Jutjub ne želi da ukloni video-snimak pucnjave u Bolderu

Platforma je odbila da ukloni tročasovni video-snimak tragičnog događaja uz obrazloženje da je snimak u skladu sa svim njenim pravilima o objavljivanju vesti i dokumentarnog sadržaja iako je bilo mnogo kritika upućenih komentarima i postupcima onog koji je snimak napravio. Portparol kompanije „Jutjub“ je rekla da su timovi koji proveravaju sadržaj na platformi uočili snimak čim je postavljen. Iako je prema pravilima platforme zabranjeno postavljati sadržaj koji prikazuje nasilje или izaziva zgražavanje gledalaca, ipak su dozvoljeni oni video-zapisi koji uglavnom sadrže vesti или dokumentarni kontekst. Dodaje da su primenili starosno ograničenje za video-snimak i da će nastaviti da prate razvoj situacije.

Snimak celog događaja prikazivan je uživo, a snimanje je obavljeno u blizini samoposluge King Soopers u Bolderu u državi Kolorado. Dok je događaj prenošen uživo, imao je oko 30.000 gledalaca, a kasnije je video-snimak pregledan 585.000 puta. Din Šiler, inače čovek koji je snimao ceo događaj, počeo je da snima u samoposluzi čim je pucnjava počela. Snimanje je nastavio van samoposluge tokom naredna tri sata iako ga je policija molila da se udalji.

Šiler je rekao da je novinar amater, koji je zajedno sa svojim kolegom, 2019. godine, uhapšen i pritvoren jer su snimali u okolini okružnog zatvora u Bolderu. Kasnije su objavili niz video-snimaka koji prikazuju navodno kako policajci prekomerno koriste silu. Što se tiče poslednjeg snimka, Šiler je pretrpeo kritike sa nekoliko strana. Korisnici su u komentarima zamerali Šileru jer nije pozvao policiju, odnosno, nije ni pokušao da pomogne ljudima koji su se nekako dovijali da pobegnu iz prodavnice. Neki novinari su ga kritikovali jer je tokom snimanja nagađao o motivima čoveka koji je pucao u samoposluzi, otkrivao policijsku taktiku i nekoliko puta na trenutak snimio tela žrtava.

U pucnjavi koja se dogodila u ponedeljak u Bolderu poginulo je deset ljudi, a navodni zločinac je pritvoren pošto ga je jedan policajac pogodio u nogu. Policija, međutim, nije navela motive počinioca. Video-snimci ubistava stvorili su potpunu pometnju među moderatorima na mreži koji imaju zadatak da naprave razliku između smislenog novinarstva i sadržaja koji bi mogao da podstakne na kopiranje zločina или podstakne publicitet samog zločinca. Platforme, kao što su Fejsbuk i Jutjub neprestano se bore da uklone video-zapise koje su napravili sami zločinci koji su počinili masakr, uključujući i napad na dve džamije na Novom Zelandu 2019. godine, ali, mnogi su ih kritikovali i zbog toga što su uklonili video-sadržaje koji su prikazivali policijsku pucnjavu, koji su vredni pažnje.

Pomenute platforme su reagovale na određene video-sadržaje tako što su upućivale korisnike na proverene novinske kuće или su ograničavale dostupnost kontroverznih objava iako ih nisu odmah zabranjivale. Međutim, Jutjub nije preduzela određene korake u vezi sa Šilerovim videom, osim što od korisnika zahteva da se prijave i potvrde koliko godina imaju pre nego što ga pogledaju. Video, takođe, ponovo ističe pitanje o tome kako bi novinari trebalo odgovorno da izveštavaju o nasilju. I dok neki komentari na Jutjubu ističu da je video-sadržaj o masakru u Bolderu samo negativan nusproizvod izveštavanja na društvenim medijima, drugi ga upoređuju sa senzacionalističkim izveštavanjem na nekim starijim medijima, kao što su televizijske vesti, a Šilera sa protagonistom filma Noćne hronike (engl. Nightcrawler ) iz 2014. godine.

Tradicionalni mediji postepeno su preispitivali svoje smernice o izveštavanju o masovnim pucnjavama poslednjih godina. One obuhvataju pokušaj izbegavanja prekomerne usredsređenosti na zločinca или neutemeljene spekulacije o njegovim motivima, posebno u ranim fazama incidenta, kada se o napadu zna vrlo malo. Najbolja iskustva u tom smislu, takođe, uključuju izbegavanje objavljivanja otvorenog nasilja bez jasne svrhe, koje bi mogle dodatno da uznemire ljude ljudi koji su preživeli pucnjavu.

6314-jutjub-ne-zeli-da-ukloni-video-snimak-pucnjave-u-bolderu