Kako će se Tviter boriti sa obmanjujućim tvitovima o rezultatima izbora u Americi

Društvena mreža Tviter je nedavno ažurirala procedure koje će primenjivati uoči američkih izbora. Tim procedurama obuhvaćena su posebna pravila koja detaljno opisuju kako će se postupati s tvitovima u kojima će se iznositi rezultati izbora pre nego što oni postanu zvanični. Danas je kompanija objavila više informacija o tome kako planira da sprovodi pravila i koja od njih će imati prioritet u primeni, kao i kako će da označi sve one tvitove koji će morati da budu obeleženi prema novim smernicama. U septembru je društvena mreža rekla da će ukloniti или staviti oznaku upozorenja na bilo koje preuranjene tvrdnje o pobedi. Pri tom će se usredsrediti na sve one tvitove koji podstiču na „nezakonito ponašanje koje za cilj ima ometanje mirnog prenosa vlasti или njenog uređenog nastavka“, objasnila je kompanija.

U ponedeljak ujutru, kompanija je dodala da će prvenstveno obeležavati objave o predsedničkim izborima i bilo kojim drugim „izuzetno osporavanim nadmetanjima“ gde se mogu javiti značajni problemi sa obmanjujućim informacijama.
Kompanija kaže da će biti obeleženi svi oni tvitovi koji su poslati sa naloga koji ima oznaku predsedničkog kandidata na izborima 2020. godine, uključujući predsedničke kandidate i kampanje – što znači da kampanje dva predsednička kandidata, Trampa i Bajdena neće biti izuzete od primene novih pravila i smernica. Tvitovi, takođe, mogu biti označeni ako nalog sa koga su poslati ima sedište u Sjedinjenim Državama i pri tome, više od 100.000 pratilaca или ako postoji izuzetno interesovanje za objave – granica je postavljena na 25.000 sviđanja или 25.000 navođenja i ponovnog objavljivanja, kaže kompanija. Poslednje pravilo koje smo naveli uvedeno je da bi se onemogućilo masovno širenje dezinformacija, čak i onda ako je sporna objava potekla sa nekog manje značajnog ili, jednostavno, manjeg naloga koji nema mnogo pratilaca.

Pored toga, kompanija je objasnila kako će odrediti da li se izborni rezultat mogu smatrati „zvaničnim“, odnosno, prema njenim pravilima, mora da ih objavi državni izborni zvaničnik. Društvena mreža, osim toga, objavljene rezultate izbora može smatrati zvaničnim ako ih objave bar dve novinske, odnosno, televizijske kuće sa odabrane liste nacionalnih novinskih kanala. Na toj listi se, između ostali, nalaze i ABC News, Associated Press, CBS News, CNN, Decision Desk HQ, Fox News i NBC News.

Ako je tvit prema tim novim smernicama označen kao „obmanjujuća informacija“, korisnicima će se biti prikazano obaveštenje koje ih će ih uputiti na verodostojne informacije или njihove izvore pre nego što odluče da li će ponovo tvitovati objavu или je dodatno pojačati. Međutim, Tviter neće onemogućiti ponovno postavljanje objava. Ipak, nedavno je društvena mreža otežala slepo retvitovanje tako što je uvela obavezu da retvitovi prođu kroz korisnički interfejs „Quote Tweet“ . Ova promena je uvedena da bi korisnicima onemogućila ponovno brzo postavljanje objava, a da, pri tome, nisu dodali sopstveni komentar. Pored toga što je kompanija odlučila da obeleži sve one tvitove koji sadrže obmanjujuće informacije, izjavila je da će preduzeti dodatne mere – dodavanje upozorenja или čak uklanjanje tvita – ako vidi sadržaj koji „podstiče na mešanje u izbore, ohrabruje nasilne postupke или činjenje neke druge fizičke štete“.

Problemi oko nastupajućih izbora izazivaju povećanu zabrinutost, naročito posle izveštaja koji navode da predsednik Tramp ima plan da u utorak uveče proglasi pobedu ako se prema preliminarnim rezultatima stvori utisak da ima prednost nad svojim suparnikom. Tramp je u nedelju negirao te tvrdnje, ali dodao je da smatra da je „nečuveno to što države imaju pravo da prebrojavaju glasačke listiće tokom dužeg perioda nakon završetka izbora“.

6044-kako-ce-se-tviter-boriti-sa-obmanjujucim-tvitovima-o-rezultatima-izbora-u-americi