HDMI 2.0: Šta treba da se zna

Dugo očekivani HDMI 2.0 je tu, sa boljom podrškom za 4K, mogućnošću za veće učestanosti slika, NEMA NOVIH KABLOVA, i tako dalje. Nedavno je najavljena HDMI verzija  2.0. Biće mnogo novih stvari, od kojih je najvažnija podrška za veće učestanosti slika koje nisu moguće po trenutnoj specifikaciji 1.4. Najvažnija stvar koju treba shvatiti za HDMI 2.0 je povećanje širine „cevi“ za prenos podataka od izvora (kao što je budući izvorni 4K Blu-ray plejer или PC ) ka prikazivaču. To će omogućiti povećanje učestanosti slika kod velikih rezolucija.

Nemojte očekivati HDMI 2.0 proizvode već za Božić. Bar ne nešto ozbiljno. Najpre dolazi specifikacija, zatim proizvođači čipova projektuju i prave nove čipove, zatim proizvođači televizora, Blu-ray plejera i risivera ugrađuju te čipove u televizore, Blu-ray plejere i risivere. Moglo bi se pretpostaviti da je bar neka od ovih faza već u toku, ali to će se pokazati u modelima za 2014 (prema CES najavama). Sa druge strane, Panasonic već obećava da jedan od njihovih televizora poštuje specifikaciju HDMI 2.0.

A u stvarnosti, HDMI 2.0 ne bi trebalo uopšte da vas brine. Nema sumnje, HDMI 2.0 je moćna stvar i omogućava mnogo prostora za širenje trenutnog sveta televizora. Ali sve dok ne bude proizvoda koje želite da kupite a koji u sebi imaju HDMI 2.0, ne treba uopšte da brinete. Čak i tada, vaša trenutna HDMI 1.4 oprema će sasvim dobro da sarađuje sa novom 2.0 opremom.

Ako, kroz koju godinu, kupite 4K OLED televizor, pa poželite da mu pošaljete 2160/60 p iz svog 4K Blu-ray plejera, tek tada ćete morati da unapredite svoj risiver nekim koji može da prenosi HDMI 2.0.

Izvor: CNET

2323-hdmi-2-0-sta-treba-da-se-zna