Kako da se zaštitite od greške ‘Heartbleed’

Nova bezbednosna greška znači da svakome na vebu preti krađa lozinki i drugih osetljivih podataka. Evo šta potrošači mogu da urade da bi se zaštitili. Prirodna reakcija bi mogla da bude da odmah promenite lozinke, ali bezbednosni eksperti savetuju da sačekate dok vam ne potvrde ispravku jer svaka aktivnost na ugroženom sajtu može da pogorša problem.

Yahoo je izgleda bio najveći veb sajt pogođen ovom greškom. Kompanija tvrdi da je „uspešno izvršila odgovarajuće ispravke“ glavnih Yahoo funkcija: Yahoo Homepage, Search, Mail, Finanace, Sports, Food, TEch, Flickr i Tumblr . Ipak, zvaničnik kompanije Yahoo kaže da i dalje rade na ostalim Yahoo sajtovima.

Kada vam potvrde da je greška uklonjena, promenite najpre lozinke osetljivih naloga kao što su banke i elektronska pošta. Čak i da ste primenili dvostruku proveru autentičnosti koja, osim lozinke zahteva još nešto za identifikaciju, kao šifru koju dobijate u tekstualnoj poruci preporučuje se promena te lozinke.
Dobro motrite finansijske obračune sledećih nekoliko dana. Pošto napadači mogu da pristupe serverskoj memoriji sa informacijama o kreditnim karticama, neće škoditi da pripazite na nepoznata zaduženja na vašem bankovnom računu.
Oni kojima su posebno važne anonimnost i privatnost, „možda je najbolje da se potpuno klone interneta sledećih nekoliko dana dok se stvari ne srede.“

Izvor: CNET

2438-kako-da-se-zastitite-od-greske-heartbleed