Kako da izdvojite tekst iz bilo koje slike

Bez obzira na to zbog čega biste želeli da izdvojite tekst iz slika, u ovoj oblasti možete da pronađete nekoliko naprednih alata da obavite zadatak.
Postoji mnogo razloga zbog kojih biste želeli da izdvojite tekst iz slike koju pronađete na mreži. Recimo, potrebna su vam uputstva iz nekog video-klipa u usluzi YouTube ili stavke u odštampanom meniju ili inspirativni citati u Instagram objavama.
Bez obzira na razlog, postoje alati za izdvajanje teksta koji će za vas obaviti posao prepoznavanja i kopiranja reči unutar tih slika. Kako se tehnike identifikacije slika poboljšavaju, ti alati postaju efikasniji u preciznom pretvaranju teksta na slici u upotrebljiv tekst koji može da se uređuje.
U stvari, možda već koristite jedan od tih alata. Postoji nekoliko koje možete da izaberete, tako da bez obzira na to za šta vam je tekst potreban, trebalo bi da možete da pronađete uslugu koja odgovara.
Google Photos
Aplikacija Google Photos (Google fotografije) može brzo da prepozna tekst unutar slika i uradi sa njim sve što je potrebno. Pored mnogih dobro poznatih funkcija ove aplikacije, ona može i da izdvoji tekst iz vaših slika. Otvorite bilo koju sliku koja sadrži tekst u veb-aplikaciji i trebalo bi da vidite vezu Copy text from image (Kopiraj tekst sa slike) koja se pojavljuje na vrhu.
Veoma brzo, tekst koji se nalazi na slici trebalo bi da se pojavi na desnoj strani ekrana. Ako ne želite da koristite ceo tekst, možete da izvršite precizniji izbor, ili u okviru sa desne strane u kome se nalazi tekst ili na samoj slici.
Proces je sličan za mobilne aplikacije za Android i iOS. Otvorite sliku sa tekstom i na ekranu ćete videti opciju za kopiranje teksta. Izdvojeni tekst može da se kopira u ostavu, koristi za pretraživanje veba, a možete i da ga prevedete samo jednim dodirom.
Apple Photos
Funkcija izdvajanje teksta je ugrađena u fotografije na iOS-u, iPadOS-u i macOS-u. Otvorite aplikaciju Photos na svom iPhone-u ili iPad-u i videćete da je funkcija izdvajanje teksta ugrađena. Dodirnite i držite bilo koji blok teksta unutar fotografije. Ako aplikacija prepozna tekst, on će biti izabran.
Dalje, imate nekoliko opcija. Možete da koristite ručke na ivicama izabranog teksta da biste izabrali njegov manji ili veći deo, ili možete da dodirnete Select All da biste istakli ceo tekst. Takođe, možete da izaberete Copy da biste ga poslali u ostavu, Translate da biste ga preveli ili Share da biste ga poslali nekom drugom putem druge aplikacije.
Aplikacija Photos za macOS ima sličnu funkcionalnost. Otvorite sliku kao da želite da je uređujete i kada pređete pokazivačem preko bloka teksta, moći ćete da ga izaberete. Kliknite desnim tasterom miša da biste dobili listu opcija, uključujući Copy i Share.
Aplikacija za izdvajanje teksta u sistemu Windows
Opcija izdvajanja teksta je sada zvanično stigla i na Windows, preko novopokrenute aplikacije koja se, naravno, zove Text Extractor. To je deo Microsoft-ovog paketa PowerToys. Kada ga instalirate na svoj sistem, videćete da se u njemu nalaze razni korisni alati.
Ako pokrenete PowerToys, a zatim pređete na ekran Text Extractor, videćete uputstva za aktiviranje uslužnog programa. Kad otvorite sliku na ekranu, pritisnite Win+Shift+T, i tada možete da prevučete prozor za izbor preko teksta na slici. Takođe, možete da koristite Shift da biste pomerali prozor za izbor dok ga prevlačite.
Tekst kojeg je prepoznao program Text Extractor se zatim kopira u Windows ostavu. Sve što treba da uradite je da se prebacite na drugi program (kao što je Notepad) i pritisnete Ctrl+V da biste nalepili tekst gde god je potrebno. Ništa spektakularno, ali radi.
Drugi alati
Postoji mnogo aplikacija nezavisnih proizvođača koje će vam izvući tekst iz slika. TextSniper je uglađen, intuitivan alat za macOS koji vam omogućava da brzo prevučete okvir za izbor preko teksta kojeg želite da snimite, a koji se zatim izdvaja i šalje u ostavu. Za ovaj program bi trebalo da izdvojite jednokratnu naknadu od osam dolara, ali možete da ga isprobate besplatno, a poseduje i još neke dodatke, kao što je funkcija pretvaranja teksta u govor.
Još jedna opcija je vrlo raznovrsna aplikacija Snagit. Ovaj softver vam omogućava snimanje isečka ekrana, snimanje celog ekrana, uređivanje video-zapisa, unošenje beleški na slike i još mnogo drugih funkcija pored izdvajanja teksta. Dakle, postupak je sličan. Izaberite sliku sa tekstom, a onda ćete ga pronaći u ostavi. Aplikacija je dostupna za Windows i macOS i košta 50 dolara posle besplatnog probnog perioda.
Besplatan uslužni program i2OCR koristi se za izdvajanje teksta na mreži. S obzirom na to da je vrlo efikasan, prikazaće vam tekst za nekoliko sekundi kroz jednostavnu proceduru korak po korak. Tekst kojeg na kraju dobijete možete da preuzmete ili kopirate u ostavu. Posle toga ćete možda otkriti da vam ne treba ništa naprednije od toga.