Илон Маск се подсмева метаверзуму

Илону Маску је потпуно смешно свеопште одушевљење метаверзумом и сумња да би баш свако желео да дан проведе тако што ће на лицу носити накакав екран. Потпуно му је невероватно да би неко добровољно са таквим уређајем на глави пожелео да оде у виртуелни свет и да никада из њега не изађе.

Маск је у једној емисији изјавио да би због таквих својих циничних ставова могао да се суочи са неодобравањем обожавалаца метаверзума, али додао је да он једноставно нема времена (вероватно ни воље) да се бави идејама виртуелних светова и да размишља о томе како би у тим световима живео као аватар.

„Не знам да ли сам у стању да прихватим све то одушевљење метаверзумом“, рекао је извршни директор Тесле у уторак, у интервјуу за сатирични сајт Бабилон Бее, „иако ми многи људи причају о тим новотаријама, посебно о Web3.“

Највеће одушевљење изазива потенцијал метаверзума, где се парцеле земљишта продају за милионе долара и где су своје место пронашли светски познати брендови, као што је Најк.

Волстрит је одушевљен приликама које се пружају у виртуелним световима и у Web3, односно, следећој генерацији интернета која подупире метаверзум. Аналитичари компаније за финансијске услуге Jefferies верују да метаверзум поседује моћ и потенцијал да поремети скоро све у нормалном животу људи.

Ипак, Маск не верује у то. Штавише, подсмевао се тврдњи да би људи били срећни и задовољни док носе на глави уређаје за виртуелну или проширену стварност током већег дела дана, само да би лутали футуристичким виртуелним пејзажем.

„Наравно, можете да ставите и телевизор на нос“, рекао је он, исмевајући идеју да би такав поступак могао да одведе било коју особу у другачији свет.

Милијардер је споменуо да су му, док је био дете, стално говорили да се одмакне од телевизора јер ће тако покварити вид и приметио да би, ако би пожелео да живи у метаверзуму, морао скоро увек да носи наочаре за вештачку или проширену стварност.

„Чим сам чуо за метаврзум и опрему која ми је потребна да у њему обитавам, одмах сам се питао да ли би то било добро за моје здравље“, рекао је.

Маск је додао да не може да замисли да неко цео дан носи екран прикачен на лице и да не жели да оде из таквог окружења. „Потпуно је неудобно. Замислите само да све време носите нешто привезано за главу.“

Игре у метаверзуму, као што су Axie Infinity и The Sandbox, које су усредсређене на криптовалуте, а у којима играчи могу да зараде или креирају крипто средства као део игре, у последње време постају све популарније. Међутим, Маск то не сматра јединственим искуством.

„Можете да играте видео-игрицу на компјутерској конзоли, или негде другде, и можете да имате главну улогу у тој игри, можете да се крећете брзо и да вам, при томе, не припадне мука“, рекао је он. „Ако то покушате да урадите са наочарима за проширену стварност, није вам добро. Не бих рекао да метаверзум у том смислу има предност.“

„Мислим да смо далеко од тога да нестанемо у метаверзуму. Све то звучи само као пролазна сензација.“

Иако су Маскови најновији коментари помало шаљиви, лидер компаније Тесла је недавно врло неповољно коментарисао метаверзум. Током викенда, он је тврдио да је Web3 тренутно више маркетиншка помама него стварност.

Као одговор заговорнику биткоина Џеку Дорсију, који је ове недеље критиковао утицај ризичног капитала у свемиру, Маск је упитао да ли је неко видео Web3, рекавши да „он не може да га пронађе“.

У једночасовном интервјуу за Babilon Bi, Маск је наговестио да би се његово одбацивање или неповерење у метаверзум могло упоредити са одбацивањем интернета у раном периоду његовог развоја, деведесетих година прошлог века.

„Можда је то тако, али тренутно не могу да видим ништа занимљиво што би ме привукло метаверзуму“, рекао је он. „Једноставно, не разумем у чему је чар. Можда ћу временом схватити.“

6654-ilon-mask-se-podsmeva-metaverzumu