Izgubili ste ili zaboravili lozinku za Wi-Fi? Ne brinite.

Bez obzira na to da li koristite Mac ili Windows, pokazaćemo vam kako da preuzmete lozinku za bežičnu mrežu.
Skoro nikada ne razmišljate o lozinki svoje bežične mreže pošto povežete uređaje na nju. Međutim, posle izvesnog vremena, dođe vam prijatelj u posetu, pita vas za lozinku, a vi nikako ne možete da se setite. Nakon nekog vremena i razmišljanja, „kako ono beše“, zapitate se da li je to onaj broj na poleđini rutera.
Čak i ako nigde nemate sačuvanu lozinku i niste je zapamtili, postoji jednostavan način da pronađete sve svoje lozinke za bežičnu mrežu, a sve što treba da uradite je da proverite svoj računar.
Čim se vaš Windows ili Mac računar povezao na mrežu, lozinka za bežičnu mrežu je trajno sačuvana u podešavanjima. Možda ćete morati malo dublje da proverite podešavanja, ali sve lozinke su tu, sačuvane i spremne za deljenje sa svima koji žele da se povežu na Wi-Fi.
Otkrićemo vam i kako da pronađete lozinke za sve bežične mreže na koje ste se bilo kad povezali u MacOS-u i Windows-u.
Kako da pronađete lozinke za bežične mreže u MacOS-u
Svaka lozinka koju ste uneli i sačuvali na Mac-u se čuva u sistemu Keychain Access za upravljanje lozinkama za MacOS, a to obuhvata i lozinke za bežičnu mrežu.
Na početku, koristite funkciju pretraživanja da biste otvorili aplikaciju Keychain Access i uradili sledeće:

Kliknite na System ispod System Keychains na bočnoj traci.
Zatim kliknite na Passwords na vrhu prozora.
Pronađite bežičnu mrežu čiju lozinku želite da saznate i dvaput kliknite na nju.
Na kraju, označite okvir pored Show password i unesite svoju lozinku kada se to od vas zatraži.
U polju za lozinku će se zatim prikazati lozinka koju ste koristili za prijavu na tu bežičnu mrežu. Možete dvaput da kliknete na polje za lozinku da biste izabrali lozinku i kopirali je u ostavu, ako je potrebno.
Kako da pronađete lozinke za bežične mreže u Windows-u
Pronalaženje lozinke za bežičnu mrežu na koju ste trenutno povezani je jednostavno u Windows-u, ali da biste videli lozinke svih sačuvanih bežičnih mreža potrebno je da uložite malo više truda. U nastavku ćemo razmotriti oba postupka.
Da biste pronašli lozinku za bežičnu mrežu na koju ste trenutno povezani u Windows-u:
Kliknite na dugme Start, a zatim idite na Control Panel > Network and Internet > Network and Sharing Center (Windows 11) ili Settings > Network & Internet > Status > Network and Sharing Center (Windows 10).
Pored Connections kliknite na naziv vaše bežične mreže koji je istaknut plavom bojom.
Na stranici Wi-Fi Status koja se otvori, kliknite na Wireless Properties, a zatim na karticu Security.
Na kraju, označite okvir pored Show characters da biste prikazali lozinku za bežičnu mrežu iznad njega.
Međutim, to nije jedini način da pronađete svoje lozinke za bežične mreže. Metod koji smo vam opisali omogućava vam samo da vidite lozinku za bilo koju bežičnu mrežu na koju ste trenutno povezani, ali postoji način da pronađete lozinke za sve bežične mreže na koje ste se bilo kada povezali pomoću svog Windows računara.
Da biste pronašli lozinke za sve bežične mreže u Windows-u:
Kliknite desnim tasterom miša na ikonu Windows na traci zadataka na radnoj površini.
Kliknite na Windows Terminal (Admin).
Unesite netch wlan show profile i pritisnite taster Enter da biste videli sve bežične mreže na koje ste se bilo kad povezali.
Kada pronađete bežičnu mrežu čiju lozinku želite da saznate, unesite netch wlan show profile „(Wi-Fi network name)“ key=clear (na primer, netsh netch wlan show profile „Netgear667“ key=clear), a zatim pritisnite taster Enter.
Pojaviće se podešavanja za profil, povezivanje, bezbednost i cenu. Lozinka za bežičnu mrežu će se pojaviti u okviru Security settings i pored Key Content. Pored Windows Terminal, možete koristiti i aplikaciju Command Prompt da unesete gore navedene komande da biste pronašli svoje lozinke za bežične mreže.