Hakovanje hakera: ruska grupa preotela iransku špijunsku operaciju

Ruska grupa se ubacila u iransku sajber-špijunsku operaciju da bi napala vladu i ekonomiju u desetinama zemalja dok se krila iza plašta Islamske republike, izjavili su američki i britanski zvaničnici u ponedeljak. Ruska grupa poznata pod nazivom „Turla“, koju su vlasti Estonije i Češke optužile da radi pod okriljem Federalne službe bezbednosti Rusije, koristila je iranske alate i računarsku infrastrukturu da bi uspešno hakovala organizacije u bar dvadeset zemalja u poslednjih osamnaest meseci, izjavili su britanski zvaničnici.
Pol Čičester, viši službenik u britanskom Vladinom štabu za komunikacije ( GCHQ ), inače obaveštajnoj agenciji, rekao je da operacije pokazuju da hakeri koje angažuje vlada rade u veoma užurbanom prostoru i da razvijaju nove napade i metode da bi što bolje prikrili tragove. U izjavi koji je Nacionalni centar za sajber-bezbednost pri Vladinom štabu za komunikaciju sastavio zajedno sa Savetodavnim odborom američke Nacionalne bezbednosne agencije, navodi se da bi bilo potrebno podići svest privrede i privrednika o aktivnostima da bi neprijateljima otežali planiranje i izvođenje napada. Čičester je insistirao da bi tako poslali jasnu poruku svim sajber-napadačima da će, čak i kad svoje pravo lice pokušaju da sakriju iza maske, ipak biti otkriveni jer će bezbednosne službe imati dovoljno sposobnosti da ih prepoznaju. Zvaničnici iz Rusije i Irana nisu odmah prokomentarisali vest, ali i Moskva i Teheran ponavljaju da su sve optužbe Zapada u vezi sa hakerskim napadima neosnovane.

Globalne hakerske kampanje

Zapadni zvaničnici smatraju da su Rusija i Iran dve najopasnije pretnje u sajber-prostoru, zajedno sa Kinom i Severnom Korejom, čije su vlade optužene da rukovode hakerskim operacijama protiv zemalja širom sveta. Obaveštajni službenici kažu da ne postoje dokazi o tome da su Turla i iranska hakerska grupa APT34 u dosluhu, ali svakako im je poznato da ova druga radi za iransku vladu. Veruju da su se ruski hakeri infiltrirali u infrastrukturu iranske grupe da bi se maskirali u neprijatelja od koga bi žrtve očekivale napad, rekao je Čičester. Britanski zvaničnici ističu da su Turline akcije pokazale koliko je opasno pogrešno pripisivati sajber-napade, ali dodali su im nije poznat nijedan javni incident čiji bi uzrok bio pogrešno pripisan Iranu kao posledica ruske operacije.

Amerika i njeni zapadni saveznici su, takođe, koristili inostrane sajber-napade da bi olakšali sopstvene špijunske operacije, praksu koja je poznata pod nazivom „prikupljanje od četvrte strane“, kako je navedeno dokumentima koje je objavio bivši službenik Edvard Snouden koji je radio pod ugovorom u obaveštajnoj službi Sjedinjenih Država.
Naravno, Vladin štab za komunikacije nije imao komentar na te operacije zapada.

Kad je Turla pristupila iranskoj infrastrukturi, mogla je da iskoristi sistem naredbi i kontrola grupe APT34 i da ih upotrebi za svoj zlonamerni kod, izjavili su predstavnici Vladinog štaba za obaveštavanje i Nacionalne bezbednosne agencije. Ruska grupa je uspela da dobije pristup i mrežama koje su trenutne žrtve iranske grupe , pa čak je došla i do koda koji joj je bio potreban da bi napravila sopstvene iranske alatke za hakovanje.

5543-hakovanje-hakera-ruska-grupa-preotela-iransku-spijunsku-operaciju