Integrisana kola sa veštačkom inteligencijom – pravi razlog za kupovinu novog mobilnog telefona

Procesori sa veštačkom inteligencijom počeće da se koriste u vrhunskim mobilnim telefonima, automobilima, računarima i ostalim uređajima savremenih tehnologija. Sigurno smo svi videli kako se tehnologija veštačke inteligencije koristi u aplikacijama, uređajima i servisima i sposobna je da prepozna lica vaših prijatelja na fotografijama i omogući pametnim asistentima da se oglašavaju ljudskim glasom. Naravno, zbog svega što smo naveli, kompanije koje se bave proizvodnjom procesora uskoro će nam predstaviti gomilu novih integrisanih kola koja će ubrzati izvršenje zadataka koji se postavljaju veštačkoj inteligenciji i to ne samo u mobilnim telefonima i računarima već i u automobilima i nadzornim kamerama. To sve predstavlja najsvežiji napredak na polju veštačke inteligencije koja se generalno odnosi na tehnologiju mašinskog učenja или neuronskih mreža koje su kreirane po uzoru na ljudski mozak. Kad neuronsku mrežu obučite pomoću podataka iz realnog okruženja, ona može da, na primer, uoči neželjenu poruku elektronske pošte, izgovorene reči prevede u pisani tekst или prepozna mačku.

Veštačka inteligencija je svuda. Mark Zakerberg je na desetočasovnom saslušanju pomenuo veštačku inteligenciju nekoliko puta kad je govorio o rešavanju problema kao što su lažni nalozi na društvenoj mreži или lažne vesti. Kompanije Apple, Samsung i LG sve češće je spominju kad govore o proizvodnji telefona. Za sada samo vrhunski telefoni ovih kompanija imaju VI akcelerator, ali vremenom će se pojaviti i u telefonima niže klase.

Naravno, tehnologija integrisanih kola snabdevenih veštačkom inteligencijom proširiće se mnogo dalje od mobilnih telefona. Pomoći će pametnim digitalnim pomoćnicima kompanija Apple i Google, omogućiće vašem automobilu da prepozna pešaka i okolinu, a vašem računaru da bude mnogo veštiji u određenim procesima, recimo uređivanju fotografija i video zapisa.

Šta će nam omogućiti integrisana kola snabdevena veštačkom inteligencijom

U slučaju nadzornih kamera koje danas opterećuju kućnu mrežu i kablovsku internet-vezu stalnim prikazivanjem video-sadržaja, veštačka inteligencija će ograničiti prikazivanje tog sadržaja samo na slučajeve kad se na nadziranoj površini nešto dešava.

Računari mogu pokrenuti veštačku inteligenciju na svojim relativno snažnim glavnim procesorima, ali veštačka inteligencija im je svakako potrebna zbog programa koji se pojavljuju i koriste je. Recimo, pošto softveri kompanije Adobe  sistems kao što su Photoshop i Premiere Pro već maksimalno opterećuju procesore, kompanija je odlučila da predstavi novu tehnologiju veštačke inteligencije Sensei.

Automobili će moći bolje da „razmišljaju“ kad budu opremljeni veštačkom inteligencijom, a autonomna vožnja biće mnogo bezbednija jer će se mnogo brže upravljati ogromnim tokom podataka sa radara, kamera i mnogih senzora koji se nalaze u vozilu. 

Pametni digitalni asistenti kao Echo или Google Home predstavljaju vrhunac veštačke inteligencije, ali i dalje se oslanjaju na mrežne veze za veći deo svog umnog procesa. Ugrađena integrisana kola snabdevena veštačkom inteligencijom omogućiće im da brže izvršavaju vaše naredbe.

Što se dronova tiče, pomoći će im da lakše izbegavaju prepreke или prate predmete koji se kreću. Mogli bi da vas prate dok se na skijama spuštate niz padinu i tako podignu video-snimak na viši nivo.

Veštačka inteligencija bi trebalo da unese novinu u industriju integrisanih kola koju stalno proganja Murov zakon или ideja da procesori svakih nekoliko godina postaju brži i manji. Novi prenosivi računar možda nije mnogo brži od modela od pre pet godina, ali ako je opremljen veštački inteligentnim integrisanim kolom, sasvim je opravdano kupiti ga.

4833-integrisana-kola-sa-vestackom-inteligencijom-pravi-razlog-za-kupovinu-novog-mobilnog-telefona