„Guglova“ aplikacija za pretraživanje čita novinske članke i veb stranice

Kompanija „Gugl“ danas je predstavila jednostavniju verziju aplikacije za pretraživanje pod nazivom „Go“ koja će moći da vam pročita bilo koju veb stranicu. Aplikacija za sada može da prepozna sadržaj napisan na više od dvadeset i pet različitih jezika i tako omogući velikom broju ljudi da sluša članke или veb stranice. Servis je namenjen ljudima koji radije slušaju dugačke novinske članke, priče iz časopisa или bilo koji drugi veb sadržaj i vrlo je sličan aplikaciji koja čita elektronske knjige. Može se pauzirati čitanje, ponovo pustiti, a poseduje mogućnost izbora između dve brzine čitanja. Od velike je pomoći i slabovidim, ali i svima onima koji su suviše zauzeti i nemaju vremena za čitanje. Aleksa kompanije „Amazon“ može da čita knjige za „kindl“ uređaj koje nemaju audio zapis.

Isti sistemi koji omogućavaju pretvaranje teksta u govor u budućnosti bi mogli da se koriste za čitanje sadržaja u drugim popularnim aplikacijama i servisima kompanije „Gugl“. Nova aplikacija pruža zanimljive mogućnosti za unapređenje sistema pretvaranja teksta u govor. Recimo, unapređenje iskustva korisnika, zatim stvaranje prirodnijeg načina čitanja, prilagođavanje или personalizacija. Svim tim poboljšanjima kompanija će se pozabaviti u budućnosti.

Predstavljanje aplikacije „Go“ za čitanje trebalo bi smatrati prvim korakom u razvoju servisa koji će inženjeri unapređivati da bi postao prirodniji i personalizovaniji. Da bi se pokrenula tehnologija pretvaranja teksta u govor koriste se različiti oblici veštačke inteligencije koji određuju pravilan redosled teksta na veb stranici kao i šta treba čitati, a šta ne. Čitanje opisa slika u člancima na vebu razmatraće se kasnije u novim verzijama aplikacije. Inženjeri u kompaniji rade na korišćenju rečnika u pretraživanju, a pošto čitač izgovara svaku reč dok je ističe u realnom vremenu, aplikacija bi mogla da se koristi za učenje jezika.

U kompaniji kažu da je to tek početak i da razmišljaju o još nekim zanimljivim opcijama koje bi program mogao da ima. Recimo, mogao bi da analizira tekst i odluči šta će pročitati u zavisnosti od interesovanja korisnika или bi mogao da napravi sažetak nekog dužeg teksta. Čitač u aplikaciji „Go“ koristi sintezu govora WaveNet da bi podražavao izražajni ljudski glas i dostupan je na dvadeset i šest jezika. Jednostavnija verzija „Guglove“ aplikacije za pretraživanje trenutno je dostupna u dvadeset i osam zemalja uključujući Brazil, Indoneziju, Indiju, kao i mnoge Afričke zemlje uključujući Nigeriju, Keniju, Južnoafričku Republiku i Ganu.

Aplikacija je predstavljena na današnjem događaju Google 4 India koji je organizovan nedelju dana posle objave da se korišćenje asistenta kompanije „Gugl“ u Indiji ove godine utrostručilo. Aplikacija „Go“ koja čita predstavlja najsavremeniji oblik korišćenja konverzacijske veštačke inteligencije da bi se obezbedio pristup informacijama ljudima u zemljama u razvoju.

4993-guglova-aplikacija-za-pretrazivanje-cita-novinske-clanke-i-veb-stranice