Kako da proverite verziju čipa TPM pre nadogradnje na Windows 11

TPM je važan činilac koji može da van onemogući da instalirate Windows 11. Šta je TPM i kako da proverimo koju verziju imamo u računaru? Čim je kompanija „Majkrosoft“ pre nedelju dana predstavila novi operativni sistem Windows 11, korisnici su požurili da preuzmu aplikaciju PC Health Check da bi videli da li njihov sistem može da se nadogradi na novi operativni sistem. Nažalost, mnogi su dobili poruku u kojoj je pisalo sledeće: „Ovaj računar ne može da pokrene Windows 11.“ Ispostavilo se da morate da imate instaliran i aktiviran TPM da bi vaš računar mogao da radi pod novim operativnim sistemom. Dakle šta je TPM ? I kako možete da ga „sredite“ da biste dobili najnoviji „Majkrosoftov“ Windows 11?

Šta je TPM ?

TPM или Trusted Platform Module je bezbednosno rešenje zasnovano na hardveru. To je čip koji je direktno instaliran na matičnoj ploči računara i štiti vaš sistem od zlonamernih programa i drugih napada. Takođe je sastavni deo bezbednosnih alata Windows , kao što je šifrovanje uređaja zasnovano na tehnologiji BitLocker. Pri instalaciji Windows -a 11 preporučuje se da vaš sistem ima čip TPM 2.0, iako će TPM 1.2 ispuniti minimalne kriterijume. Kompanija zahteva da računari raspolažu tom tehnologijom da bi se poboljšala bezbednost korisnika – mada mnogi stručnjaci veruju da su spomenute specifikacije preterane. Dakle, ako želite da instalirate Windows 11 na vaš računar, morate da otkrijete da li on ima TPM i kojoj verziji pripada.

Kako da proverite da li je instaliran TPM

Najlakše ćete da proverite da li imate čip TPM ako pokrenete naredbu get- TPM pomoću Windows PowerShell-a. Da biste to uradili, unesite PowerShell u okvir za pretraživanje u meniju Start. Kliknite desnim dugmetom miša na rezultat Windows PowerShell-a i izaberite Run as administrator. Kliknite na Yes u okviru za potvrdu. U aplikaciji Windows PowerShell unesite get- TPM , a zatim pritisnite taster Enter. Ako TPM Present vrati False, nažalost, vaša matična ploča nema TPM čip. Ali ako dobijete sledeće rezultate:

  • TPM Present: True,
  • TPM Ready: False,

onda možete da aktivirate čip TPM u BIOS/UEFI i proverite da li ispunjavate uslove za nadogradnju na Windows 11, ali samo u slučaju da je ostatak vašeg sistema u potpunosti u skladu sa zahtevima za nadogradnju na Windows 11.

Kako da proverite koju verziju čipa TPM imate?

Kompanija je prvobitno najavila da će korisnicima biti potreban čip TPM 2.0 za pokretanje operativnog sistema Windows 11. Međutim, kasnije su revidirali svoju dokumentaciju, i kao minimalni zahtev postavili čip TPM 1.2, s tim da je TPM 2.0 preporučena verzija. Ako pokušate da nadogradite svoj sistem na Windows 11, a imate ugrađen čip TPM 1.2, ali ne i TPM 2.0, dobićete poruku da „se nadogradnja ne preporučuje“. Ali ako nemate ni TPM 1.2 čip, nećete ni stići dotle pošto vam nadogradnja na Windows 11 neće biti ponuđena za vaš uređaj.

Kad saznate da imate instaliran čip TPM , proverite koju verziju TPM -a imate. Pritisnite tastere Windows + R, a zatim unesite TPM .msc. Treba da se otvori prozor za upravljanje Trusted Platform Module ( TPM ). U podprozoru TPM -a koji daje informacije o proizvođaču (engl. Manufacturer Information) potražite specifikaciju verzije. Tamo bi trebalo da vidite pod kojom verzijom TPM -a je pokrenut vaš računar.

Kako da nadogradite TPM 1.2 na TPM 2.0

Ako utvrdite da imate čip TPM 1.2, postoji šansa da ga nadogradite na TPM 2.0. Sve zavisi od vašeg hardvera, proizvođača i firmvera i zbog toga ne možemo da vam damo precizne detalje o tome kako da nadogradite TPM 1.2 na TPM 2.0. Ako želite više da saznate o tome, unesite u okvir za pretraživanje tip vašeg hardvera i „nadogradnja TPM 1.2 na TPM 2.0“ i možda čete pronaći neke korisne rezultate koji će vam razjasniti ceo proces.

Možete li da uključite TPM za nadogradnju na Windows 11?

Ako vaš računar ima ugrađeni čip TPM 1.2 или noviji, treba samo da proverite da je uključen da biste dobili Windows 11. Aktivacija se razlikuje u zavisnosti od proizvođača matične ploče i modela. Morate da proverite specifikacije računara da biste pronašli tačna uputstva.

Dostupnost TPM -a se razlikuje u zavisnosti od verzija matičnih ploča, ali većina novih uređaja ima instalirane TPM čipove. U stvari, kompanija, od 2016. godine, zahteva da svi novi hardveri imaju instalirane čipove TPM 2.0. Međutim, ako imate stariji računar i nemate čip TPM , jedino rešenje je da nadogradite uređaj, odnosno kupite novi.

6423-kako-da-proverite-verziju-cipa-xa-tpm-xa-pre-nadogradnje-na-xa-windows-xa-11