iPhone puni 10 godina

U budućnosti, ono što okružuje iPhone će biti važnije od samog telefona. Srećan rođendan, iPad. Napunio si 10 godina! Šta želiš da budeš kad porasteš?Kada je Steve Jobs predstavio prvi iPhone na današnji dan pre 10 godina, on je hvalio to što je Apple uspeo da kombinuje tri proizvoda – „revolucionarni mobilni telefon, video ekran iPoda sa kontrolama na dodir i proboj internet komunikacije sa emailom klase stonog računara, veb pretraživanjem, pretraživanjem i mapama – u jedan mali i lagani ručni uređaj „.

Te karakteristike su i dalje u današnjem iPhonu, ali i mnogo više. Pomislite na preko 2 miliona dodatnih aplikacija, koje menjaju sve, od načina na koji svakodnevno putujemo do načina na koji komuniciramo sa porodicom i prijateljima. Istovremeno, on je doveo do stotina imitacija i stvaranja nove industrije koja nije mogla postojati bez telefona. IPhone je najuspešniji potrošački uređaj koji je ikada napravljen.

Pa gde će dalje odavde?

Evo nekih predviđanja CNETa:

Jednostavnost

Realnost tržišta telefona je da će Apple morati da nastavi da zadovoljava različite budžete i načine života. Nema povratka na taj jedan jedini prvobitni iPhone.

Povezivanje na sve

IPhone je već sada čvorište za naše uređaje za praćenje fitnesa, Apple sata i sve veći svet pametnih kućnih aparata i povezanih uređaja. Najnovija verzija iOSa uključuje prečice za pametnu kuću ugrađene u kontrolnu tablu, kao kućni daljinski upravljač. Zamislite kako se sve više toga širi na sve više uređaja i usluga.

„Dublja VI“

Amazon Echo je otvorio vrata. Razgovor sa gadžetom je sada super, a ne dosadan. Siri, međutim – koji živi na skoro svim Apple uređajima – i dalje je problematičan. Ne reaguje kao Amazonova Alexa niti je intuitivan kao Googleov Assistant. Trebalo bi se potruditi da bolje razume kontekst.

Potpuno bez portova

Svi smo tužni zbog gubitka džeka za slušalice. Šta bi bilo da se izgubi i ostalo? MacBook i iPhone su se sveli na svega nekoliko opcija u 2016. Kao sledeće, možda, dolazi kabl za napajanje Lightning. jednog dana će postojati iPhone koji će naginjati da bude potpuno bežičan.

Samo ekran

IPhone i dalje ima kosine, područja na prednjoj strani telefona gde se ekran ne prostire. Na primer, područje oko dugmeta HOME. Ako se Touch ID integriše u ekran, to bi značilo da se dodirne deo ekrana da bi se prijavio или platio.

Oblak, oblak

Odnos Apple sa uslugama na oblaku još uvek je previše komplikovan. Telefoni su, više nego ikad, samo mali terminali prema velikom povezanom sistemu. IPhone će sve više da zavisi od oblaka. (Prvobitni iPhone je imao 4GB prostora za skladištenje).

AR i VR

Slično kao što iPhone 7 Plus može pomoću svojih duplih kamera da oseti dubinu, zamislite naprednije kamere koje mogu da omoguće uvećanu realnost ( AR – Augmented Reality) kao što je Google Tango. Onda zamislite šta bi ove kamere mogle da pruže za VR slušalice, kao Occipital Bridge. Možda je to previše za Apple, kompaniju koja izgleda da voli elegantan minimalizam. Ali kratak je skok da iPhone usvoji AR или VR.

Van samog telefona

Telefoni bi mogli da rade kao Chromecast, gde uređaj kupi i prenosi na osnovu onoga što mu drugi uređaj kaže. Ili Apple Watch može da posluži kao ključ za povezivanje uređaja. Apple već istražuje komunikaciju među uređajima; ako vaš telefon zvoni, može takođe i vaš Mac или iPad.

„Postoji bar jedna vizija budućnosti bez telefona kao diskretnog uređaja koji bi se pretvario u druge interfejse kao što su nosive tehnologije“, rekao je Jan Dawson, analitičar u Jackdaw Researchu. Ulaz, izlaz i mozak proizvoda će “ tokom godina biti sve manje vezan za određeni uređaj.“
Izvor: CNET

4232-xa-iphone-puni-10-godina-xa