Hakeri napali Britanski parlament

Nekim članovima parlamenta onemogućen je daljinski pristup elektronskoj pošti da bi se informacioni sistem zaštitio od sajber napada. U subotu je član Britanskog parlamenta Henri Smit na svom Twitter nalogu objavio da je prijavljivanje na elektronsku poštu parlamenta onemogućeno jer je napad izvršio Kim Džong Un, Putin или neki klinac koji živi u podrumu kuće svoje majke.  Ipak, napad je izuzetno ozbiljan i realan. Predstavnik za odnose sa javnošću Donjeg doma izjavio je da su stručnjaci zaduženi za bezbednost informacionog sistema parlamenta otkrili neovlašćene pokušaje pristupanja nalozima na računarskoj mreži parlamenta zbog čega je ograničen daljinski pristup nekim nalozima elektronske pošte. To će biti privremena mera predostrožnosti. Za sada mnogi članovi parlamenta kao i osoblje ne mogu pristupiti svojim nalozima van Vestminsterske palate.

Parlamentarni zvaničnici odmah su pozvali u pomoć Nacionalni centar za sajber bezbednost da bi istražili napad i, ako je potrebno, dodatno ograničili mogućnost pristupanja informacionom sistemu u parlamentu. U međuvremenu, član Gornjeg doma Kris Renard savetovao je kolege da hitna obaveštenja šalju u kratkim telefonskim porukama.

Koliko god poruka gospodina Smita zvučala zabavno, ipak je obuhvatila sve nedavne napade hakera iz već pomenutih zemalja. Setimo se navoda o ruskom mešanju u američke или francuske izbore, или o upletenosti Severne Koreje u napad zlonamernog softvera WannaCry koji se prošlog meseca proširio po informacionim sistemima bolnica u Velikoj Britaniji. Iako do sad nije utvrđeno poreklo napada, predstavnik za odnose sa javnošću Britanskog parlamenta izjavio je da će javnost biti blagovremeno obaveštena.

4430-hakeri-napali-britanski-parlament