IBM napravio novo integrisano kolo Power9 za veštačku inteligenciju i mašinsko učenje

U svetu koji zahteva sve moćniju računarsku snagu koja bi zadovoljila sve veće potrebe određenih procesa kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje, kompanija IBM predstavlja najnoviju generaciju integrisanih kola koju je nazvala Power9. Kompanija namerava da prodaje integrisana kola drugim proizvođačima или dobavljačima usluga skladištenja podataka u oblaku uključujući i Google. U međuvremenu, kompanija na tržištu nudi i novi računar AC922 sa integrisanim kolom Power9 i namerava da ponudi integrisana kola u IBM oblaku. „Celu našu tehnologiju iznosimo na tržište kao kompletno rešenje“, objašnjava Bred MakKredi saradnik i potpredsednik kognitivnih sistema u kompaniji IBM.  Kompanija je napravila novo integrisano kolo koje bi se prvenstveno koristilo za poboljšanje performansi u uobičajenim okvirima veštačke inteligencije kao što su Chainer, TensorFlow i Caffe i tvrdi da će učetvorostručiti količinu radnog opterećenja koji se obavlja u pomenutim okvirima.

Ako su tvrdnje kompanije tačne, stručnjaci koji se bave podacima trebalo bi mnogo brže da prave modele i pokreću ih na uređajima koji su snabdeveni integrisanim kolom Power9.  Patrik Murhed, glavni analitičar u kompaniji Moor Insights & Strategy veruje da je kompanija IBM proizvodnjom ovog čipa potpuno nadmašila konkurente. „ Power9 ima novu arhitekturu sistema potpuno prilagođenu akceleratorima koji se koriste u mašinskom učenju. Intel proizvodi Xeon procesore i Nervana akceleratore, a NVIDIA pravi akceleratore za Teslu. Power9 kompanije IBM ima višestruke mogućnosti za ubrzanje mašinskog učenja jer podržava neverovatni obim podataka i propusne moći, odnosno deset puta veći od bilo čega do sad viđenog“, rekao je Murhed.

Pošto je kompanija IBM svesna da je Nvidia postigla određen uspeh u rešavanju radnog opterećenja u procesu veštačke inteligencije i mašinskog učenja, sarađivala je sa proizvođačem grafičkih procesorskih jedinica.  MakKredi kaže da je kompanija IBM napravila sistemsku magistralu koja omogućava kretanje radnog opterećenja između dva integrisana kola mnogo brže nego što su to uspeli da urade konkurenti.

„Savremena radna opterećenja postaju brža, ali GPJ kompanije Nvidia je uobičajeni akcelerator. Pošto smo uočili ubrzanje procesa, uspostavili smo vezu između Power sistema i GPJ. Imamo jedinstvenu magistralu koja se kreće između procesora i grafičke procesorske jedinice i ima deset puta veću propusnu moć od bilo kog konkurentskog sistema“, objasnio je MakKredi.

Nova integrisana kola će pokretati super-računar pod nazivom Samit ( Summit) koji pravi laboratorija Lorens Livermor u Ouk Ridžu u Kaliforniji. Super-računar će biti napravljen na hiljadama računara opremljenih integralnim kolima Power9 i koštaće 325 miliona dolara i može se smatrati odličnim poslovnim potezom jer će prodaja tek proizvedenih čipova procvetati.

Ništa neuobičajeno za IBM, pošto kompanija uvek vrlo agresivno pristupa i preuzima tržišta koja se brzo razvijaju, kao što je veštačka inteligencija. Power9 je od danas na raspolaganju svim zainteresovanim korisnicima.

4675-xa-ibm-xa-napravio-novo-integrisano-kolo-xa-power9-xa-za-vestacku-inteligenciju-i-masinsko-ucenje