Како можете да утврдите да ли је ваш паметни телефон хакован

Паметни телефони су темељно променили људски живот, људску комуникацију, забаву и слободно време. Ипак, као и у сваком другом случају и ту постоје оне лоше стране. Злонамерни људи увек желе оно што им не припада и смишљају детаљне криминалне методе како би добили оно што желе и, при том, нашкодили свима осталима. Када лопови хакују паметне телефоне, не отимају само имовину, они краду информације, новац, идентитет и, у неким случајевима, репутацију, а све то може да узнемири и угрози здравље и добробит оног који је у том случају жртва. Немојте ни да помишљате да утврдите ко вам је хаковао телефон јер ће вам труд бити узалудан. Иако је могуће да се открије ко је провалио у ваш телефон, већина тих потрага заврши неуспехом. Најчешћи разлог је тај што већина хакера који се баве паметним телефонима ради на мрачном вебу и иза прокси сервера. Специјализовани су за прикривање трагова. Већина сајбер напада и хаковања телефона се ионако обављају путем злонамерног софтвера, па иако упад у телефон можете доживети врло лично, углавном уопште није лично.
Хакери користе различите технике да би добили недозвољени приступ вашој приватној имовини и информацијама, од замене СИМ картице, шпијунског софтвера, злонамерног софтвера, phishing текстуалних порука и веза ка злонамерном садржају на друштвеним мрежама, до директне крађе података. Указаћемо вам на неке знакове који вам могу показати да ли је ваш паметни телефон био на мети хакера, рећи ћемо вам како то да спречите и шта да предузмете ако се то догоди.
Знакови који вам указују на то да је ваш паметни телефон хакован. Приказује се сувише огласа који непрестано искачу. Чувајте се непримерених огласа, оних који блеште или трепере. Чак и ако не користите програм који блокира искакање огласа, лако је уочити разлику између легитимног садржаја и броја искачућих огласа и потенцијално злонамерног садржаја. Већину огласа који искачу генерише сајт који посећујете или оглашивач повезан са тим сајтом. Ако се појављује сувише велики број насумичних огласа, посебно оних који су ван вашег опсега интересовања, а посебно оних који су сексуално оријентисани или порнографски, будите сигурни да постоји проблем. Појављују се текстуалне поруке или позиви које нисте послали или упутили.
Пратите долазне и одлазне поруке и позиве. Ако видите позиве или поруке којих се не сећате, или обележиваче које нисте креирали, онда их је можда направио неко други, а не ви, преко хакованог телефона.

Прекомерна употреба мобилних података

Из месеца у месец отприлике знате колико података користите, па ако тај ниво почне да расте без очигледног разлога или додатне употребе, то може да буде знак да неко споља користи ваше мобилне податке.

Чудне апликације

И iOS и Android телефони опремљени су низом апликација за које добављачи верују да их корисници желе и да су им потребне. Те апликације су нам добро познате. Неке можете лако да избришете, неке су саставни део функционисања уређаја, а друге су за једнократну употребу. Проблем настаје са апликацијама трећих страна које не препознајете, не сећате се да сте их преузели нити да их користите. Мистериозне апликације су знак да је ваш телефон хакован.

Брзо пражњење батерије

Ако се батерија вашег паметног телефона брзо испразни, иако не користите телефон више него обично, то може да указује на присуство злонамерног софтвера или шпијунских апликација које контролишу хакери на вашем уређају. Док се трајање батерије паметног телефона временом смањује, батерија телефона који је заражен злонамерним или шпијунским софтвером брже се празни него што би се сматрало нормалним. Злонамерне апликације користе мобилне ресурсе, као што су подаци и батерија, који раде у позадини, надгледају ваш уређај или преносе податке на спољне сервере.

Отежано функционисање

Како паметни телефони старе, батерије се брже троше, а ажуриране апликације могу да користе више ресурса јер се старији телефони боре да одрже корак са напретком, што није изненађујуће нити неочекивано. Међутим, ако ваш телефон неочекивано „забагује“, онемогућава функционисање апликација, ако се укључује и искључује како му се прохте и настави да покреће апликације чак и након што сте их затворили, то представља проблем.

Телефон се прегрејава

Ако ваш телефон изненада постане необично топао или врућ на додир, то може бити последица постојања злонамерног софтвера који покреће апликације за рударење података које троше ресурсе у позадини. Може се десити и да неко даљински контролише ваш уређај.

Проблеми са лозинкама

Ако ваше лозинке престану да функционишу или су подешавања омогућена или онемогућена без вашег уноса, то може да значи да је присутна нежељена трећа стране која контролише ваш телефон.
Телефон неће да се искључи
Ако не можете да искључите телефон у потпуности или уопште, то може бити зато што је хакован како би био доступан злонамерним хакерима који отимају ваше податке.

Напад на камеру

Да, и камера вашег телефона може да буде хакована. На пример, можете да пронађете фотографије и видео-записе у галерији којих се не сећате.

Како да заштитите свој паметни телефон од хакера

Иако увек постоји опасност од злонамерне инвазије на паметне телефоне, ево неколико једноставних савета који ће вам помоћи да заштитите свој паметни телефон.
Инсталирајте мобилну безбедносну апликацију да бисте скенирали и елиминисали злонамерни и шпијунски софтвер.
Увек користите двофакторску аутентификацију кад год је доступна.
Увек ажурирајте софтвер мобилног телефона, јер ажурирања генерално побољшавају безбедност.
Закључајте СИМ картицу.
Чувајте осетљиве информације као што су бројеви кредитних картица само у оквиру безбедне апликације.
Деинсталирајте апликације које више не користите.
Искључите мобилну приступну тачку и Bluetooth када сте на јавном месту.
Избегавајте коришћење јавних Wи-Фи мрежа и портова за пуњење или користите УСБ блокатор података ако је потребно.
Увек закључајте телефон лозинком.
Користите ВПН-ове да бисте заштитили историју претраживања и одржали је приватном.
Преузимајте апликације и прилоге само из поузданих извора као што су Google Play и Apple App продавница.

Шта треба да урадите ако вам је паметни телефон хакован

Упркос свим мерама предострожности, још увек је могуће да одлучни хакери нападну ваш паметни телефон. Ако је телефон хакован, ево неколико савета како да ублажите штету.
Одмах промените све лозинке и користите менаџер лозинки да бисте генерисали нове јаке лозинке.
Вратите свој паметни телефон на фабричка подешавања за iOS и Android, ако је потребно.
Обавестите све контакте да игноришу ваше поруке или везе које сте им послали док се проблем не реши. Тако ћете заштитити своје пријатеље, породицу и сараднике ако је неко хаковао ваш телефон и шаље лажне поруке.
Обезбедите процес пријављивања двофакторском аутентификацијом, ако то већ нисте учинили.
Деинсталирајте све сумњиве апликације, апликације које се не сећате да сте преузели и све апликације које не користите.
Проверите своје кредитне картице и банковне рачуне да бисте видели да ли постоје неовлашћене активности. Ако откријете да нешто није у реду, одмах контактирајте компанију и то пријавите. Можда бисте могли да затворите тренутне налоге и отворите нове.
Обришите историју претраживања, кеш меморију и колачиће вашег интернет претраживача и омогућите приватно прегледање.

6666-kako-mozete-da-utvrdite-da-li-je-vas-pametni-telefon-hakovan