Kako žandari i lopovi koriste Google Earth

Kriminalističke službe kao i kriminalci koriste Google Earth i Google Maps za izvršenje i rešavanje pravih krivičnih dela. Kada je Google objavio 3 D -slike Google Earth , ponudio je celom svetu pogled iz ptičje perspektive na ceo svet. Kriminalci i kriminalističke službe ubrzo počinju da koriste ovu alatku, svako u svoju korist. Evo nekih primera.

Utaja poreza u Engleskoj

Poreski organi u Ujedinjenom kraljevstvu su nedavno počeli da koriste Google Maps i pregledaju nekretnine tražeći znakove neprijavljenih renoviranja i skupih automobila. U jednom slučaju, upotrebili su Google Earth da izbroje aktivne stanovnike kampa za stambene prikolice i uporede to sa brojem koji je vlasnik kampa prijavio u poreskoj prijavi.

Utaja poreza u Grčkoj

Britanci nisu prvi primenili taj pristup. Pošto su masovne i sve veće utaje poreza otežavale da se vlada Grčke oporavi od ekonomskog kolapsa pre nekoliko godina, poreski organi su se okrenuli Google Earth da pronađu neprijavljene nekretnine, kao što su vile za odmor i bazeni. To je donelo veliki uspeh. Pre ispitivanja, vladi Grčke je bilo prijavljeno svega 324 bazena u predgrađima. Na kraju pregleda, imali su ih skoro 17.000.

Provale u Čikagu

Godine 2011, u Čikagu je uhapšen čovek nakon krađe nakita i elektronike u vrednosti od oko 100.000 dolara iz bogatih stambenih četvrti koje je pronalazio sa Google Earth . Provalnik je navodno najpre na Google tražio „skupe kuće uz autoput“ i pronašao naselje Indian Head Park kod Čikaga, a zatim je pomoću Google Earth i Google Maps proučio u koje kuće će najlakše da provali.

Čovek krivi Google Earth što je opljačkan

Još 2010, Britanac kome su ukrali bicikl iz garaže izjavio je Telegrafu da su na slici njegove kuće za Google Street View propustili da zamagle sadržaj njegove otvorene garaže. Na slici mu je zamagljeno lice i prozori na njegovoj kući, ali se jasno vidi bicikl i ostali predmeti u garaži.

Izvor: IT WORLD

2386-kako-zandari-i-lopovi-koriste-google-earth