Kako je Box.com dozvolio potpuno nepoznatoj osobi da izbriše sve moje fajlove

Pre šest meseci je servis za skladištenje u oblaku predao kontrolu nad mojim nalogom nekom drugom, a taj ga je onda uništio. Srećom, podaci su preživeli.

Najpre da kažem da obožavam skladištenje u oblaku. Mogućnost da mi svi podaci budu онлајн, automatski sinhronizovani i dostupni praktično iz svake sprave promenila mi je život, uglavnom nabolje. Zato koristim Dropbox, SkyDrive, Google Drive , i Box.com kad god prebacujem nešto sa stonog računara u laptop или kad sarađujem sa kolegama na daljinu. Nikad ne moram da brinem koja je najnovija verzija, niti da mislim o tome koju mašinu da ponesem. Divno.

Ali nedavno sam doživeo uznemirujuće iskustvo sa jednim od tih servisa – Box.com – pa sam malo promenio svoj odnos prema oblaku. 

Pre nekih mesec dana, trebalo je da pošaljem neke veoma velike fotografije visoke rezolucije jednom od svojih izdavača. Slanje tih stvari elektronskom poštom je pravi užas – serveri znaju da odbace priloge ako su suviše veliki, a voditi računa koje slike je izdavač primio или nije primio je noćna mora – zato ih obično prebacim u svoj Box.com folder i pošaljem izdavaču pozivnicu za folder. On može da preuzima fajlove kad mu je zgodno jednostavnim pritiskom na link u elektronskoj poruci, nema potrebe da instalira bilo kakav softver na svoj računar. On prima obaveštenje kad ja ubacim nove fajlove, ja primam obaveštenje kad god on preuzme neki, svi zadovoljni.

Moja predivna i talentovana supruga, sa kojom sarađujem na pričama za časopis Famili Circle (gde smo mnogo koristili Box.com ), izgleda da je prošlog aprila pozvala nekog službenika jedne PR firme da doda jednu sliku u jedan od naših deljenih foldera. To je bilo dovoljno da čovek iz Box.com -a pomisli da je moja žena „saradnik“ te firme, i pridruži moj nalog nalogu PR firme bez ikakvog upozorenja njoj, meni, niti bilo kome. Drugog maja, jedan službenik velike PR firme ugleda ime moje žene na listi ljudi sa pristupom njihovom Box nalogu, ne prepozna je i pritisne dugme DELETE . Puf! Moj Box.com nalog ode u istoriju.

Kasno sinoć, nakon što sam izgubio svaku nadu da ću ikad više videti svoje fajlove, primio sam mejl od kompanije Box . Zahvaljujući nekim besumnje herojskim digitalnim istraživanjima, uspeli su da pronađu i vrate sve moje nedostajuće foldere.

Ali ima načina da se rizik ublaži. Jedan je da uvek držite pri ruci svežu rezervnu kopiju podataka. Drugi je da šifrujete osetljive fajlove pre prebacivanja u oblak. Oba načina znače više posla i smanjuju ugodnost skladištenje u oblaku.

Ja ću i dalje koristiti oblak, jer zaista, šta bih drugo mogao? Da stalno nosim sa sobom USB disk? To sam već probao. Osećam da sam doživeo nesreću i jedva izvukao živu glavu. Možda idući put neću biti te sreće.

Izvor: IT WORLD

2370-kako-je-box-com-dozvolio-potpuno-nepoznatoj-osobi-da-izbrise-sve-moje-fajlove