Kako da uključite šifrovanje s kraja na kraj u Zoom -u

Tehnički pregled Zoom -ovog šifrovanja s kraja na kraj (engl.: end-to-end encryption(E2EE )) biće dostupan kako premijum korisnicima, tako i onima koji besplatno koriste uslugu, u narednim ažuriranjima aplikacije za operativne sisteme Windows, Mac i Android , a okruženja iOS i iPad će sačekati još neko izvesno vreme. Kada se omogući šifrovanje s kraja na kraj u Zoom -u, video-pozivi će, naravno, biti mnogo bezbedniji, međutim, u celom tom procesu postoji jedan, možemo reći, nepovoljan element. Naime, kad se funkcija šifrovanja s kraja na kraj uspostavi, nekoliko drugih funkcija biće onemogućene, kao što su privatna ćaskanja, odvajanje manjih grupa od glavnog sastanka (engl. breakout rooms ) i još ponešto.

Razmotrićemo sve kompromise koje podrazumeva korišćenje Zoom -ove funkcije šifrovanja s kraja na kraj, ali trebalo bi prvo da vas uputimo u to kako Zoom šifruje vaše video-sastanke i zašto bi trebalo da razmotrite uključivanje tog svojstva bez obzira na to kojih bi drugih funkcija morali da se odreknete.

Prema objavi na Zoom -ovom blogu, koja najavljuje nove opcije šifrovanja, Zoom E2EE koristi isto „256-bitno AES-GCM šifrovanje koje podrazumevano obezbeđuje sastanke na Zoom -u“, ali Zoom upravlja šifrovanjem i deljenjem ključeva sa učesnicima. Korisnici koji imaju omogućeno svojstvo šifrovanja s kraja na kraj lokalno generišu svoj sopstveni ključ za šifrovanje, a zatim ga dele sa ostalim korisnicima u pozivu. Samoj Zoom aplikaciji ključ nikada nije poznat i ne može da dešifruje podatke sastanka.

 • Ako sve što smo naveli zvuči pomalo zbunjujuće, u suštini šifrovanje s kraja na kraj onemogućava svima koji nisu u pozivu da pristupe sastanku или pregledaju njegove podatke, uključujući samu Zoom aplikaciju. Takvo poboljšanje privatnosti je dobrodošla promena, posebno pošto su procesi zaštite privatnosti Zoom -a prilično kritikovani, jer je pandemija kovida-19 značajno povećala popularnost aplikacije. Kao što smo spomenuli, uključivanje šifrovanja s kraja na kraj onemogućava nekoliko ključnih funkcija Zoom -a:
 • Odvajanje manjih grupa od sastanka (Breakout Rooms)
 • Grupno anketiranje (Group polling)
 • Pridruživanje sastanku pre domaćina (Join before host)
 • Snimanje u oblaku (Cloud recording)
 • Striming
 • Transkripcija uživo (Live transcription)
 • Privatno ćaskanje jedan na jedan ( 1-on-1 private chat)
 • Emodži reakcije tokom sastanka (Meeting emoji reactions)

Dobra vest je da se šifrovanje s kraja na kraj može omogućiti i onemogućiti u svakom pojedinačnom sastanku kako ne biste trajno izgubili pristup navedenim funkcijama. To vam daje slobodu da postavite nivo privatnosti i funkcionalnosti koji želite za svaki poziv koji ste zakazali i u kome ste domaćin. Takođe, imajte na umu da je funkcija u „prvoj fazi“ tehničkog ispitivanja, tako da bi neka od ovih ograničenja mogla biti ukinuta dok se ne uvede „druga faza“ 2021. godine. Međutim, da bi se šifrovanje s kraja na kraj koristilo tokom prve faze, svi učesnici moraju da uključe svojstvo pre nego što se pridruže šifrovanom sastanku.

Kako da uključite šifrovanje s kraja na kraja u Zoom -u

Šifrovanje morate da uključite u korisničkim podešavanjima da biste mogli da ga koristite tokom sastanka:

 • Prijavite se na Zoom -ov veb-portal.
 • Idite na Settings>Meeting>Security.
 • Označite Allow use of end-to-end encryption is enabled.
 • Kliknite na Turn On kada se od vas zatraži da potvrdite promenu.
 • Zatim, izaberite svoj podrazumevani nivo zaštite. Opcija Enhanced encryption je najbolja ako želite da i dalje koristite sve funkcije Zoom -a (i dalje možete da koristite šifrovanje s kraja na kraj za pojedinačne pozive). Ako izaberete opciju End-to-end Encription , koristićete šifrovanje s kraja na kraj za sve sastanke, ali ograničene funkcije će uvek biti onemogućene za pozive u kojima ste domaćin.
 • Kliknite na Save.

6042-kako-da-ukljucite-sifrovanje-s-kraja-na-kraj-u-xa-zoom-xa-u