje na svojoj mreži, или da testirate uređaje jedan po jedan.

Ova promena je važna, pošto Google pokušava da umrežavanje bude bolje prilagođeno korisniku. Google procenjuje da prosečno domaćinstvo ima 18 uređaja povezanih sa njihovom mrežom, tako da ova nova funkcija može pružiti značajno unapređenje kvaliteta usluge, s obzirom da pametniji domovi postaju sve više povezani.

Google Wifi možete da kupite na Amazon.com.

Izvor: CNET

4864-xa-google-wifi-network-check-xa-moze-da-testira-brzinu-svih-vasih-povezanih-uredaja