Kako da automatski kopirate izabrani tekst u Chrome-u, Edge-u i Firefox-u

Ako često kopirate tekst iz pretraživača (kao što većina nas radi), navešćemo vam nekoliko proširenja koja možete da koristite da biste automatizovali i ubrzali proces.
Mnogi korisnici povremeno moraju da kopiraju i nalepe URL-ove, adrese e-pošte, kôd skripte i druge detalje sa veb-stranica dok pretražuju internet. Uobičajeni način kopiranja teksta je da ga izaberete i pritisnete Ctrl + C. Nijedan pretraživač ne sadrži opcije koje bi vam omogućile automatsko kopiranje teksta.
Međutim, neka proširenja za Chrome, Edge i Firefox omogućavaju korisnicima da automatski kopiraju tekst jednostavnim odabirom, a da pri tom ne moraju da pritisnu Ctrl + C. Postoje dva proširenja koja vam omogućavaju da automatski kopirate tekst u Chrome-u, Edge-u i Firefox-u.
Kako da automatski kopirate izabrani tekst pomoću proširenja Auto Copy
Auto Copy je proširenje koje možete da dodate u Google Chrome i Microsoft Edge (i eventualno u druge pregledače zasnovane na Chromium-u). Osim toga što više ne morate da pritisnete Ctrl + C, proširenje ima i dodatne funkcije za kopiranje i nalepljivanje teksta. Auto Copy možete da instalirate tako što ćete kliknuti na dugme Add to Chrome.
Da biste automatski kopirali tekst na stranici pošto ste instalirali proširenje, otvorite novu-veb stranicu u pretraživaču. Izaberite odlomak teksta na stranici prevlačenjem pokazivača preko njega kao i obično. Sada ćete primetiti mali okvir sa obaveštenjima Auto Copied, odnosno, o automatskom kopiranju, u donjem desnom uglu pregledača koji potvrđuje kopiranje teksta.
Sada otvorite Notepad ili program za obradu teksta da biste nalepili sadržaj. Pritiskom na tastere Ctrl + V nalepićete tekst koji ste izabrali za automatsko kopiranje u pretraživačima Chrome ili Edge.
Ako ste omogućili istoriju ostave u operativnom sistemu Windows 11 ili 10, moći ćete da vidite kopirane stavke pritiskom na kombinaciju tastera Windows + V.
Ako želite da istražite još neke funkcije proširenja Auto Copy, pogledajte karticu za njegova podešavanja. Tu karticu ćete moći da vidite u Chrome-u tako što ćete pritisnuti dugme Extensions (koje izgleda kao deo slagalice) i kliknuti na meni More actions koji pripada proširenju Auto Copy. Zatim izaberite Options da biste videli karticu Options. Ako izaberete Copy without formatting, to će vam omogućiti jednu od najkorisnijih funkcija automatskog kopiranja. To je funkcija koja uklanja formatiranje teksta za kopiranje i nalepljivanje iz pretraživača. Ona će umesto vas ukloniti formatiranje teksta nakon što ste ga nalepili u program za obradu teksta.
Možete da izaberete i da kopirani tekst obuhvati dodatne informacije o izvoru, što je još jedna zanimljiva karakteristika. Označite polje za potvrdu Include an informational comment da biste omogućili pojavljivanje komentara sa informacijama. Nalepljeni tekst će obuhvatiti dodatne informacije Copied from… koje navode veb-stranicu i URL sa kojih ste kopirali sadržaj.
Opcija Paste on middle click omogućava vam da kopirani sadržaj nalepite pritiskom na srednji taster miša, odnosno, na točkić za kretanje po stranici. Kada pritisnete točkić, kopirani sadržaj će se nalepiti u tekstualne okvire veb-stranice otvorene u pretraživaču. Međutim, ta funkcija neće biti omogućena za softver izvan pregledača kojem ste dodali Auto Copy. Ako izaberete Press Ctrl key dok izabirate da onemogućite opciju Auto Copy, aktivira se taster za brzi pristup za privremeno onemogućavanje automatskog kopiranja. Podrazumevano, taj taster je Ctrl.
Ako držite taster Ctrl dok birate tekst, to će onemogućiti automatsko kopiranje pomoću izabranog podešavanja. Međutim, možete da izaberete alternativne kombinacije tastera Shift i Alt u padajućem meniju te postavke.
Kako da automatski kopirate izabrani tekst pomoću proširenja Copy on Select
Proširenje Auto Copy nije dostupno za Firefox, ali Copy on Select je slično, iako jednostavnije, proširenje koje možete da dodate vodećem Mozilla pretraživaču. Međutim, ovaj dodatak nema dodatnih opcija i funkcija. Izaberite opciju Add to Firefox na stranici za preuzimanje proširenja da biste videli kako funkcioniše.
Zatim otvorite neki softver za obradu teksta da biste nalepili sadržaj. Možete da izaberete opcije Paste u okviru mnogih softverskih paketa ili da pritisnete univerzalnu prečicu Ctrl + V da biste umetnuli tekst iz ostave.
Više ne morate da pritisnete Ctrl + C da biste kopirali tekst u Chrome-u, Edge-u i Firefox-u
Sada možete odmah da kopirate tekst sa veb-stranica pomoću proširenja Auto Copy i Copy on Select za pregledač. Ta proširenja pružaju praktičniji i automatizovani postupak kopiranja u ostavu. Opcije proširenja Auto Copy za kopiranje običnog teksta, kao što su dodavanje informacija o izvoru i nalepljivanje pomoću pritiska na srednje dugme miša su takođe korisne dodatne funkcije.