Kako da preuzmete kopiju svih vaših podataka sa Twitter-a

Twitter vam omogućava da preuzmete kopiju vaših podataka i tako vam pruža koristan rezime svih informacija.
Twitter platforma je doživela mnoge izmene posle promene vlasnika. Možda je sada pravi trenutak da saznate koje informacije platforma ima o vama.
Bez obzira na to da li razmišljate da napustite Twitter ili biste iz čiste radoznalosti želeli da saznate šta je društvena mreža prikupila o vama, platforma će vam omogućiti da preuzmete kopiju vaših podataka.
Tu kopiju podataka možete da preuzmete na Twitter veb-stranici kao i u mobilnoj aplikaciji. Pokazaćemo vam kako da preuzmete svoje podatke na obema platformama.
Kako da preuzmete svoje podatke sa Twitter-a pomoću mobilne aplikacije
Proces preuzimanja vaših podataka sa Twitter-a u aplikaciji platforme prilično je jednostavan.
Pratite sledeće korake:
Prijavite se na Twitter nalog na mobilnom telefonu.
Prevucite prstom udesno ili dodirnite meni za navigaciju.
Dodirnite Settings and support > Settings and Privacy.
Izaberite Account.
Dodirnite Your Twitter Data.
U okviru Data and Permissions izaberite Request Archive.
Od vas će se tražiti da potvrdite lozinku. Nakon što potvrdite lozinku, dodirnite dugme Request archive.
Priprema podataka traje izvesno vreme, ponekad 24 sata ili duže. Nemojte da brinete, jer ćete vas aplikacija obavestiti kada vaši podaci budu spremni za preuzimanje. Ako ste potvrdili adresu e-pošte, dobićete i poruku u prijemnom sandučetu u kojoj će biti veza preko koje možete da preuzmete svoju Twitter arhivu.
Kako da preuzmete svoje podatke sa Twitter-a na vebu
Ako ste odlučili da svoje podatke preuzmete preko Twitter veb-stranice, proces je isti kao i kad ih preuzimate sa mobilne aplikacije, ali korisnički interfejs je malo drugačiji.
Pratite sledeće korake da biste tražili i dobili svoje podatke:
Prijavite se na Twitter nalog u pretraživaču.
Kliknite na More u meniju za navigaciju sa leve strane vašeg fida.
Izaberite opciju Settings and privacy.
Izaberite karticu Your Account sa leve strane ako već nije istaknuta.
Kliknite na Settings and support > Settings and Privacy.
Kliknite na Request Archive.
Sačekajte dok vaši podaci ne budu spremni za preuzimanje. Dobićete obaveštenje (i poruku e-pošte) kada se priprema završi.
Dobili ste Twitter datoteku sa podacima
Dakle, šta obuhvata taj paket podataka?
Skoro sve što biste očekivali. Vaša arhiva podataka će obuhvatiti informacije o vašem profilu, twit-ove; odeljke Direct Messages; Moments; slike, video-snimke i GIF-ove koje ste otpremili; spisak vaših pratilaca i naloga koje pratite; vaš adresar; liste koje ste kreirali, pratite ili čiji ste član i podatke o vašim interesovanjima i reklamama.
Čim Twitter završi sa obradom vaših podataka, poslaće vam obaveštenje. Kad kliknete na njega, dolazite do vaše stranice Privacy. Na stranici Privacy kliknite na arhivu za preuzimanje. Tamo ćete pronaći datoteku sa podacima koja je spremna za preuzimanje.
Podaci će vam biti poslati u ZIP formatu. Otvorite datoteku i kliknite na Your archive.html da biste videli sve što Twitter zna o vama. Datoteka se otvara kao veb-stranica. Datoteci možete da pristupite čak i ako ste van mreže.
Da li bi trebalo da vas brine šta Twitter zna o vama?
Istina je da Twitter čuva mnogo podataka o vama i drugim korisnicima. Platforma prikuplja vaše lične podatke i svaki twit, razgovor i objavu.
Na kraju krajeva, procedure prikupljanja podataka na Twitter-u se zaista ne razlikuju od bilo koje druge društvene mreže. Ipak, ako ste i dalje zabrinuti zbog onog što Twitter zna o vama, uvek postoji opcija da preuzmete svoje podatke i uverite se sami.
Jedna tačka podataka zbog koje možete da budete zabrinuti su informacije o lokaciji koje Twitter prikuplja o vama. Ako ste zabrinuti zbog toga, možete da sklonite oznake lokacije iz prethodnih twit-ova da biste zaštitili svoju privatnost.
Kako da saznate šta kompanije društvenih medija znaju o vama
Kad dođete u posed kopije vaših podataka, imaćete uvid u to koliko informacija kompanije društvenih mreža prikupljaju o vama. Kopija koju ste dobili može da posluži i u praktične svrhe, naročito ako želite da prenesete podatke ili napravite rezervnu kopiju.
Pošto ste ispratili sve korake koje smo vam gore naveli, sada znate kako da lako i bezbedno preuzmete sve svoje podatke sa Twitter-a u jednom pogodnom formatu datoteke tako da možete da ih pregledate kad god poželite.