Kako da sprečite veb-lokacije da vas prate

I osvojite bar malo privatnosti koju su vam uzeli. Čim povežete laptop или telefon sa internetom, morate da se pomirite s činjenicom da vas neko prati. Ako smatrate da je to uznemirujuće, trebalo bi da znate da vam je na raspolaganju sve veći broj opcija pomoću kojih možete da otkrijete ko prati svaki vaš korak na internetu i zašto. Kad se upoznate sa onima koji vas prate i razlozima koji su ih na to naveli, odmah ćete se setiti da treba čuvati privatnost na mreži i da treba brinuti o bezbednom povezivanju na internet, što će vam zauzvrat pomoći da donesete bolje odluke o tome koliko želite da budete „otvoreni“ na mreži. Šta su sistemi za praćenje (engl. trackers) i zašto nas prate?

Nekoliko sistema za praćenje bi moglo da se poveže sa mrežama društvenih medija или analitičkim platformama – veb-lokacijama koje ih koriste da bi saznale više o svojim posetiocima. Ipak, većina tih delova koda povezuje se sa reklamnim mrežama, koje prikupljaju informacije o vašim uobičajenim pretraživanjima i na osnovu prikupljenih podataka prikazuju vam oglase koji bi mogli da vas zainteresuju. Zbog te vrste sistema za praćenje, onaj par cipela koji ste gledali pojavljuje se uz članak koji čitate, bez obzira na to da li ste pre šest meseci или pre nekoliko trenutaka išli u kupovinu cipela. Stručnjaci kažu da bi trebalo da budemo najpažljiviji sa ovom vrstom sistema za praćenje, jer, kako kažu, oni kradu naše podatke da bi nam ih kasnije prodali u obliku proizvoda i usluga.

Alati za praćenje, takođe, mogu da imaju izuzetno negativan uticaj na vreme učitavanja stranice, jer sajtovi koji ih imaju značajno opterećuju vaš pregledač.

Kako da pratimo ko nas prati

Jedan od alata za prepoznavanje i zaustavljanje programa za praćenje je Ghostery , besplatni dodatni program koji može da se doda pregledačima kao što su Google Chrome , Microsoft Edge , Mozilla Firefox или Opera . Jednim klikom na njegovu ikonu možete da vidite koliko je pratilaca ugrađeno u veb-lokaciju koju posećujete i odakle potiču. Ghostery će podrazumevano da blokira većinu tih pratilaca, ali ako postoje i oni koje dodatni program nije upeo da zaustavi, to možete da uradite i sami, samo jednim klikom.

Privacy Badger je još jedna opcija – dodatak iz kompanije Electronic Frontier Foundation koji takođe radi na pregledačima Chrome , Edge , Firefox i Opera . Kao i u prethodnom slučaju, klikom na ikonu Privacy Badger otkriva ko vas prati na veb-lokaciji, a istovremeno postoji i opcija koja blokira praćenje. Proširenje će vas, takođe, obavestiti o agresivnijim programima za praćenje koji vas prate na više veb-lokacija i automatski će ih blokirati.

Bez obzira na to koje ćete proširenje da koristite, možda će vam biti jako teško da utvrdite neki smisao kad vidite spisak kompanija koje vas prate, posebno kad shvatite kakve su to kompanije i šta prikupljaju. Pored velikih tehnoloških kompanija kao što su „Fejsbuk“, „Tviter“, „Amazon“ (često navedena kao Amazon Associates) i „Gugl“, videćete i manje poznata imena kao što su Criteo, New Relic, Akamai i Quantcast.  Alati, kao što je Ghostery daju vam neke informacije o tim kompanijama, kao što su njihova imena i kratak opis onoga što rade. Možete nešto više da saznate i ako se sami pozabavite pretraživanjem, ali nemojte da očekujete da ćete tamo naći mnogo jer se te kompanije svim silama trude da ne privlače mnogo pažnje dok prikupljaju i prodaju vaše podatke.

Značajan deo ekosistema alata za praćenje sastavljen je od mutnih posredničkih tehnoloških oglasnih kompanija, tako da ih je skoro nemoguće pratiti. To znači da vaši podaci dolaze do kompanija i nekih prostora i ćoškova na internetu koje, verovatno, nikada nećete upoznati. Još jedan alat koji može da osvetli neke delove ovog mutnog sveta je platforma pod nazivom Blacklight, koju je izgradila neprofitna medijska organizacija The Markup koja se usredsredila na tehnološki domen. Unesite URL veb-lokacije u okvir za skeniranje i videćete sveobuhvatnu listu svih programa za praćenje koji su na njoj instalirani – od onih koji prikazuju ciljane oglase do onih koji grade profil o vama.

Ako koristite Safari u okruženju macOS , slična funkcija je automatski ugrađena. Ako kliknete na ikonu štita levo od adresne trake, videćete koliko je pratilaca aktivno na stranici na kojoj se nalazite, a zatim, kad kliknete na Trackers u opciji This Web Page , videćete ceo spisak onih koji vas prate. Safari podrazumevano blokira te pratioce, a može čak i da vas obavesti o najgorim prestupnicima. Ako želite više detalja, samo kliknite na dugme sa informacijama u gornjem desnom uglu iskačućeg okvira za dijalog.

Najvažnije je da, bez obzira na to da li prepoznajete ove kompanije или ne, blokirate njihove pokušaje praćenja i održite kontrolu nad svojim podacima.

Kako još možete da blokirate sisteme za praćenje

Stvaraoci alata Ghostery su zauzeti radom na sopstvenom pregledaču koji je usredsređen na privatnost i koji bi svetlost dana mogao da ugleda u januaru 2021. godine, dok alternative kao što je Brave mogu odmah da ograniče broj pratilaca. Veliku pomoć možete da dobijete i ako koristite više aplikacija i usluga koje se brinu o privatnosti. Zbog toga je mnogo bezbednije da koristite Safari pri pregledanju, a ne Chrome , a kad pretražujete koristite DuckDuckGo , umesto Gugla. 

6099-kako-da-sprecite-veb-lokacije-da-vas-prate