Kako da obezbedite svoj PC bez preterivanja

Ako ste vi od onih koji koriste isključivo lozinke od 64 znaka, nemate Facebook nalog, a imate drugi laptop koji nikada ne povezujete sa Internet -om zato što sadrži sve vaše duboke mračne tajne, e pa, ovo uputstvo nije za vas.

Snažna lozinka je prva i najbolja odbrana

Problem sa lozinkama je u tome da bi one trebalo da budu zaista slučajne, jedinstvene i relativno dugačke da bi uopšte nešto vredele. Tu nastupaju menedžeri lozinki: ti programi vam pomažu da generišete slučajne lozinke i da ih bezbedno skladištite, da biste mogli da pamtite samo nekoliko teških slučajnih lozinki od po 10 znakova umesto 15 или 20. Dobri menedžeri su KeePass i LastPass .

Šifrovanje elektronske pošte

Elektronska pošta podrazumevano putuje Internet -om kao otvoren tekst, što znači da odlučno njuškalo može da presretne i pročita vašu poruku. Ako koristite šifrovanje, postaje praktično nemoguće da vašu poruku dešifruje bilo ko osim primaoca kome je namenjena. OpenPGP je odličan sistem šifrovanja otvorenog koda koji možete da koristite za slanje šifrovane e-pošte. Jedini problem je u tome što šifrovane poruke možete da šaljete samo onima koji takođe koriste OpenPGP . Dakle, ako planirate sa nekim da razmenjujete šifrovane poruke, dogovorite se sa njim. Treba da generišete nov par ključeva i objavite svoj javni ključ. Postupak možete da testirate slanjem potpisane poruke Adeli , ljubaznom robotu za OpenPGP . Kroz nekoliko minuta, Adela bi trebalo da vam pošalje odgovor kojim potvrđuje da je vaše potpisivanje bilo uspešno.

Šifrovanje uređaja za skladištenje

Jedna od najboljih alatki za šifrovanje skladišta je rešenje otvorenog koda po imenu TrueCrypt . Izuzetno je mala verovatnoća da će vaše podatke moći da pročita neko ko nema TrueCrypt i vašu lozinku (pod pretpostavkom da je ona snažna i slučajna).

Izvor: IT WORLD

2359-kako-da-obezbedite-svoj-pc-bez-preterivanja