Kakvi su planovi kompanija posle nestanka „sedmice“?

Ako vaša poslovna organizacija i dalje koristi operativni sistem Windows 7, vreme je da odlučite kako ćete dočekati 14. januar 2020. godine kada više nećete dobijati podršku za vaše uređaje. Preostalo vam je još manje od godinu dana jer će „Majkrosoft“ prestati da šalje ispravke automatski. I ne samo to. I dobavljači treće strane će odustati od pružanja podrške. Mnoge kompanije su već odavno isplanirale kako će se prebaciti na operativni sistem Windows 10 i nalaze se u završnoj fazi procesa. Ako ste i dalje neodlučni, vreme je da se ozbiljno upustite u planiranje.

Prema nekim razmatranjima, postoje četiri mogućnosti. Izbor će zavisiti od onoga što vas i dalje veže za „sedmicu“. Ako je glavni razlog lenjost, trebalo bi da nađete neki prilično jak motiv. Mogli biste, recimo, da izračunate troškove koje ćete morati da platite da biste počistili nered koji je za sobom ostavio jedan ozbiljan napad zlonamernog programa i proširio se mrežom, uključujući i troškove obustavljanja poslovanja dok se ne oporavite od napada. Ako poslujete u privrednoj grani koja je strogo regulisana, trebalo bi da ispitate da li vas rad pod nepodržanim operativnim sistemom dovodi u poziciju kršenja zakonskih odredbi, što bi moglo da dovede do visokih novčanih kazni i gubljenja posla ako klijenti to otkriju.

Drugi razlog za odlaganje promene operativnog sistema može biti kompatibilnost. Za većinu aplikacija u „sedmici“ to ne bi trebalo da bude problem. Ako vaše poslovanje zavisi od specijalizovanog hardvera или softvera koji je u skladu sa poslovanjem, ali ne može da radi u Windows -u 10, možda biste mogli da platite produženu podršku do poslednjeg roka. Ipak, tako biste izbegli neizbežno samo za period od dve, najviše tri godine. Trebalo bi već uveliko da razmišljate o tome šta ćete preduzeti.

Prva opcija: Prebacite se na Linux

Nešto mi nagoveštava da su mnoge kompanije koje su se zaglavile u „sedmici“ do njenog konačnog kraja već razmotrile tu mogućnost i odmah je odbacile. To se posebno odnosi na ona preduzeća koja su ograničena problemima kompatibilnosti u vezi sa aplikacijama u operativnom sistemu Windows , a koje su suštinski važne za proces poslovanja. Ipak, ako ste spremni da potpuno promenite infrastrukturu stonog računarstva i odreknete se proizvodnih aplikacija koje sad koristite, sasvim je sigurno da je ova opcija mnogo povoljnija od naredne.

Druga opcija: Ne preduzimajte ništa

„Sedmica“ će prestati da radi 25. januara 2020. godine. U stvari, verovatno nećete primetiti nikakve promene. Ako mislite da imate sreće, to je jedna od mogućnosti. Možda biste mogli da pomislite da je nepostojanje mesečnih ažuriranja prava stvar. Naravno, to je izuzetno loš izbor jer ćete biti izloženi svim mogućim lošim posledicama. Ako, ipak, morate da ostavite nekoliko računara u funkciji koji rade pod starim operativnim sistemom jer se na njima nalaze bitne aplikacije или kontrolišu deo starog, ali važnog hardvera, najbolje bi bilo da te uređaje sklonite sa mreže i omogućite funkcionisanje nezamenljivih aplikacija na njima.

Treća opcija: Platite produženu podršku

Kad je u aprilu 2014. godine, kompanija „Majkrosoft“ prekinula sa podrškom za XP, ponudila je organizacijama koje su imale uređaje pod tim operativnim sistemom produženu podršku za određenu cenu. Ugovori koje su organizacije potpisale sa „Majkrosoftom“ bili su prilično skupi. Samo su velike poslovne firme mogle da podnesu takvu cenu. Troškovi su iznosili i nekoliko miliona dolara. Za „sedmicu“ je opcija za produženu podršku mnogo demokratskija. Kompanija „Majkrosoft“ je u septembru prošle godine svoj plan o plaćenim produženim bezbednosnim ispravkama za Windows 7. Neće vam biti potrebne vreće novca iako kompanija tek treba da objavi cenovnik. Ipak, uspeli smo da saznamo da će prema ugovoru godišnja cena za jedan računar biti 50 dolara za prvu godinu, za drugu 100, a za treću 200 dolara po uređaju.

Povećanje cene u svakoj narednoj godini trebalo bi da obeshrabri korisnike „sedmice“ i natera ih da što pre pređu na novi operativni sistem. Klijenti koji su platili osiguranje softvera или imaju pretplatu na Windows 10 ( Enterprise или Education) dobiće popust, ali i dalje će morati da plate značajnu cenu u drugoj i trećoj godini. Mogli biste da se oslobodite dodatnih troškova za produžene bezbednosne ispravke ako biste poslovanje prebacili na virtuelne mašine u kompanijinom oblaku Azure. Ta vam je opcija dostupna ako koristite novu opciju Windows virtuelizacije stonih računara koja bi uskoro trebalo da bude dostupna.

Četvrta opcija: Stisnite zube i prihvatite napredak

Ako ne postoje problemi kompatibilnosti koje treba rešiti, najjednostavniji i najdirektniji put je da napravite plan prebacivanja na „desetku“ i počnete da ga sprovodite. Trebalo bi da razradite detalje plana posebno ako želite da izbegnete glavobolje koje vam može zadati model „ Windows kao servis“. Kao i obično, najjednostavniji put nadogradnje je zamena hardvera. Svaki uređaj koji je star pet godina или više, pravi je kandidat za reciklažu. Uređaji napravljeni za „desetku“ i degradirani na „sedmicu“ odlični su kandidati za nadogradnju pošto ste se uverili da sistemi imaju najnovija ažuriranja BIOS/UEFI.

Trebalo bi odlučiti i koju verziju „desetke“ koristiti. Najočigledniji izbor je Windows 10 Pro, ali trebalo bi razmisliti i o nadogradnji, dakle, o verziji Enterprise или Education. Da, uređaji koji rade po verzijom Pro omogućavaju administratoru da odloži instaliranje ispravki, dok je u planu za podršku druge dve navedene verzije interval značajno duži, odnosno 30 meseci, a za Pro 18 meseci.

Još jedna prednost verzija Enterprise/Education je nova ponuda podrške koja se naziva Desktop App Assure. Naime, ako u toku ažuriranja naiđete na problem kompatibilnosti, problem prijavljujete inženjerima u podršci koji će ga rešiti. Za većinu poslovnih firmi, opcije za pretplatu na verzije Enterprise E3 i E5 su verovatno najjednostavnije i najisplativije. Bez obzira na to za koju se opciju odlučite, vreme je da nešto preduzmete jer je januar 2020. sve bliži.

5211-kakvi-su-planovi-kompanija-posle-nestanka-sedmice