Хоће ли вас „Мајкрософт“ приморати да преузмете Windows 11?

Пошто се Windows 11 појавио, многи корисници су забринути да ће их компанија приморати да ажурирају оперативни систем. То не треба да вас забрињава, а рећи ћемо вам и због чега. Увођење Windowsа 11 је тренутно у току. Након периода бета тестирања кроз „Мајкрософтов“ програм Insider Preview, почело је покретање новог оперативног система Windows 11 на стабилним корисничким рачунарима широм света. Међутим, цео тај процес је стално пратила извесна забринутост. Када је почело увођење оперативног система Windows 10, 2015. године, компанија је спроводила необично агресивну стратегију инсталирања Windowsа 10 на корисничким рачунарима. Неки корисници су забринути да ће их компанија сада приморати да преузму Windows 11. Дакле, да ли ћете бити принуђени да инсталирате Windows 11? Како ће изгледати процедура надоградње?

Како ће се обављати увођење оперативног система Windows 11?

Компанија је управо завршила тестирање Windowsа 11 у програму Insider Preview, што значи да је потпуно спремна за увођење новог оперативног система корисницима широм света, што се и дешава у овом тренутку. То је in-place надоградња са Windowsа 10, а милиони рачунара широм света сада користе најновију верзију Windowsа. Међутим, сам процес надоградње ће бити много спорији него што мислите, пошто „Мајкрософт“ не жели да сви одмах користе Windows 11.

Увођење новог оперативног система биће постепено, као што је то обично случај са већином Windows ажурирања. Међутим, овог пута процес надоградње је намерно успорен, што значи да неки корисници неће добити одговарајуће ажурирање за Windows 11 путем Windows Упдате до средине 2022. године. Многим рачунарима још увек није понуђено ажурирање за Windows 11, већ су им понуђена кумулативна ажурирања и закрпе за Windows 10. Уз то, многим рачунарима уопште неће бити понуђено ажурирање ако не испуњавају одређене услове. Корисници који не желе да чекају на свој ред и желе одмах да инсталирају Windows 11, могу то да ураде. Можете да преузмете Windows 11 Installation Assistant за in’place ажурирање на Windows 11 или можете да креирате инсталациони медиј или преузмете ICO и тако обавите ажурирање. Ако желите да преузмете Windows 11 преко опције Windows Update, а она вам се још није појавила, мораћете да сачекате.

Постоји много разлога за такав поступак. Пре свега, „Мајкрософт“ жели да исправи што више грешака пре него што сви покрену Windows 11. Грешке се често јављају током првих неколико дана, а грешке су се заиста појавиле. Корисници AMD-а наишли су на проблеме са перформансама на Windowsу 11 који би могли да имају значајан утицај на њихове перформансе у рачунарским игрицама. Осим што компанија треба да се побрине да нови оперативни систем добро ради на сваком рачунару, мора да обезбеди исправно функционисање са већином софтвера независних произвођача. Неки програми можда неће радити исправно у оперативном систему Windows 11, што захтева ажурирање које треба да обави произвођач или уношење исправке, што треба да обави „Мајкрософт“.

Треба напоменути да Windowsу 11 недостају неке функције оперативног система Windows 10, на које су се навикли многи корисници и без којих би им рад био отежан. „Мајкрософт“ жели да се процес надоградње обавља што је могуће лакше за такве кориснике. Функције као што су временска линија оперативног система Windows 10, режим таблета, подршка за вертикалну траку задатака, Cortana и Internet Explorer су нестале. Компанија би могла да врати неке од тих функција у једном тренутку, али друге, као што је Cortana и Internet Explorer, нестале су заувек.

За сада можете да избегнете надоградњу

Иако компанија жели да инсталирате нови оперативни систем, ипак не мора да вас на то примора. Постоји много опција ако желите да избегнете ажурирање на Windows 11, било за сада или на неодређено време. Ако имате рачунар који не подржава ажурирање (то значи, са AMD-овим или Intel-овим процесором пре 2018. године или без ТПМ 2.0), имамо добре вести за вас: ажурирање вам неће бити понуђено, јер је компанија поставила врло високе захтеве за Windows 11. Надоградњу можете да обавите користећи ICO на неподржаним системима, али и ту се могу појавити различити случајеви. Ако на вашем рачунару може да се инсталира нови оперативни систем и тренутно вам се нуди ажурирање за Windows 11, не морате да прихватите инсталацију. На страници Windows Упдате у подешавањима (Settings), имате опцију да „за сада останете на Windows 10“ ако не желите да инсталирате Windows 11. То би требало да онемогући појављивање оквира за дијалог и спречи надоградњу за бар неколико недеља. Међутим, кључна реч у наслову овог одељка је „за сада“. Компанија би га на крају могла да вас примора да инсталирате Windows 11 ако испуњавате услове за надоградњу. То се вероватно неће десити у ближој будућности, ако се уопште деси.

То би за сада требало да функционише, мада би неке екстремније методе могле да држе на растојању ажурирање за Windows 11 ако не желите да нови оперативни систем краси ваш уређај. Методе могу да блокирају Windows Упдате привремено или трајно. Иако ће ово спречити да ваш рачунар преузме Windows 11, такође ће спречити преузимање свих других ажурирања, укључујући безбедносна.

Хоће ли ме Мајкрософт у неком тренутку приморати на надоградњу?

Кратак одговор је не. Ако ништа друго, компанија би могла да буде све нападнија како се приближавамо датуму краја животног века Windowsа 10, а то је 2025. година. Ипак, сматрамо да обавезног ажурирања неће бити. Компанија је понудила бесплатну надоградњу на Windows 10 за кориснике оперативних система Windows 7 и Windows 8.1 који испуњавају услове, али није присилила кориснике да ажурирају те оперативне системе, јер су многи од њих то успешно заобишли и још увек користе те старе верзије (иако постоји неколико разлога да се то не ради). Међутим, постоји нешто друго што би могло да вас натера на ажурирање, а то је софтвер треће стране. Тренутно сви ваши програми у потпуности подржавају Windows 10, а неки од њих можда чак подржавају Windows 10 боље него што подржавају Windows 11. Међутим, то неће бити случај за три године. Windows 10 ће у једном тренутку постати застарела платформа, а програмери ће почети да одустају од подршке за њега, што значи да ће ажурирања престати јер ће се давати предност Windowsу 11.

Проћи ће још неколико година пре него што се то догоди јер ће Windows 10 трајати до 14. октобра 2025. године. Међутим, како се будемо приближавали наведеном датуму, Windows 10 ће почети све брже да стари. Многи модерни програми подржавају само Windows 10 и већ су одбацили старије оперативне системе као што је Windows 7. Исто ће се догодити и сада.

Нико вас неће приморавати, али би ипак требало да обавите ажурирање.

„Мајкрософт“ вас неће терати да вршите надоградњу на силу, а још је вероватније да компанија то уопште неће учинити. За сада је сасвим у реду да се држите Windowsа 10, али требало би да размислите о надоградњи на Windows 11 у неком тренутку. Ипак, најбоље би било да сачекате да вам компанија понуди ажурирање за ваш рачунар, јер, као што смо раније споменули, увођење новог система ће трајати до следеће године, тако да имате довољно времена да размислите о томе.