Izgubili ste telefon? Kako možete da pratite lokaciju iPhone ili Android uređaja

Kako da pronađete izgubljeni telefon? Želite da se uverite da je vama draga osoba bezbedno stigla do svog odredišta? Možda možemo da vam pomognemo.
Sigurni smo da je svako od nas doživeo taj kratki, ali užasni trenutak panike kada smo shvatili da nigde ne vidimo telefon, a ne možemo da ga pronađemo ni u džepovima ni u tašni. Verovatno su mnogi zaboravili svoj uređaj na polici neke prodavnice koju su posetili.
Srećom, i Apple i Google imaju GPS softver za iPhone i Android uređaje koji olakšava njihovo pronalaženje. Uputićemo vas u to kako možete da podesite i koristite odgovarajuće usluge praćenja lokacije na platformi da biste videli kuda ste se kretali i, nadamo se, pronađete izgubljeni telefon.
Kako da pomoću GPS-a pratite iPhone
Ako imate iPhone, evo kako možete da pronađete i pratite svoj uređaj pomoću Apple-ovog ugrađenog GPS alata Find My.

 1. Podesite alat Find My iPhone
  Funkcija Find My za praćenje pomoću GPS kompanije Apple olakšava pronalaženje svih vaših Apple uređaja, uključujući iPhone, iPad, pa čak i Apple Watch. Trebalo bi da proverite da li ste omogućili funkciju pre nego što krenete da tražite uređaje.
  Da biste to uradili, idite na podešavanja svog iPhone uređaja > dodirnite svoje ime, a zatim Find My > uključite deljenje lokacije > i uključite Find My iPhone.
 2. Praćenje iPhone uređaja sa drugog Apple uređaja
  Kada vas stigne nevolja i nestane vam iPhone, možete da pozovete aplikaciju Find My preko drugog Apple uređaja – kao što je iPad ili MacBook – da biste pratili lokaciju telefona. Jednostavno otvorite aplikaciju Find My i dodirnite karticu Devices.
  Odatle će aplikacija prikazati tačnu lokaciju vašeg iPhone-a na mapi (zajedno sa bilo kojim drugim Apple uređajem koji ste registrovali na Find My mrežu), kao i adresu i uputstva koja će vam olakšati dolazak do njega.
  Ako želite da pronađete tuđi telefon, nadamo se da neće biti problema da ta osoba podeli svoju lokaciju sa vama u svojim podešavanjima. Ako vam je dala dozvolu da pratite njen iPhone, videćete ga i u vašoj mrežnoj aplikaciji Find My na kartici People.
 3. Prijavite se na iCloud
  Ako nemate drugi Apple uređaj za pristup aplikaciji Find My, možete da pratite svoj telefon tako što ćete se prijaviti na svoj iCloud nalog na bilo kom drugom uređaju koji podržava internet.
  Kada se prijavite, izaberite All Devices i ako može da bude pronađena lokacija vašeg telefona, videćete je na mapi.
  Nemojte da zaboravite da pri korišćenju te metode možete da vidite samo one uređaje koji su povezani sa vašim Apple ID-om, ali ne i uređaje prijatelja i porodice.
  Kako da pomoću GPS-a pratite Android telefon
  Slično funkciji Find My kompanije Apple, Google ima Find My Device, koja predstavlja ključ za pronalaženje Android pametnog telefona. Navešćemo dve metode. Prva može da se koristi za sve Android uređaje i ima dodatnu uslugu koja je specifična za Samsung.
 4. Uključite svoju lokaciju
  Softver Find my Device kompanije Google prvo zahteva da uključite praćenje lokacije u podešavanjima. To možete da uradite tako što ćete nadole prevući brzi panel i uključiti ikonu lokacije ili otići u Settings > Location > i odatle je uključiti.
 5. Posetite veb-stranicu Find My Device kompanije Google
  Proverite da li ste prijavljeni na svoj Google nalog i na telefonu i na uređaju koji ćete koristiti za pretragu.
  Posetite Google veb-stranicu Find My Device i dozvolite pristup lokaciji svog uređaja. Sve dok ste prijavljeni na oba uređaja i imate vezu sa internetom (preko bežične mreže ili prenosa podataka), moći ćete da vidite gde se vaš telefon nalazi na mapi i da pustite zvuk zvona na pet minuta da biste ga lakše locirali.
  Ako mislite da vam je neko ukrao telefon, Google softver Find My Device vam čak omogućava da izbrišete podatke tako da niko ne može da vam ukrade nijednu informaciju.
 6. Koristite Samsungovu uslugu Find My Mobile
  Ako imate Samsung uređaj, možete da koristite i Samsungovu uslugu GPS praćenja Find My Mobile. Proverite da li je na vašem Samsung telefonu uključena opcija Find My Mobile u meniju podešavanja u delu Biometrics and Security.
  Kada želite da pronađete svoj Samsung telefon, prijavite se na uslugu Find My Mobile koristeći akreditive svog Samsung naloga i ako vaš uređaj može da se locira, on će se pojaviti na mapi.
  Alternativne aplikacije za praćenje iOS i Android uređaja
  Pored Apple-ovih i Google-ovih sopstvenih usluga GPS praćenja, navešćemo nekoliko aplikacija koje vam omogućavaju da pratite svoje telefone i telefone svojih najmilijih.
  Google Family Link je besplatna aplikacija za roditeljski nadzor koja funkcioniše i na Android i Apple uređajima. Poseduje alate koji uspostavljaju i kontrolišu vreme koje članovi vaše porodice provode u korišćenju elektronskih uređaja. Ono što je najvažnije, kada preuzmete aplikaciju sa Google ili Apple prodavnice aplikacija, možete lako da delite lokacije pomoću funkcije tap to share.
  Iako aplikacija iSharing pripada kompaniji Apple, besplatna je GPS aplikacija koja može da prati i Apple i Android telefone. Preporučujemo vam da koristite ovu aplikaciju ako želite da pratite telefone članova porodice u realnom vremenu ili da primate upozorenja kada njihovi uređaji stignu na odredište ili odu sa njega. Life360 je možda najpopularnija aplikacija nezavisnih proizvođača za praćenje. U besplatnoj verziji možete da kontrolišete i iOS i Android korisnike u svom okruženjem, možete da ih pratite u realnom vremenu i da dođete do podataka o istoriji lokacije u protekla dva dana. Aplikacija može da vam pokaže i koliko brzo neko u vašem krugu vozi i, ako je potrebno, može da detektuje i sudar. Ako pripadate grupi zabrinutih roditelja i želite da dobijate više podataka o lokaciji, Life360 je odlična opcija.