Izgleda da je kompanija „Majkrosoft“ spremna da pokrene Windows 11

Izgleda da je nova verzija operativnog sistema Windows na putu, jer kompanija već mesecima nagoveštava da ne priprema samo ažuriranje postojećeg softvera Windows 10, već potpuno novu verziju operativnog sistema, koja će dobiti i novi broj, dakle, Windows 11. Softverski gigant najavio je juče da će 24. juna organizovati predstavljanje novog operativnog sistema i obećao da će pokazati kakva budućnost čeka Windows . U najavi tog događaja, pojavljuje se slika, pretpostavljamo novog Windows logotipa, na kome je prikazana svetlost koja prolazi kroz dva donja dela prozora i spušta se u obliku dve vertikalne trake, stvarajući obris koji neodoljivo liči na broj 11. Kompanija je prikazala i animiranu verziju te slike, jasno stavljajući do znanja da je namerno izostavila horizontalne trake.

Predstavljanje novog operativnog sistema počinje u 11 sati po istočnom vremenu (17 sati kod nas), što nije uobičajeno vreme početka tipičnih Windows i Surface događaja. Posle najave predstavljanja novog softvera, izvršni direktor „Majkrosofta“ Jusuf Mehdi je rekao da „nije bio toliko oduševljen novom verzijom Windows -a još od Windows -a 95!“ Sad prvi put čujemo da kompanija posebno spominje da je na putu „nova verzija“ Windows -a.

Najava predstavljanja nove verzije pojavljuje se samo nedelju dana nakon što je Nadela „usput“ spomenuo „sledeću generaciju Windows -a“. Nadela je obećao da će „Majkrosoft“ uskoro podeliti „jedno od najznačajnijih ažuriranja Windows -a u protekloj deceniji“. Glavni direktor kompanijinog proizvodnog odeljenja, Panos Panaj, takođe je nagovestio pojavljivanje „sledeće generacije“ operativnog sistema Windows početkom ove godine.
Ako se „Majkrosoft“ zaista sprema da pređe sa Windows -a 10 na Windows 11, očekujemo velike vizuelne promene. Kompanija je radila na nekom projektu čiji je radni naziv bio Sun Valley, što je kompanija nazvala „opsežnim vizuelnim podmlađivanjem Windows -a“.

Mnoge spomenute vizuelne promene će proizaći iz posla koje je kompanija završila pri stvaranju operativnog sistema Windows 10X, „lakšoj“ verziji Windows -a, koja je trebalo da bude glavni konkurent operativnom sistemu Chrome, što, nažalost, nije uspelo, zbog čega se i odustalo od Windows-a 10X . Dakle, promene obuhvataju Start meni, nove sistemske ikone, poboljšanja File Explorer- a i ukidanje ikona iz Windows -a 95 koje korisnike vraćaju u prošlost kad god se pojave u okvirima za dijalog. Takođe se planiraju zaobljeni uglovi i ažuriranja ugrađenih Windows aplikacija.
Promena će biti i van korisničkog interfejsa. Izgleda da je kompanija spremna da reši mnoge dugotrajne probleme, planira da poboljša raspored aplikacija na više monitora, ugradi predstojeću Xbox Auto HDR funkciju i poboljša Bluetooth audio podršku.

Možda je Windows prodavnica najveći dugotrajni problem koji je već odavno trebalo rešiti. Kompanija je poslednjih meseci radila na novoj prodavnici aplikacija za Windows , a procurile su i neke informacije da će tu doći do najvećih promena. Nadela je obećao da će „obezbediti povoljnije ekonomske mogućnosti za programere“, a Windows prodavnica bi im, svakako, to omogućila. Kompanija, navodno, prepravlja svoju Windows prodavnicu aplikacija kako bi programerima omogućila da pošalju bilo koju Windows aplikaciju, uključujući pregledače, kao što su Chrome или Firefox. To bi značajno poboljšalo samu prodavnicu, ali kompanija bi, takođe, mogla da razmotri mogućnost prihvatanja nezavisnih komercijalnih platformi u aplikacijama. To bi značilo da kompanija ne bi uzimala deo zarade programerima koji koriste sopstvene sisteme za kupovinu u aplikaciji.
Do sada je kompanija najavila smanjenje provizije od 12 procenata za PC igre u Windows prodavnici, ali ako bi se kompanija odrekla svog dela, to bi bila značajna promena.

Uvođenje novog operativnog sistema pokrenulo je nove investicije kompanije u Windows . Proizvođač softvera nagovestio je da postoji obnovljeno interesovanje za Windows prošle godine tokom pandemije, koja je pokazala koliko je važan operativni sistem. Broj korisnika Windows -a je skočio kad su se zaposleni i studenti širom sveta prihvatili prenosivih i stonih računara da bi radili od kuće. Isporuke računara takođe su porasle tokom protekle godine. Pošto je kompanija, 2018. godine, podelila razvoj Windows -a na dva dela, prošle godine je vratila delove razvoja Windows -a pod kontrolu Panosa Panaja. Izgleda da je takvim potezom kompanija priznala da joj podela nije donela željene rezultate, što je potpuno tačno. Setimo se samo zbrke u razvojnom programu, kašnjenja ažuriranja za Windows 10, nedostatka glavnih novih funkcija i mnogih drugih problema sa ažuriranjem Windows -a.

Prelazak na Windows 11 nas je, ipak, iznenadio jer je kompanija ranije tvrdila da je Windows 10 „poslednja verzija Windows -a“, jer je nastojala da uspostavi operativni sistem kao uslugu koja se neprekidno ažurira. Iako postoje mesečna ažuriranja za Windows , značajnije promene se obično isporučuju dva puta godišnje. Kompanija se, međutim, najviše mučila sa davanjem naziva tim ispravkama. Prvo smo čuli za Windows 10 Anniversary Update, Fall Creators Update , zatim, nešto jednostavnije, kao November 2019 Update. Nedavno je kompanija usvojila neku novu šemu naziva, pa smo imali 20H1 или 21H1, koje označavaju i godinu izdanja i deo godine kada je ažuriranje obavljeno.

Prelazak na Windows 11 ne bi nužno rešilo „Majkrosoftove“ probleme imenovanja ažuriranja, ali, ako bi kompanija usvojila nazive, kao Windows 11.1, to bi sigurno pomoglo i potrošačima i IT administratorima da brzo shvate koja je verzija najnovija. Proizvođači originalne opreme ( OEM) sigurno jedva čekaju da vide izdanje operativnog sistema Windows 11. Nova verzija operativnog sistema Windows uvek pokreće prodaju novog hardvera i obnavlja interesovanje za operativni sistem. Ako kompanija to potkrepi novim korisničkim interfejsom i svežim izgledom i osećajem za Windows , to će biti već dobro poznata situacija koju gledamo već decenijama kad je Windows u pitanju.

6392-izgleda-da-je-kompanija-majkrosoft-spremna-da-pokrene-xa-windows-xa-11