Kako komprimovati PDF dokument i ručno smanjiti njegovu veličinu

Navešćemo vam neke jednostavne programe i alate koji će vam pomoći da komprimujete dokumente u PDF formatu ili da im ručno smanjite veličinu.
PDF datoteke se brzo uvećavaju. Srećom, mnogi alati vam mogu pomoći da ih smanjite i tako olakšate njihovo deljenje na mreži. Sledeći put kada dostignete maksimalnu veličinu PDF datoteke, ti alati mogu da vam reše problem.
Navešćemo neke najbolje alate za komprimovanje PDF datoteka. Podelili smo ih u tri opšte kategorije.

Adobe Acrobat Pro
Ako imate instaliran Adobe Acrobat na računaru, postoji alatka u okviru aplikacije koja se zove PDF Optimizer. To je jedan od najboljih i najjednostavnijih načina da smanjite PDF dokument. Da biste došli do nje, otvorite svoj PDF u Acrobatu, kliknite na Tools > Optimize PDF. Traka sa alatkama Optimize PDF će se pojaviti odmah iznad PDF dokumenta.
Ako kliknete na Reduce file size, možete da odaberete da smanjite jednu ili više datoteka. Zatim ćete izabrati lokaciju i naziv datoteke. Kada kliknete na Save, Acrobat će primeniti podrazumevana podešavanja na vašu datoteku kad pokuša da smanji njenu veličinu.
Ako kliknete na Advanced Optimisation, prikazaće se više opcija da biste odabrali kvalitet koji vam je potreban. Da bismo vam malo pomogli u tome, u prozoru Advanced Optimisation kliknite na Audit Space Usage i moći ćete da vidite koliko prostora svaka vrsta elementa zauzima u datoteci.
Kad smo koristili podrazumevanu postavku, naša datoteka se smanjila sa 11.775 Kb na samo 212 Kb, zbog čega je Adobe Acrobat Pro jedan od najefikasnijih PDF kompresora na ovoj listi. Na kraju krajeva, da biste ga koristili, morate da odvojite izvesnu svotu novca. Adobe Acrobat Pro DC košta 14,99 dolara mesečno, ali možete da dobijete sedmodnevnu besplatnu probnu verziju.
PDF alati u pretraživaču
TinyWow
TinyWow je verovatno jedan od najjednostavnijih metoda u pretraživaču za komprimovanje PDF datoteka koji možete da koristite. Jednostavno prevucite ili otpremite PDF dokument u prozor pretraživača i kompresor će magično obaviti svoj zadatak za nekoliko sekundi.
Kada se završi komprimovanje PDF datoteke, možete da je preuzmete na svoj uređaj ili da je sačuvate na disku kao što je Google disk. Ako želite da otpremite i komprimujete više PDF dokumenata, možete da kliknete na start over i pregledač će vas vratiti na ekran za otpremanje. Odavde možete da otpremate dokumenta preko računara, mobilnog telefona ili prethodnih datoteka koje ste otpremili.
Sve generisane datoteke se brišu u roku od jednog sata od otpremanja, tako da možete biti sigurni da vaše datoteke neće biti sačuvane nigde gde bi bilo ko mogao da im pristupi.
NeeviaPDF.
Ako želite veću kontrolu nad kvalitetom kompresovanog PDF dokumenta, isprobajte alatku NeeviaPDF u vlasništvu DocuPub-a (za datoteke manje od 24 Mb).
Da bi sve bilo još jednostavnije, možete da izaberete jedno od unapred postavljenih podešavanja, koja se kreću od manje kompresije (za bolji kvalitet slike) do maksimalne kompresije (za slabiji kvalitet slike). Takođe vam je data opcija da odbacite određene elemente iz vašeg PDF-a. Ti elementi mogu biti obrasci, napomene i oznake stranica, koje mogu nepotrebno da povećaju veličinu datoteke.
Našem PDF dokumentu veličina je smanjena za 98 procenata, odnosno sa 11.775 Kb na 203 Kb. To je najmanja veličina do koje smo došli u našim testovima, a rezultat je izgledao sasvim dobro. Koliko originalnog PDF-a želite da odbacite zavisi od toga koliko prostora zaista treba da uštedite.
PDF alati u Windows-u
U Windows-u 10 se konačno pojavila opcija štampanja u PDF. Međutim, napredne funkcije, kao što je podešavanje kvaliteta i veličine dokumenta, nisu deo ove funkcije. U međuvremenu, mnogi PDF štampači vam omogućavaju da izaberete podešavanja kvaliteta i kompresije, što može u velikoj meri uticati na veličinu vaših PDF datoteka.
Soda PDF Desktop
Soda PDF je direktni konkurent alatu Adobe Acrobat Pro. Iako je besplatna verzija ozbiljno ograničena, možete kompresovati PDF datoteke ako tu verziju nadogradite tako što ćete izdvojiti 110 dolara godišnje za profesionalni paket usluga, mada možete da dobijete do 65 procenata popusta kada ponovo učitate stranicu za plaćanje. Kada prvi put preuzmete Soda PDF, dobijate sedmodnevnu besplatnu probnu verziju. Da biste smanjili veličinu PDF-a, otvorite datoteku, a zatim idite na Convert > Compress. Pojaviće se meni u kome možete da izaberete nivo kompresije, od najmanje do najveće (veličina datoteke).
Na najmanjem nivou, uz kompresiju datoteke i ponovno uzorkovanje slike koje je podešeno na 150 dpi, naša datoteka od 11.775 Mb je komprimovana na 261,53 KB. To je otprilike 98% manje od originalne PDF datoteke, što je u rangu sa Adobe Acrobat Pro. Kada instalirate Soda PDF Desktop, najbolje je da odbijete bilo koji softver treće strane koji je upakovan u instalacionu datoteku.
FreePDF
FreePDF je klasičan PDF štampač, a mi ga ovde ističemo jer vam omogućava da kreirate sopstvene opcije kompresije. Kad ga instalirate (zapamtite da vam je potreban GhostScript), naći ćete ga u spisku vaših Windows štampača.
Da biste smanjili veličinu PDF dokumenta pomoću alata FreePDF, otvorite dokument, pritisnite Ctrl + P da biste pokrenuli dijalog za štampanje, izaberite FreePDF kao štampač, kliknite na OK i sačekajte da se FreePDF dijalog pojavi. Tu možete da izaberete između tri unapred podešena PDF profila, uključujući e-knjigu, visok kvalitet i srednji kvalitet.
Da biste napravili prilagođeni PDF profil, kliknite na Edit Configuration u gornjem desnom uglu, izaberite Profiles, kliknite na New i prilagodite opcije dostupne u prozoru Profile editor. Možete da promenite opšti kvalitet svog PDF dokumenta, prilagodite podrazumevanu rezoluciju za slike unutar PDF datoteke ili dodate vodeni žig svojim PDF datotekama. Podrazumevani profil srednjeg kvaliteta komprimovao je skenirani PDF dokument od 10 Mb u PDF datoteku od 1,7 Mb uz prihvatljiv gubitak u kvalitetu.
4Dots Free PDF Compress
Ova besplatna aplikacija vam omogućava da komprimujete jedan ili više PDF dokumenata jednim potezom. Takođe možete da komprimujete čitave fascikle PDF datoteka uz samo nekoliko klikova mišem, čak i ako su PDF dokumenti zaštićeni lozinkom.
Kada izaberete koje datoteke želite da komprimujete (povlačenje i otpuštanje je podržano), izaberite lokaciju na kojoj želite da se čuvaju manje datoteke. Novu datoteku možete sačuvati preko postojeće ili možete da sačuvate kopiju. Pritisnite Compress i alat će obaviti sav posao za vas. Bilo je potrebno nekoliko minuta da se naših pet PDF datoteka komprimuju i zauzele su 11,5 Mb prostora ili 29,5 procenata manje.
Free PDF Compressor (besplatan PDF kompresor)
Ovaj potpuno besplatan softver je takođe izuzetno jednostavan za korišćenje. Izaberite datoteku koju želite da smanjite, pritisnite Compress, a zatim sačuvajte manju datoteku.
Pored toga, možete da izaberete između pet nivoa kompresije, u zavisnosti od toga kako želite da koristite datoteku:
Niska rezolucija (72 dpi), pogodna samo za prikaz na ekranu
Srednja rezolucija (150 dpi), idealno za e-knjigu
Visoka rezolucija (300 dpi), idealna za štampanje
Priprema za štampu (300 dpi), idealno za pripremu za štampu, uključujući očuvanje boje
Podrazumevano, idealno za širok spektar upotreba
Smanjenje naše datoteke je obavljeno za manje od jednog minuta i zbog izbora maksimalnog nivoa kompresije, dobili smo veličinu od samo 276 Kb, što je manje od 11.775 Kb. Konačni kvalitet slike je bio savršeno dobar.
IrfanView
IrfanView je lagan i funkcionalan pregledač slika za Windows. Poseduje čitav niz dodataka koji ga pretvaraju u svestran alat za uređivanje slika, na primer, za pretvaranje slika u različite tipove datoteka, dodavanje vodenih žigova vašim fotografijama i grupnu obradu slika. Takođe ima mogućnost PDF štampanja, mada ne u klasičnom smislu.
Pre nego što budete mogli da pregledate PDF datoteke uz pomoć alata IrfanView, morate da instalirate GhostScript. Zatim, kada pokušate da sačuvate preveliki PDF dokument kao novu i manju PDF datoteku, videćete prozor PDF Settings pored dijaloga Save PDF As…. U okviru General, možda ćete morati da postavite Preview of PDF during save opretation na not needed, tako da možete odmah da izaberete podešavanja. Zatim možete da podesite postavke kompresije.
U našem testu, izabrali smo srednji kvalitet za sve tipove slika i mogli smo da smanjimo veličinu skeniranog PDF dokumenta od 10 Mb na manje od 1 Mb. Rezultat je bio vidljivo zamagljen, ali savršeno čitljiv.