Hakeri prodaju podatke 130 miliona gostiju u kineskim hotelima na mračnom vebu za 8 bitkoina

Kompanijini programeri su slučajno prebacili celu bazu podataka na GitHub.  Izgleda da se oštre mere koje se u Kini preduzimaju protiv kripitovaluta ne odnose na ozloglašenu mračnu stranu interneta. Haker prodaje lične podatke 130 miliona pojedinaca za 8 BTC ( što trenutno iznosi 56.776 dolara) na forumu kineskog mračnog veba, navodi se u izveštaju objavljenom u tehnološkom časopisu „Bliping kompjuter“. Žrtve hakerskog napada su gosti grupe hotela „Hvadžu“, jednog od najvećih kineskih hotelskih lanaca, koji ima preko 3.800 hotela u 382 grada širom Kine. Prema izveštaju lokalnih medija koji su primetili oglas na mračnom vebu, haker prodaje više od 240 miliona podataka koji pripadaju gostima hotela i obuhvataju brojeve telefona, adrese elektronske pošte, bankovne račune kao i podatke o rezervaciji hotela. Podaci imaju veličinu od 141.5 GB.  Kineska firma za sajber bezbednost „Cibao“ izjavila je da su podavi procureli verovatno početkom meseca kad su programeri u „Hvadžuu“ nehotice prebacili kopije baza podataka kompanije na GitHub.

Nadležni u hotelskom lancu su objavili izjavu na „Veibou“ u kojoj kažu da istražuju grešku i da su vlasti obaveštene. Novine „Saut čajna morning post“ izveštavaju da su vlasti već postigle značajan napredak u istrazi, ali odbijaju da otkriju više detalja. Kineska vlada se sve više obrušava na upotrebu kriptovaluta u zemlji. Vlasti su nedavno zabranile više od 124 inostrane menjačnice kriptovaluta. Kineski tehnološki giganti „Baidu“, „Alibaba“ i „Tencent“ aktivno učestvuju u zabrani trgovine kriptovalutama kao i foruma na svojim platformama. 

Međutim, mračni veb – kome se pristupa preko virtuelnih privatnih mreža i privatno orijentisanih pregledača (uglavnom Tora) – nije regulisan i uglavnom je izvan dometa vlasti. Na toj mračnoj strani interneta, kriptovalute su glavno sredstvo plaćanja. Nasuprot opšteprihvaćenom mišljenju, bitkoini vam ne mogu u potpunosti očuvati anonimnost. Najveći dileri droge na mračnom vebu otkriveni su zahvaljujući korišćenju bitkoina u transakcijama. Kina godinu dana pokušava da zabrani sve što je u vezi sa kriptovalutama. Dok se glavne poslovne kompanije povinuju pravilima, vlasti nisu uspele da kontrolišu prevare i ostale nezakonite aktivnosti koje su povezane sa digitalnim novcem. Možda će najnovije pooštravanje mera biti uspešnije od prethodnog.

4994-hakeri-prodaju-podatke-130-miliona-gostiju-u-kineskim-hotelima-na-mracnom-vebu-za-8-bitkoina