Ilon Mask pretekao Bila Gejtsa na listi najbogatijih na svetu

Dalji rast cena akcija kompanije „Tesla“ omogućio je preduzetniku da na listi najbogatijih pretekne suosnivača kompanije „Majkrosoft“. Ilon Mask je potisnuo Bila Gejtsa sa položaja drugog najbogatijeg čoveka na svetu, samo nedelju dana pošto što je suosnivač kompanije „Tesla“ pretekao Marka Zakerberga, kada je zauzeo treće mesto na listi najbogatijih. Zbog konstantnog i nezaustavljivog rasta vrednosti akcija kompanije „Tesla“, neto vrednost četrdesetdevetogodišnjeg preduzetnika porasla je sa 7,2 milijarde dolara (5,4 milijardi funti) na 127,9 milijardi dolara. Ove godine porasla je za više od 100 milijardi dolara, što je više od svih ostalih koji se nalaze u Blumbergovom indeksu milijardera, koji obuhvata 500 najbogatijih ljudi na svetu. U januaru je Mask bio na 35. mestu. Izvršni direktor kompanije koja se bavi proizvodnjom električnih automobila sada se nalazi odmah iza direktora kompanije „Amazon“ Džefa Bezosa.

„Tesline“ akcije su naglo porasle otkako je kompanija odlučila da se pridruži berzanskom indeksu S&P 500 vodećih američkih kompanija pre nedelju dana i tako uspela da poveća svoju tržišnu vrednost na blizu 500 milijardi dolara. Tri četvrtine Maskove neto vrednosti potiče od akcija kompanije „Tesla“. Ako se nastavi rast cena akcija kompanije, Mask bi mogao da ostvari bonus vredan rekordnih 55,8 milijardi dolara. Da bi uspeo da obezbedi maksimalnu isplatu, do 2028. godine od „Tesle“ mora da napravi kompaniju vrednu 650 milijardi dolara.

„Tesla“ ima najveću tržišnu vrednost od bilo koje automobilske kompanije na svetu, iako proizvodi mnogo manje vozila od drugih. Očekuje se da će ove godine isporučiti do 500.000 električnih vozila, u poređenju sa godišnjom proizvodnjom japanskog proizvođača „Tojote“ koja iznosi oko 10 miliona vozila. Mask se takođe bavi svemirskim letelicama u svojoj kompaniji SpaceX , koja je prošle nedelje poslala četiri astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu u svojoj raketi Falcon i kapsuli Dragon kako je određeno ugovorom koji je sklopio sa Nasom. SpaceX će uskoro lansirati 60 satelita širokopojasnog interneta u orbitu, doduše, sa izvesnim zakašnjenjem zbog loših vremenskih uslova. Gejts, koji je suosnivač kompanije „Majkrosoft“, godinama je bio najbogatiji čovek na svetu, pre nego što ga je Bezos, 2017. godine, sklonio sa prvog mesta. Gejtsovo bogatstvo se procenjuje na 127,7 milijardi dolara, ali bi bilo veće da nije godinama donirao velike sume novca u dobrotvorne svrhe. Dao je više od 50 milijardi dolara za pomoć u borbi protiv bolesti i suzbijanju siromaštva, uglavnom putem fondacije „Bil i Melinda Gejts“, koja je takođe podržala razvoj vakcina protiv kovida-19.

Uprkos pandemiji, koja je dovela do zatvaranja mnogobrojnih preduzeća i otpuštanja ogromnog broja radnika, ova godina je bila dobra za one koji se nalaze u Blumbergovom indeksu, a koji su od januara zajedno zaradili 1,3 biliona (ili hiljade milijardi) dolara. Pre nedelju dana, Mask je pretekao Zakerberga i došao na treće mesto. Tridesetšestogodišnji osnivač „Fejsbuka“ spustio se na četvrto mesto ove nedelje, iza francuskog biznismena Bernarda Arnoa, izvršnog direktora firme LVMH, inače, najveće svetske kompanije za luksuznu robu.

6096-ilon-mask-pretekao-bila-gejtsa-na-listi-najbogatijih-na-svetu