Kako da sakrijete pravu adresu e-pošte

Da li želite da vaša adresa e-pošte ostane privatna? Pošto pri prijavljivanju na mnoge usluge morate da ostavite svoju adresu, pitanje je da li možete nekako da je sakrijete. Uzimajući u obzir da skoro sve što obavljate na mreži zahteva da se prijavite pomoću adrese e-pošte, izgleda da taj podatak postaje prilično važan. Kako biste mogli da očuvate privatnost adrese e-pošte dok je koristite za komunikaciju или registraciju za usluge koje treba da koristite? Postoji sasvim jednostavno rešenje – možete da koristite pseudonime e-pošte (ili usluge sakrivanja e-pošte) da biste sakrili svoj ID pošte. Pa šta je, u stvari, pseudonim e-pošte? Kako možete da sakrijete svoju adresu e-pošte? I zbog čega biste to radili?

Šta je pseudonim e-pošte?

Pseudonim e-pošte je dodatna adresa e-pošte koja prosleđuje sve poruke u isto sanduče. Na primer, ako imate nalog e-pošte: abc@makeuseof.com , pseudonim vaše e-pošte bi mogao da bude xyz@makeuseof.com  или xyz@differentwebsite.com , što izgleda kao drugi nalog, ali upućuje na isto prijemno sanduče. Neki dobavljači e-pošte pružaju vam mogućnost da besplatno napravite pseudonime, ali takva usluga je uglavnom ograničena na nekoliko pseudonima. Zbog toga biste možda morali da potražite posebne usluge za pseudonime e-pošte. Međutim, ako za veb-stranice koristite uslugu Sign in with Apple , Epl automatski generiše pseudonim e-pošte da bi vaša adresa ostala privatna.

Zašto treba da sakrijete adresu e-pošte?

Ako ne otkrijete pravu adresu e-pošte, onemogućili ste napad „pecanjem“. Ako vaš nalog ne uključuje dvofaktorsku potvrdu identiteta ( 2FA ), neotkrivanje adrese e-pošte (koja je obično korisničko ime) može da spreči i napade brutalnom silom. Bez obzira na to za koju se uslugu prijavili или koja obaveštenja želite da dobijate, u svakom slučaju može da dođe do nezakonitog upada u podatke. Dakle, ako ne podelite pravi ID, niko neće moći da otkrije pravu adresu e-pošte. Čim otkrijete pravu adresu, postoji velika verovatnoća da će vam prijemno sanduče biti zatrpano neželjenom poštom, što vam uvek otežava održavanje naloga.
Sad kad znate zašto svoju adresu e-pošte treba sakrijete, u čemu vam još može pomoći usluga stvaranja pseudonima adrese? Kad ne bi trebalo da ga koristite?

Navešćemo nekoliko prednosti korišćenja usluge pseudonima e-pošte:

• Zaustavite dolaznu e-poštu na određeni pseudonim i upravljajte neželjenom poštom.
• Jednostavno stvarajte različite pseudonime i brišite stare.
• Možete da se prijavite za uslugu u koju možda nemate poverenja.
• Pretplatite se da primate nekoliko obaveštenja uz mogućnost blokiranja onih neželjenih.
• Pošaljite e-poštu koristeći pseudonime da biste sačuvali privatnost svoje stvarne adrese.

Iako postoji mnogo prednosti korišćenja usluge sakrivanja adrese, u kojim slučajevima ne bi trebalo da je koristite?

Preporučujemo da izbegavate uslugu pseudonima-pošte za:

• Komunikaciju sa bankom.
• Direktnu komunikaciju putem e-pošte u slučaju stalne razmene poruka.

Najbolje usluge za pravljenje pseudonima adrese i sakrivanje vašeg pravog ID-a e-pošte

Navešćemo nekoliko najpopularnijih usluga za stvaranje pseudonima adrese e-pošte pomoću kojih možete da pokušate da zaštitite svoj pravi ID e-pošte.

1. SimpleLogin
SimpleLogin je usluga za stvaranje pseudonima adrese e-pošte, usredsređena na zaštitu privatnosti, a treba spomenuti i da je projekat otvorenog koda. Omogućava vam da napravite različite identitete za svaku veb-lokaciju. Možete da imate više prijemnih sandučića i neograničene pseudonime ako želite da zaštitite više od jednog ID-a e-pošte. SimpleLogin vam takođe omogućava slanje odgovora pomoću pseudonima ako želite da komunicirate putem njih, a da pri tom očuvate privatnost. Ako ste vlasnik domena, možete da konfigurišete prilagođeni domen za svoje pseudonime. Za dodatnu sigurnost i privatnost, takođe podržava PGP šifrovanje. SimpleLogin nudi Android i iOS mobilne aplikacije. Početno korišćenje je besplatno, ali ima određena ograničenja. Premium ponuda košta 30 dolara godišnje. Ako ste vlasnik kompanije, imate posebnu ponudu.

Najvažniji karakteristike:

• Otvorenog je koda.
• Nudi iOS i Android aplikacije.
• Neograničen broj pseudonima e-pošte.
• Podrška za prilagođeni domen.
• Podrška za PGP šifrovanje.
• Proširenja pregledača dostupna za Safari, Firefox i Chrome.

2. AnonAddy

AnonAddy je još jedno rešenje za pseudonim e-pošte koje vam omogućava i anonimno prosleđivanje e-pošte. Pomoću ove usluge možete da napravite neograničeni broj pseudonima. Možete da pošaljete e-poštu koristeći svoj pseudonim i da, pri tom, imate više primalaca po pseudonimu adrese. AnonAddy vam, takođe, omogućava da dodate prilagođene domene ako želite da ga koristite za svoje poslovanje.
Slično prethodnoj usluzi, podržava PGP šifrovanje. Nažalost, ne postoji mobilna aplikacija. Dobijate besplatan plan za početak koji ograničava broj pseudonima i propusni opseg. Godišnji plan košta 36 dolara ako želite da otključate sve funkcije, ali ne postoji verzija za kompanije. I ova usluga je projekat otvorenog koda koji možete da postavite na svoj server.

Karakteristike:

• Otvorenog je koda.
• Neograničen broj pseudonim e-pošte.
• Podrška za prilagođeni domen.
• Podrška za GPG/Open PGP šifrovanje.
• Pristup API -ju.
• Proširenja pregledača dostupna za Safari, Firefox i Chrome.

3. Firefox Relay

Firefox Relay je jednostavna usluga prikrivanja e-pošte koja vam nudi ograničen broj pseudonima. Dobro bi vam došla ako već koristite pregledač Mozilla Firefox . Ne nudi vam mogućnost korišćenja prilagođenih domena već samo nekoliko pseudonima povezanih sa njihovim domenom. Srećom, usluga je potpuno besplatna i otvorenog je koda.

Najvažnije karakteristike:

• Prilagođena je pregledaču Mozilla Firefox .
• Besplatna je.
• Otvorenog je koda.

Zaštitite svoj identitet pseudonimima e-pošte

Adresa e-pošte je važan element za uspostavljanje kontakta i za skoro sve što koristite na mreži. Iako bi korišćenje pseudonima e-pošte moglo da vam stvori dodatni posao, kao i dodatne neprijatnosti, ipak vam pruža mogućnost da sakrijete svoju pravu adresu i upravljate neželjenom poštom u prijemnom sandučetu. Ništa vas ne košta da isprobate usluge koje smo naveli. U svakom slučaju, uvidećete prednosti.

6337-kako-da-sakrijete-pravu-adresu-e-poste