Kako da poboljšate video-pozive

Pandemija COVIDA-19 odjednom nas je gurnula nekoliko godina u budućnost što se tiče tehnologije video-komunikacija. Poslednjih nekoliko godina, većina nas je koristila aplikacije Zoom или Skype da bismo obavljali svoje poslovne obaveze, a Facetime da bismo se videli sa prijateljima i porodicom. Sada organizujemo sastanke, pravimo virtuelne prezentacije i vebinare skoro svaki dan. Aplikacija Zoom postala je svakodnevna potreba i uobičajeni termin za skoro svaki video-poziv bez obzira na to koju aplikaciju koristite. Isto tako, termin vebinar se koristi da opiše bilo koju vrstu virtuelne prezentacije. Međutim, tu treba da budete vrlo obazrivi da ne biste uspavali svoje polaznike, što znači da bi vaše prezentacije trebalo da budu kvalitetni i vredni proizvodi ispunjeni slajdovima i video-sadržajima koji će vaše polaznike angažovati i zainteresovati.

Dakle, šta bi trebalo da uradi svako ko sprema neki vebinar? Svako ko sprema онлајн prezentaciju deli neke informacije sa svojom publikom, prema tome, treba spremiti nešto zanimljivo. Slajdovi mogu da vam pomognu, ali samo neznatno. Da su vaši polaznici hteli samo informaciju, nju ste mogli da im podelite i u jednostavnoj pisanoj formi. Međutim, ono što treba napomenuti je da moramo nekako da privučemo pažnju naše publike jer oko njih postoje mnogobrojne aktivnosti koje im mogu odvratiti pažnju, recimo, bilo šta što im se nalazi na stolu или poruke elektronske pošte, poruke na mobilnim telefonima, njihove kolege или nešto drugo. Šta treba da uradimo da bi im skrenuli pažnju na ono što želimo da im saopštimo?

Holivud troši milione dolara na specijalne efekte da bi zabavio svoju publiku i naterao ih da se usredsrede na ekran. Šta mi imamo? Imamo nekoliko slajdova i priču koja ih prati. Možete iskoristiti devet saveta kojima ćete oterati dosadu. Iako sigurno nećete dostići uspeh Holivuda, ipak ćete uspeti da nekako privučete pažnju svoje publike.

1. Morate dobro da vladate materijalom koji treba da prezentujete. Nemojte mnogo da se oslanjate na slajdove koje imate jer ako se desi nešto neplanirano s njima, nećete moći jasno da prezentujete ono što ste nameravali.

2. Ako koristite slajdove, razmislite o tome da im dodate slike, a ne reči. Sigurno vam je dobro poznata izreka da slika vredi više od hiljadu reči. Naravno, možete staviti hiljadu reči na slajdove, iako može da stane od 10 do 20. Koristite slike i samo dodajte kratka objašnjenja.

3. Ako ste planirali da koristite samo reči, onda ih bar napišite velikim fontom jer bi neko mogao vašu prezentaciju da prati na malom ekranu tablet-računara или čak na ekranu mobilnog telefona. Ako je ekran mali, onda slova treba da budu velika, što znači da ne bi trebalo da ih bude mnogo.

4. Ako koristite video-snimak sa audio sadržajem, onda morate biti svesni da ste prepušteni na milost i nemilost internet vezi, koja vam, svakako može uništiti odličan video-zapis. Ne zaboravite da je korišćenje video-sadržaja vrlo rizično i pripremite neku rezervnu kopiju u slučaju da nešto krene naopako. Ako video-sadržaj poseduje i audio zapis, onda morate da obezbedite da i on bude dobrog kvaliteta.

5. Razmotrite mogućnost korišćenja neke alternative tipičnog ekrana u aplikacijama Zoom i Skype. Uobičajeno, kad delite svoj ekran da bi svi mogli da vide slajdove, oni zauzimaju veći deo ekrana, a vaše lice se pojavljuje u malom okviru u uglu. Neki programi će vam omogućiti da deljeni ekran pokrije vašu sliku. Zamislite da su vam slajdovi iza leđa или da su pored vas. Ako ne morate da delite ekran, onda ste u prednosti jer je onda lakše vašim gledaocima.

6. Možete razmotriti i neke druge programe pored Zoom-a, Skyp-a, Microsoft Teams-a. Recimo, možete da koristite programe kao što je Streamyard za prezentacije uživo. Umesto da koristite tradicionalne kanale, vašu publiku možete da uputite na privatne YouTube video-zapise i da tamo pregledaju prezentacije. Gledaoci mogu da unesu pitanja kao što bi to učinili da prisustvuju vebinaru.

7. Obratite pažnju na osvetljenje. Ne mora da bude na profesionalnom nivou, ali obratite pažnju na to koliko sunčeve svetlosti ulazi kroz prozor или da li vam svetlo pravi odsjaj. Razmotrite upotrebu nekog kružnog osvetljenja koje će popraviti opšti utisak.

8. Obratite pažnju na pozadinu. Neki misle da je baš zanimljivo da koriste virtuelnu pozadinu u aplikaciji Zoom. To je u redu. Svi znaju da ona nije prava, ali u zavisnosti od okoline i svetlosti, kad se pomerite, vašim gledaocima se može učiniti da ste ostali bez uva или dela glave. Ako želite da promenite pozadinu, razmislite o postavljanju zelenog ekrana. Možda bi bilo najbolje da vam iza leđa bude jedna lepa polica sa knjigama.

9. Audio-sadržaj je najvažniji. Čak i kad vam je video-zapis dobar, ali ne odličan, gledaoci će shvatiti o čemu se radi. Shvataju da ne gledaju profesionalnu produkciju televizijske emisije. Zbog toga, audio-zapis mora da bude izvanredan. Trebalo bi da obezbedite odličan mikrofon da ne biste zvučali kao da govorite iz bunara. Ako iskoristite bar neki od ovih saveta, poboljšaćete virtuelne prezentacije. Pronađite neki metod kojim ćete obuhvatiti dobar vizuelni doživljaj, dobar zvuk i odličnu kameru i na pravom ste putu da prikažete sjajnu prezentaciju u aplikaciji Zoom.

5898-kako-da-poboljsate-video-pozive