Kako možete da pratite konferenciju Google I/O 2021 i šta programeri mogu da očekuju

Pored nekoliko tema o kojima će biti reči na konferenciji, posebno mesto zauzimaće Android 12, Chrome OS i TensorFlow. Ovde ćemo vam navesti nekoliko zanimljivih predstavljanja koje bi trebalo pogledati. Konferencija Google I/O 2021 počela je 18. maja i na njoj će se posebno govoriti o Androidu 12, mašinskom učenju i možda nekom hardveru, ali postoji nekoliko opširnih tema i razgovora koje vredi pogledati.

Kako da gledate konferenciju Google I/O 2021

Konferencija Google I/O je ove godine potpuno virtuelna, što znači da je fizičko prisustvo zainteresovanih potpuno nemoguće. Prema rasporedu, uvodna reč je planirana 18. maja u 19.00 sati prema srednjeevropskom vremenu, a možete da je pogledate i na kanalu Jutjuba.  Kompanija je, takođe, objavila zvanični raspored glavnih tačaka i predavanja. Da biste se prijavili za konferenciju Google I/O , moraćete da se prijavite na svoj Gugl nalog i registrujete se da biste pratili događaj.

Šta se očekuje od konferencije Google I/O 2021

Iako će uvodna reč kompanije verovatno obuhvatiti raznovrsne teme, uključujući napredak u oblasti veštačke inteligencije, mnogobrojne promene interfejsa u operativnom sistemu Android 12 i razvoj čipova, budite uvereni da je konferencija posvećena programerima. Evo i tema koje bi trebalo pogledati:

Android 12

Programerima će biti posebno zanimljivo jer je mnogo vremena posvećeno novom Android korisničkom interfejsu, pod nazivom Jetpack Compose. Kompanija namerava da pokrene više razvojnih alata koji bi omogućili glasovne prečice u aplikacijama, a jedna sesija biće posvećena i uputstvima koja će vam omogućiti da svojoj Android aplikaciji date glas. Pored toga, treba spomenuti i alate za mašinsko učenje u Androidu, razgovor o različitim veličinama ekrana i integrisanje proširene stvarnosti.

Ažuriranja za Android 12 uključuju novi način pokretanja aplikacije, poboljšano povezivanje na mrežu, mnogobrojna haptična iskustva, poboljšanja kodiranja video-zapisa, brže mašinsko učenje i poboljšanja kamere. Kad sve to uzmete u obzir, jasno vam je da operativni sistem Android 12 donosi značajne promene naročito ako pogledamo najnovije „slučajno“ objavljene informacije o telefonu pixel 6.

Iako aplikacija Google Play sada uzima prihod od „samo“ 15 procenata, dakle, upola manje nego pre, kompanija ima priliku da poveća svoje zahteve. Kad je pokrenut novi operativni sistem iOS 14.5 kompanije „Epl“, korisnici su dobili mogućnost da u potpunosti isključe mogućnost praćenja podataka. Ta promena dovela je do već dobro poznatog okršaja sa društvenom mrežom Fejsbuk, ali isto tako može da utiče i na to koliko novca programeri mogu da zarade od oglašavanja. Prema podacima firme Flurry, vrlo mali broj korisnika se odlučuje da prihvati da aplikacije prate njihove podatke, odnosno, tek između 3 i 5 procenata. Programerima je oduvek bio draži iOS , jer su u tom operativnom sistemu mogli više da zarade. Android bi mogao da smanji jaz u monetizaciji tako što će или smanjiti prihod na 5 procenata i manje или tako što će pronaći način da se pozabavi zaštitom privatnosti korisnika, ali da i dalje koristi ciljane oglase. Kompanija je upoznala programere sa postupcima za očuvanje transparentnosti podataka i privatnosti.

Pregledač Chrome

U rasporedu konferencije vrlo malo vremena je posvećeno operativnom sistemu Chrome , ali bilo bi vrlo korisno da čujemo ponešto o pojednostavljivanju koda u pregledaču Chrome . Sasvim je jasno da osnova Chrome -ovog koda postaje problem. Pregledač se vremenom potpuno „natrpao“ memorijom i primećeno je da ima probleme sa stabilnošću. Kompanija verovatno neće direktno ukazati niti se baviti problemima u pregledaču Chrome , ali možda bi trebalo.

Tensorflow i mašinsko učenje

Pošto su se prethodne konferencije kompanije u velikoj meri bavile mašinskim učenjem, sasvim je sigurno da će se i ove godine mnogo govoriti o tome. Treba očekivati da će kompanija značajno unaprediti Tensorflow, kao i da će mašinsko učenje integrisati u Android i celu platformu. Razgovor o mašinskom učenju obuhvatiće etiku, pristupačnost i rešavanje svakodnevnih problema. Android mašinskom učenju, takođe, je posvećeno nekoliko sesija.

Unapređenje sistema Material Design

Operativnom sistemu Android posvećeno je mnogo vremena, naročito podešavanju korisničkog interfejsa, ali razmatranje kompanijinog sistema Material Design prilično je zastupljeno.

Da li je to sve?

Kompanija obično prikazuje i nove potrošačke proizvode или tehnologije, uključujući i nove hardvere. Ove godine će se spomenuti i „Guglov“ čip Whitechapel, kao i pametni telefon google pixel 5a, bežične slušalice pixel buds A, a možda čak i novi pametni satovi drugih proizvođača opremljenih ažuriranim operativnim sistemom Wear, koji je kompanija nedavno najavljivala.

6384-kako-mozete-da-pratite-konferenciju-xa-google-i-o-xa-2021-i-sta-programeri-mogu-da-ocekuju