Jutjub zabranjuje pogrešne informacije o vakcinaciji protiv kovida

Sve tvrdnje o vakcinaciji protiv kovida koje su u suprotnosti sa stavovima Svetske zdravstvene organizacije biće uklonjene, navodi platforma. Platforma Jutjub je zabranila objavljivanje pogrešnih informacija o vakcinaciji protiv kovida, samo nekoliko dana pošto je društvena mreža Fejsbuk preduzela slične korake na sopstvenoj platformi. Kompanija kaže da činjenica da bi takva vakcina mogla da bude neizbežna ukazuje na to da je pravo vreme da se nešto preduzme po tom pitanju i da bi trebalo da proširi već postojeće procedure protiv medicinskih dezinformacija o kovidu-19. „Pošto će vakcina protiv kovida-19 možda biti neizbežna, morali smo da proverimo da li smo uspostavili prave procedure koje možemo da iskoristimo da bismo sa platforme mogli da uklonimo pogrešne informacije povezane sa vakcinom protiv kovida-19“, rekao je portparol Jutjuba. „Sav sadržaj koji obuhvata tvrdnje o vakcinacijama protiv kovida-19, a koje su u suprotnosti sa konsenzusom lokalnih zdravstvenih stručnjaka или Svetske zdravstvene organizacije biće uklonjen sa Jutjuba.“

Primeri zabranjenih tvrdnji uključuju lažne navode da će vakcina ubijati ljude или uzrokovati neplodnost, или tvrdnju da će se vakcinacijom, na neki način, ugrađivati mikročipovi u primaoce. „Od početka februara do danas, uklonili smo preko 200.000 video snimaka koji se odnose na opasne или obmanjujuće informacije o kovidu-19“, nastavio je portparol. Kompanija je prethodno bila oštro kritikovana zbog svojih postupaka koje je primenjivala da bi uklonila dezinformacije. Naime, platforma je takve lažne informacije označavala takozvanim „infookvirima“, koje je postavljala pod video zapise o kontroverznim temama. Korisnici su se podsmevali okvirima koji su jednostavno vodili do stranice o spornoj temi na Vikipediji, jer nisu imali nikakvog uticaja na rešavanje osnovnog problema objavljivanja dezinformacija.

Andi Patison, menadžer u oblasti digitalnih rešenja u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, rekao je da se ta organizacija svake nedelje sastaje sa timom iz Jutjuba koji je zadužen za procedure i postupke koji se primenjuju na platformi. Razgovori se uglavnom vode o trendovima sadržaja i potencijalno problematičnim video-zapisima. Patison je rekao da je objava Jutjuba o borbi protiv dezinformacija o vakcinama protiv koronavirusa ohrabrila Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Platforma je saopštila da će u nedeljama koje dolaze upoznati javnost sa sledećim koracima koje će preduzeti da bi istakla merodavne informacije o vakcinama protiv kovida-19 na svojoj veb-stranici.
Nova politika Jutjuba počela je da se sprovodi odmah sledećeg dana pošto je Fejsbuk proširila sopstvenu politiku tretiranja sadržaja koji se odnose na vakcinaciju i zabranila oglase koji se zalažu protiv vakcina. Takva politika se suočila sa kritikama jer je ostavila mogućnost objavljivanja oglasa protiv vakcinacije pod uslovom da imaju političku poruku. Na primer, oglas koji se bunio protiv vlade koja se zalaže za vakcinaciju protiv kovida-19 biće dozvoljen, izjavila je kompanija, čak i ako to čini tako što izražava sumnju u efikasnosti или bezbednosti vakcina.

6002-jutjub-zabranjuje-pogresne-informacije-o-vakcinaciji-protiv-kovida