Hakeri iz Severne Koreje ukrali desetine miliona iz bankomata

Prema izveštaju koji je objavila „Simantek“ firma za sajber bezbednost, hakeri povezani sa vladom Severne Koreje iskoristili su izuzetno napredni zlonamerni softver Trojan koji je poznat i kao „ Trojan.Fastcash“ da pokupi desetine miliona dolara iz bankomata širom Azije i Afrike. Hakerska grupa, poznata pod nazivom Lazarus, iskoristila je zlonamerni program kojim je zarazila servere koji kontrolišu bankomate, što im je omogućilo da presretnu sopstvene lažne transakcije i tako pokupe gotovinu.

Slični napadi na bankomate uznemiravaju javnost još od 2016. godine kako se navodi u upozorenju koje je objavio tim koji se bavi zaštitom računara u okviru Državne bezbednosti ( US-CERT), a odgovoran je za analizu i smanjenje opasnosti od sajber napada. U jednom slučaju, koji se odigrao 2017. godine, gotovina je izvučena iz bankomata koji su se nalazili u 30 različitih država, dok su početkom ove godine ispražnjeni bankomati u 23 države. Kompanija „Simantek“ je utvrdila da su u svakom napadu zlonamernog softvera FASTCash napadnuti serveri koji su radili u nepodržanom operativnom sistemu AIX, što nas navodi da su ranjivosti sistema koje su hakeri iskorišćavali bile ispravljene.

Napadi su naveli kompaniju da zaključi da je Lazarus, grupa koja je povezana sa Severnom Korejom i za koju se veruje da stoji iza tih napada, mnogo zainteresovanija za uzimanje novca nego za poštovanje plana i interesa Severne Koreje. Grupa je postala ozloglašena kad je hakovala kompaniju „ Sony Pictures “ što je dovelo do otkrivanja filma „ The Interview“, komedije čija je radnja smeštena u Severnoj Koreji. Međutim, od tada, grupa se sve više priklanjala finansijskom interesu, uključujući i krađu od 81 miliona dolara iz banke u Bangladešu, kao i poznatog zlonamernog softvera WannaCry.

5115-hakeri-iz-severne-koreje-ukrali-desetine-miliona-iz-bankomata