Kako da budete najbolji u operativnom sistemu Windows 11

Preuzmite kontrolu nad svojim računarom pomoću režima God (Bog) u operativnom sistemu Windows 11.
Od Windows-a 8 pre više od jedne decenije, kompanija Microsoft je pokušavala da aplikacija Settings (Podešavanja) zameni uvek pouzdani Control Panel (Kontrolna tabla). Windows 11, pored svoje elegantne nadogradnje korisničkog interfejsa, doneo nam je i najbolju verziju aplikacije Settings u smislu upotrebljivosti i funkcije.
Uprkos (bolno sporoj) evoluciji aplikacije Settings, mnogi korisnici veruju da još nije dostigla lakoću i upotrebljivost tradicionalnog Control Panel-a. Ako ste se umorili od traženja igala u plastu sena aplikacije Settings, onda bi bilo dobro da se upoznate sa režimom God u operativnom sistemu Windows 11.
Šta je funkcija Secret God Mode u operativnom sistemu Windows 11?
Ako ste nekada morali da zaronite u dubinu aplikacije Settings ili Control Panel da biste promenili određenu postavku operativnog sistema Windows, sasvim je sigurno da ste pobesneli, kao i većina korisnika. Srećom, sad imate priliku da omogućite tajnu funkciju God Mode i dođete do svih osnovnih postavki jednim klikom. Zamislite sve to kao fasciklu sa listom važnih opcija za konfiguraciju operativnog sistema.
Režim God u operativnom sistemu Windows 11 je skrivena funkcija koja vam omogućava brz pristup mnogim podešavanjima u samo jednom kliku. Možete da ga zamislite kao fasciklu koja sadrži prečicu do svakog podešavanja, tako da nikada više ne morate da koristite Control Panel ili aplikaciju Settings.
Kako da uključite režim God u operativnom sistemu Windows 11
Iako se do Boga teško stiže u svakodnevnom životu, uključivanje režima God u Windows 11 je prilično jednostavno. Evo šta treba da uradite da biste pristupili primarnim i naprednim sistemskim postavkama samo jednim klikom:
Kliknite desnim tasterom miša na radnu površinu, zadržite pokazivač miša iznad New, a zatim izaberite Folder da biste kreirali novu fasciklu na radnoj površini.
Preimenujte novu fasciklu u:
GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
Kliknite bilo gde na radnoj površini da biste sačuvali promene. Primetićete da će naziv fascikle nestati, a ikona fascikle može da se promeni u ikonu Control Panel.
Otvorite fasciklu da biste videli listu mogućih konfiguracija podešavanja. Možete brzo dvaput da kliknete na bilo koje podešavanje da biste pokrenuli opciju ili da prevučete i premestite tu prečicu na radnu površinu ili u bilo koju drugu fasciklu.
Navešćemo četiri sjajne stvari koje možete da uradite u režimu God.

 1. Podesite postavke zvuka.
  Ne moramo ni da napominjemo da je izbor pravih postavki za kvalitet zvuka na računaru veoma važan za radne sastanke, za uživanje u filmu ili jednostavno za slušanje muzike. I sami znate da treba preći dugačak put između Control Panel-a i aplikacije Settings samo da biste podesili zvuk na računaru.
  Na sreću, režim God olakšava konfigurisanje zvuka na računaru. Kada kreirate fasciklu God Mode, dvaput kliknite na nju da biste je otvorili i krećite se kroz listu dok ne pronađete Sound. Možete da prilagodite podešavanja jačine zvuka za različite povezane uređaje, promenite podrazumevane sistemske zvukove, pa čak i da upravljate zvučnom karticom konfigurisanom za računar.
 2. Promenite sistemske postavke.
  Aplikacija Windows 11 Settings ima namenski odeljak za konfiguraciju sistema. To obuhvata omogućavanje udaljenog pristupa vašem računaru, ažuriranje naziva radne grupe, upravljanje korisničkim profilima itd. Međutim, kretanje kroz aplikaciju Settings nije uvek jednostavno.
  U okviru fascikle God Mode, možete da se krećete do odeljka System da biste videli sve povezane opcije. Prilično je lako da promenite veličinu virtuelne memorije, ažurirate sistemske varijable, personalizujete Windows računar i još mnogo što-šta samo jednim klikom.
  Štaviše, možete da saznate više o RAM memoriji i specifikacijama procesora vašeg računara koristeći opcije Show how much RAM is on this computer i Check processor speed.
 3. Ispravite uobičajene greške i rešite probleme.
  Svaki računar se neizbežno suočava sa nekim problemima, a kada se to desi i vašem uređaju, najvažnije je da možete odmah da ih rešite. U ovom režimu možete da rešite sve vrste problema sa zvukom, mrežom, štampanjem, pretraživanjem i plavim ekranom koristeći odeljak Troubleshooting u režimu God.
  Dok koristite različite dostupne opcije za rešavanje problema dobićete sjajnu pomoć da biste brzo utvrdili i rešili probleme u računaru.
 4. Konfigurišite napredna podešavanja operativnog sistema Windows 11.
  Ako ste neko ko se često bavi naprednim podešavanjima operativnog sistema Windows, kao što su defragmentacija diskova, formatiranje particija diska ili čak podešavanje ODBC izvora podataka, zaista ćete imati koristi od grupe podešavanja Windows Tools u režimu God.
  Pored toga, možete da pristupite sledećim naprednim postavkama samo jednim klikom:
 • Promenite profile boja za ekrane, štampače i skenere
 • Upravljajte Veb i Windows akreditivima
 • Promenite podešavanja instalacije uređaja
 • Konfigurišite USB kontrolere za igre
 • Vratite istoriju datoteka
 • Ažurirajte podešavanja indeksiranja (pretrage).
 • Konfigurišite različite postavke mreže i povezivanja

Režim God u operativnom sistemu Windows 11 ima sve vam treba
Kompanija Microsoft je počela da povlači svoj pouzdani Control Panel, a od kretanja po aplikaciji Settings može da vas zaboli glava naročito ako treba da pristupite naprednim podešavanjima operativnog sistema Windows 11. Režim God vam omogućava da lako i u jednom prikazu pristupite važnim opcijama konfiguracije operativnog sistema, a sigurni smo da kada počnete da koristite spomenuti režim, nikada više nećete morati da se vraćate na Control Panel ili aplikaciju Settings.